Κλείνει ξαφνικά το Δικταίο Άντρο το καλοκαίρι

neakriti.gr  20 May, 2024 ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑΑΡΘΡΑ
Κλείνει ξαφνικά το Δικταίο Άντρο το καλοκαίρι

Χωρίς τον βασικό τουριστικό “πόλο” του, που αποτελεί σημείο αναφοράς για όλη την τοπική οικονομία της ευρύτερης περιοχής και φιγουράρει στην κορυφή των πλέον επισκέψιμων αρχαιολογικών χώρων στην Κρήτη, κινδυνεύει να μείνει, όπως όλα δείχνουν, μέσα στο καλοκαίρι το Οροπέδιο Λασιθίου, καθώς το Δικταίον Άντρον οδεύει ολοταχώς προς κλείσιμο για τους επισκέπτες για τις ανάγκες υλοποίησης εργασιών βραχοστερέωσης! 

Όπως αποκαλύπτουν σήμερα η “Νέα Κρήτη” και το neakriti.gr το υπουργείο Πολιτισμού, για την ακρίβεια η Εφορία Παλαιο-ανθρωπολογίας και Σπηλαιολογίας απέστειλε τις προάλλες έγγραφο προς την Εφορία Αρχαιοτήτων Λασιθίου και τον Δήμο Οροπεδίου Λασιθίου, ζητώντας να προχωρήσουν άμεσα οι απαραίτητες για την αναστολή λειτουργίας του σπηλαίου ενέργειες, ώστε να ξεκινήσουν να “τρέχουν” οι εργασίες στερέωσης των βραχωδών πρανών, στο πλαίσιο υλοποίησης του σχετικού υποέργου που έχει ενταχθεί μέσα στο γενικότερο “πακέτο” έργων για τη βελτίωση της προσβασιμότητας και αναβάθμισης των υποδομών του Δικταίου Άντρου. Ενός “πακέτου” έργων που περιλαμβάνει και το περίφημο τελεφερίκ και ως γνωστόν έχει ενταχθεί και χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης. 

Το έργο είναι βεβαίως γνωστό και έχει, άλλωστε, συμβασιοποιηθεί από τον Δήμο Οροπεδίου στις αρχές Απριλίου, ωστόσο η εξέλιξη με την επικείμενη άμεση παύση λειτουργίας του αρχαιολογικού χώρου του Δικταίου Άντρου στη δεδομένη χρονική συγκυρία, εν μέσω δηλαδή τουριστικής περιόδου, έχει αιφνιδιάσει την τοπική κοινωνία. Ουσιαστικά πρόκειται για μια... “ψυχρολουσία” για τους επιχειρηματίες του τουρισμού που έχουν προετοιμαστεί για την τουριστική σεζόν, έχοντας προχωρήσει σε προσλήψεις, εργασίες ανακαινίσεων, συμβόλαια με πρακτορεία κ.λπ., βασιζόμενοι στην επισκεψιμότητα που φέρνει ο εν λόγω αρχαιολογικός χώρος στο Οροπέδιο, αλλά και για τον παραγωγικό και αγροτικό κόσμο, μιας και η διάθεση των δικών τους προϊόντων βρίσκεται σε συνάρτηση με τον πόλο έλξης επισκεπτών που λέγεται Δικταίο Άντρο. 

Το επείγον αίτημα για έκτακτο Δημοτικό Συμβούλιο από την παράταξη Στεφανάκη

Το θέμα έχει σημάνει συναγερμό και σε αυτοδιοικητικό επίπεδο. Είναι χαρακτηριστικό πως η δημοτική παράταξη της μείζονος αντιπολίτευσης με επικεφαλής τον πρώην δήμαρχο Γιάννη Στεφανάκη έστειλε επείγον αίτημα, ζητώντας την άμεση σύγκληση έκτακτης, μονοθεματικής συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου Οροπεδίου αυτή την Πέμπτη 23 Μαΐου, με μοναδικό θέμα τον κίνδυνο παύσης λειτουργίας του Δικταίου Άντρου. 

«Η δημοτική μας παράταξη “Λασιθιώτικο Κάλεσμα 2023” ζήτησε σήμερα (17-05-2024), με επιστολή της προς την πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου, την άμεση σύγκληση μονοθεματικής συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου, με μοναδικό θέμα τον ενδεχόμενο κίνδυνο παύσης λειτουργίας του Δικταίου Άντρου». 

Στην επιστολή των δημοτικών συμβούλων και του προέδρου της Δημοτικής Κοινότητας Ψυχρού αναφέρεται:
«Με την παρούσα αιτούμαστε τον άμεσο προγραμματισμό μονοθεματικής τακτικής συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Οροπεδίου Λασιθίου, με θέμα τις εξελίξεις αναφορικά με τον κίνδυνο από την ενδεχόμενη παύση λειτουργίας του Δικταίου Άντρου.

Στη μονοθεματική συνεδρίαση θεωρούμε ότι είναι απαραίτητο να προσκληθούν οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι του νομού μας, κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι όλων των κομμάτων, ο περιφερειάρχης Κρήτης, ο αντιπεριφερειάρχης Λασιθίου, το Επιμελητήριο Λασιθίου, το Σωματείο Επαγγελματιών Ξεναγών Κρήτης και Σαντορίνης, ο Σύνδεσμος Τουριστικών Πρακτόρων Κρήτης, οι Σύνδεσμοι ξενοδόχων Κρήτης, ο Εμποροβιοτεχνικός Σύλλογος (ΕΒΕΣΟΛ) και οι λοιποί τουριστικοί φορείς αλλά και συλλογικότητες που θίγονται από την επιχειρούμενη παύση λειτουργίας του σπουδαιότατου μνημείου του Δικταίου Άντρου. 

Τέλος, σας τονίζουμε ότι η συνεδρίαση την οποία αιτούμαστε με την παρούσα θα πρέπει να πραγματοποιηθεί βραδινή ώρα, προκειμένου να διευκολυνθεί η συμμετοχή των δημοτικών συμβούλων, των συναδέλφων αιρετών και των εκπροσώπων των φορέων, και επιθυμούμε όπως λάβει χώρα στο δημοτικό κατάστημα Τζερμιάδων την Πέμπτη 23 Μαΐου 2024 και ώρα 8 μ.μ.», αναφέρεται στην επιστολή που υπογράφουν οι δημοτικοί σύμβουλοι της παράταξης “Λασιθιώτικο Κάλεσμα 2023” Κοντογιάννης Θεοχάρης, Μπουτσάκης Συμεών, Πλευράκης Γεώργιος, Σιγανός Κωνσταντίνος, Στεφανάκης Γιάννης, Στρατάκης Γεώργιος και ο πρόεδρος της Kοινότητας Ψυχρού Μιχάλης Χρονάκης. 

Με το σενάριο ενός κλειστού Δικταίου Άντρου καθ’ όλη τη διάρκεια της καλοκαιρινής περιόδου να φαντάζει, αν μη τι άλλο, οδυνηρό για την τοπική τουριστική επιχειρηματικότητα αλλά και για τον αγροτικό κόσμο του Οροπεδίου, γεννάται το ερώτημα αν θα μπορούσε να γίνει κάτι άλλο. 

Η εύλογη σκέψη θα ήταν ένα “μίνι” ίσως... “πάγωμα” των εργασιών βραχοστερέωσης για τους τουριστικούς αυτούς μήνες, σε συνεννόηση όχι μόνο με τις αρμόδιες υπηρεσίες και το υπουργείο Πολιτισμού, αλλά και με τον ίδιο τον εργολάβο, ο οποίος μάλιστα έχει αναλάβει το έργο με τη διαδικασία της απευθείας ανάθεσης λόγω επείγοντος χαρακτήρα. 

Αυτό όμως ακριβώς το δεδομένο, ότι έχει δοθεί ένας επείγων χαρακτήρας στην υλοποίηση του έργου (γι’ αυτό και ακολουθήθηκαν οι πιο γρήγορες διαδικασίες της απευθείας ανάθεσης) και ότι υπάρχει χρονική πίεση (όπως συμβαίνει με τις χρηματοδοτήσεις από το Ταμείο Ανάκαμψης), δεν αφήνουν πολλά περιθώρια για αποφυγή του κλεισίματος του σπηλαίου για το κοινό εν μέσω θέρους. 

Άλλωστε, το επίμαχο έγγραφο του υπουργείου Πολιτισμού κάνει λόγο για άμεση αναστολή λειτουργίας, επικαλούμενο μάλιστα και τις διαδικασίες κατεπείγοντος με τις οποίες δρομολογείται το εν λόγω έργο. 
Όπως χαρακτηριστικά επισημαίνεται, «δεδομένων των καθυστερήσεων που έχουν σημειωθεί μέχρι τώρα και των πολύ στενών χρονικών περιθωρίων για την ολοκλήρωση του έργου, είναι απαραίτητη η επίσπευση όλων των ενεργειών. Ειδικότερα, το υποέργο 3 πρέπει να έχει ολοκληρωθεί εντός 11 μηνών από την υπογραφή της σύμβασης και, αν ληφθεί υπόψη το ενδεχόμενο οι καιρικές συνθήκες κατά τους χειμερινούς μήνες να επιφέρουν καθυστερήσεις στην υλοποίηση, η έναρξη των εργασιών αποκτά επείγοντα χαρακτήρα. 

Είναι προφανές ότι κατά τη διάρκεια των εργασιών θα πρέπει να ανασταλεί η λειτουργία του σπηλαίου αφενός για την ασφάλεια των επισκεπτών, και αφετέρου για την απρόσκοπτη πρόοδο των εργασιών. 

Εξάλλου, δε νοείται να συνεχίσει το σπήλαιο να δέχεται επισκέπτες, από τη στιγμή που έχουν διαγνωσθεί οι ελλοχεύοντες κίνδυνοι, έχει κριθεί απαραίτητη η στερέωση των πρανών του και έχει μάλιστα ανατεθεί με διαδικασίες κατεπείγοντος έργου. Η επαναλειτουργία του σπηλαίου θα είναι δυνατή μόνο μετά την ολοκλήρωση των εργασιών». 
Σε αυτόν τον καμβά, είναι προφανές ότι το Οροπέδιο Λασιθίου οδεύει προς μια τουριστική περίοδο χωρίς το τουριστικό σήμα κατατεθέν του, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την τοπική οικονομία, “ξυπνώντας” μνήμες από το προηγούμενο κλείσιμο του Δικταίου Άντρου το 2021 (μετά τον καταστροφικό σεισμό στο Αρκαλοχώρι), με μια ειδοποιό, όμως, διαφορά: Τότε το “λουκέτο” στο μυθολογικό σπήλαιο του Δία στο Ψυχρό, ελέω Εγκέλαδου, περιορίστηκε τελικά, μετά και από συντονισμό της τότε δημοτικής Αρχής με το υπουργείο Πολιτισμού, αλλά και με ειδικούς όπως ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευθύμης Λέκκας, σε ένα μόνο 2μηνο, ενώ αυτή τη φορά το “λουκέτο” στο πλαίσιο εκτέλεσης της εργολαβίας βραχοστερέωσης θα είναι διάρκειας πολλών μηνών... 

 

neakriti.gr  20 May, 2024 ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

 

Περισσότερα νέα

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα