Επανέρχεται η ζήτηση για το εγχώριο ελαιόλαδο - Πού θα κυμανθούν οι τιμές με το άνοιγμα της αγοράς

elaiaskarpos.gr  21 April, 2025 ΑΓΡΟΤΙΚΑΑΡΘΡΑ
Επανέρχεται η ζήτηση για το εγχώριο ελαιόλαδο - Πού θα κυμανθούν οι τιμές με το άνοιγμα της αγοράς


Φέτος αναλογικά με τις παραχθείσες ποσότητες υπάρχει μία «καθυστέρηση» στις πωλήσεις - Η μειοψηφία των παραγωγών έδιωξε ίσως και όλη τη σοδειά νωρίς μέσα στη σεζόν (Οκτώβριος 2024 – Φεβρουάριος 2025) από 4,50 έως 6,00 ευρώ το κιλό αλλά η πλειοψηφία ακόμη κρατά πίσω αποθέματα, με τις τιμές όμως να έχουν υποχωρήσει...

Από αύριο Τρίτη 22 Απριλίου αναµένεται να σηµειωθούν ξανά μεγάλες πράξεις για το ελαιόλαδο σε Πελοπόννησο και Κρήτη, σύμφωνα με το elaiaskarpos.gr.

Όπως σημειώνεται στο εν λόγω site, η ονοµαστική τιµολόγηση των ηµερών έχει υποχωρήσει κατά τόπους σε Μεσσηνία και Ηλεία κάτω από 4 ευρώ, ενώ η Κρήτη και η Λακωνία συντηρούν τα 4,10 µε 4,40 ευρώ το κιλό δίχως όµως πράξεις για βυτίο εδώ και 40 µέρες, καθώς οι προαναφερθείσες τιµές αφορούν τίποτα περισσότερο από µικροποσότητες. Τελευταία σημειώθηκε μία μόλις πράξη στα Χανιά για 28 τόνους οριακής οξύτητας 0.8, στα 4,10 ευρώ το κιλό (EXW).

Από το εξωτερικό έρχονται κάποιες καλές ειδήσεις, οι οποίες λειτουργούν θα έλεγε κανείς σταθεροποιητικά για την πραγματική αγορά. Συγκεκριμένα, οι πωλήσεις ισπανικού ελαιολάδου τον Μάρτιο άγγιξαν τους 120.000 τόνους, ενώ αν συνυπολογίσει κανείς και τις εισαγωγές τότε οι επιδόσεις αγγίζουν τους 140.000 τόνους. Αυτό το νούμερο εγγυάται πως η κατανάλωση ανταποκρίνεται με όρους σχεδόν 1 προς 1 στην αυξημένη προσφορά και τις μειωμένες τιμές στο ράφι. Για χάρη της σύγκρισης, πέρυσι τον ίδιο μήνα είχαν πουληθεί μόλις 65.000 τόνοι, οι μισοί δηλαδή απ’ ότι φέτος.

Σε γενικές γραμμές, οι τιμές στην Ισπανία παίζουν από 3,80 ευρώ το κιλό για τις οριακές ποιότητες έξτρα έως και 4,80 για κάποιες λίγες άριστες παρτίδες με χαμηλή οξύτητα, οι οποίες θα γίνουν περιζήτητες όσο προχωρά η σεζόν. Στην Ιταλία, οι τιμές παραμένουν σε πραγματικά υψηλά επίπεδα, σχεδόν καθολικά άνω των 9 ευρώ το κιλό.

Η Ελλάδα είναι «πίσω» ίσως και 30.000 τόνους

Αν και συνηθίζεται στην Ελλάδα μερίδα του κόσμου να συντηρεί το καλό ελαιόλαδο σε άριστες συνθήκες και να το διαθέτει καλοκαιρινούς μήνες και στην περίοδο σύνδεσης, φέτος αναλογικά με τις παραχθείσες ποσότητες υπάρχει μία «καθυστέρηση» στις πωλήσεις. Έτσι, υπάρχουν δύο ειδών παραγωγοί. Απ’ τη μία πλευρά η μειοψηφία των παραγωγών, η οποία έδιωξε ίσως και όλη τη σοδειά νωρίς μέσα στη σεζόν (Οκτώβριος 2024 – Φεβρουάριος 2025) από 4,50 έως 6,00 ευρώ το κιλό και η πλειοψηφία η οποία ακόμη κρατά πίσω αποθέματα, με τις τιμές όμως να έχουν υποχωρήσει στα 3,80 – 4,40 ευρώ το κιλό. Στις δεξαµενές παραµένει ένα µεγάλο κλάσµα της σοδειάς, άλλοι λένε 60% και άλλοι 70%.

Η ανθοφορία προμηνύει για δεύτερη καλή χρονιά

Τα πρώτα δείγµατα ενόψει ανθοφορίας (μέσα Απριλίου – τέλη Μαϊου) είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά. Οι βροχές των τελευταίων ηµερών αναζωογόνησαν τα δέντρα και δηµιούργησαν το υδατικό απόθεµα που πέρυσι δεν υπήρχε. «Αν έχουµε ένα ήπιο καλοκαίρι, ίσως και να µην χρειαστούµε άλλο νερό µέχρι τον Σεπτέµβρη για να πάρουµε καλή σοδειά», εξηγεί συνοµιλητής από την Τριφυλία.

Υπάρχει ακόµη δρόµος βέβαια µέχρι τον Ιούνιο που θα δέσει ο καρπός, όµως από άποψη ποσοτήτων, υπάρχει αισιοδοξία. Η ανθοφορία έχει ελαφρώς καθυστερήσει 10-15 µέρες λόγω βροχερού σκηνικού και αναµένεται µε την άνοδο της θερµοκρασίας τις επόµενες µέρες να τινάξουν άµεσα άνθη.

Πέντε µήνες που πρέπει να φύγει πολύ ελαιόλαδο

Τα πράγµατα βραχυπρόθεσμα δεν δείχνουν να βελτιώνονται όσον αφορά τις τιµές. Οι παραγωγοί καλούνται το επόµενο διάστηµα να αξιοποιήσουν το αγοραστικό ενδιαφέρον ώστε να τσουλήσει η αγορά. Τα 3,80 µε 4,40 ευρώ το κιλό που για την ώρα παίζει η αγορά µας, ναι είναι πολύ χαµηλά, ίσως και άδικα χαµηλά, ωστόσο πλέον είναι ορατός ο κίνδυνος να φρακάρει η ελληνική αγορά το καλοκαίρι. Ο ελαιοτριβέας θα θέλει τέλη Σεπτέµβρη (ή Οκτώβρη) να έχει άδειες τις δεξαµενές για να µπει το φρέσκο λάδι και καλό θα ήταν να µην µπει ο Αύγουστος µε µεγάλα αποθέµατα, ιδίως σε µια µεσογειακή αγορά που είναι επαρκώς εφοδιασµένη για φέτος.

Η μεγάλη πλειοψηφία στην Κρήτη έχει όλο το προϊόν στις δεξαμενές

Το πρόβληµα µε την ελληνική αγορά είναι απλό. Μερίδα κόσµου που θα µπορούσε να πουλήσει τον Ιανουάριο στα 4,50 µε 5,50 ευρώ το κιλό, δεν το έκανε, ιδίως στη Κρήτη, αναµένοντας να ξεπεράσει τις τιµές Λακωνίας. Σε ένα βαθµό, η στάση αυτή ίσως και να είναι δικαιολογηµένη, μόνο όμως για ελαιόλαδα καθαρά από MOSH/MOAH και πολύ δυνατά οργανοληπτικά χαρακτηριστικά, τα οποία φέτος είναι παγκοσµίως σε έλλειψη, παρά την ικανοποιητική προσφορά.

Ωστόσο, εκ του αποτελέσματος φαίνεται πως υπάρχει πανελλαδικά πολύς κόσµος µε µέτριας ποιότητας έξτρα, ο οποίος δεν προχώρησε σε πωλήσεις, ούτε καν σε «σπάσιµο» της σοδειάς για να µειώσει το ρίσκο. Αυτό έχει ως αποτέλεσµα πολλοί παραγωγοί να μην έχουν δώσει ούτε στάλα από ελαιόλαδο της 2024-2025, όταν το ημερολόγιο γράφει Απρίλιος, η ανθοφορία της επόμενης 2025-2026 φαίνεται καλή και το εµπόριο «μυρίζει» τον πανικό και είναι σε πλεονεκτική θέση να αγοράσει ελαιόλαδο απ’ όποιον είναι διατεθειµένος να πουλήσει φθηνότερα.

Ανάγκη για πωλήσεις, δίχως όμως τα φαινόμενα πανικού

Το επόµενο διάστηµα χρειάζεται οµαλή τροφοδοσία της αγοράς, δίχως όμως οι παραγωγοί να υποκύπτουν σε κραυγαλέα περιστατικά «υποτιµητικής κερδοσκοπίας». Όταν για παράδειγµα µια τοπική αγορά ανοίγει σε µια Χ τιµή και την επόµενη µέρα βλέπει ο κόσµος ότι η τιµή αυτή έχασε αδικαιολόγητα 20 λεπτά, απλά και µόνο επειδή υπάρχει κόσμος που πουλάει, καλό θα ήταν να µην υπάρχει πανικός. Άλλωστε, όλοι γνωρίζουν πως αυτό είναι το σενάριο που θα παιχτεί το αμέσως επόµενο διάστηµα.

Στα 4,0 με 4,5 ευρώ ανοίγει η αγορά

Σύμφωνα με το elaiaskarpos.gr, καθώς συµπληρώνονται περίπου τρεις εβδοµάδες απόλυτης ισορροπίας στην ισπανική αγορά ελαιολάδου, τα αποθεµατικά της σεζόν έχουν πλέον καθοριστεί. Οι ισπανικές τιµές παίζουν σε ένα φυσιολογικό εύρος από 3,80 ευρώ έως 4,80 ευρώ στο έξτρα παρθένο (ανάλογα την ποιότητα) ενώ η ζήτηση σε διεθνές επίπεδο συντηρείται σε επίπεδα ικανοποιητικά που εξασφαλίζουν ότι µε τον ένα ή τον άλλο τρόπο δεν οδεύουµε προς το κλείσιµο µιας σεζόν µε πολύ µεγάλα αποθέµατα, καλό δείγµα ενόψει της συνέχειας. 

Στην Ελλάδα, η ζήτηση από το εξωτερικό είναι για την ώρα υποτονική κυρίως επειδή η αγορά µας δεν είναι οργανωµένη και πολύς κόσµος δεν έχει πουλήσει στάλα από το φετινό ελαιόλαδό του. Το ξένο εµπόριο (Ιταλία) φαίνεται πως έχει «σταµπάρει» την Ελλάδα ως φθηνό προορισµό για προµήθειες έξτρα παρθένου τον επόµενο µήνα, αφού «µυρίζονται» την ανάγκη του κόσµου να βάλει επιτέλους χρήµατα στην τσέπη του. Στα δύο τρίτα περίπου της σεζόν, αρκετό και καλής ποιότητας ελαιόλαδο έχει βασικά η Ελλάδα και δευτερευόντως η Τυνησία και η Ισπανία.

Μετά το Πάσχα, εκτιµάται λοιπόν ότι θα αρχίσει να υπάρχει κινητικότητα στην ελληνική αγορά. Όσον αφορά τα επίπεδα τιµών, η αλήθεια είναι πως οι προσδοκίες είναι χαµηλές. Τελευταία ακούστηκε µια πράξη 4,50 ευρώ για όλους και όλους 10+10 τόνους έξτρα παρθένου τριών γραµµών στην Τριφυλλία, µε το εµπόριο να πληρώνει για την ώρα το πολύ 4,00 ευρώ το κιλό για οξύτητες µέχρι 0,5 βαθµούς. Όποια άλλη πράξη σηµειώθηκε αφορούσε µικροποσότητες και τιµές που δεν ξεπερνούσαν καθαρά τα 4,10 ευρώ το κιλό.

Το παράδειγµα της ιταλικής αγοράς

Πολύς κόσµος στην Ελλάδα δεν πουλάει, βλέποντας τις τιµές σε Φότζια, Μπάρι, Τάραντα  και Λέτσε, οι οποίες παίζουν στο όριο των 9 ευρώ το κιλό. Η ιταλική αγορά όµως είναι µε τέτοιον τρόπο οργανωµένη θεσµικά που επιτρέπει στους παραγωγούς να αµυνθούν αποτελεσµατικά, µε αυστηρή νοµοθεσία και ιχνηλασιµότητα. Αυτό σηµαίνει πως αν η ιταλική αλυσίδα θέλει να πουλήσει ιταλικό ελαιόλαδο µε σχετική σήµανση στην ετικέτα, είναι υποχρεωµένη να αξιοποιήσει αποκλειστικά ιταλικό ελαιόλαδο, το οποίο ο διεθνής καταναλωτής εκτιµά και είναι διατεθειµένος να πληρώσει πολύ ακριβά. Φέτος υπάρχει 50% µείωση παραγωγής. Οι συνθήκες αυτές δικαιολογούν τις πολύ υψηλές τιµές παραγωγού.

Διπλή κατανάλωση στην Ισπανία από Μάρτιο σε Μάρτιο

Από το εξωτερικό έρχονται κάποιες καλές ειδήσεις, που λειτουργούν θα έλεγε κανείς σταθεροποιητικά για την πραγµατική αγορά. Τον Μάρτη οι πωλήσεις ισπανικού ελαιολάδου άγγιξαν τους 120.000 τόνους, και αν υπολογιστούν και εισαγωγές τότε φθάνουν τους 140.000 τόνους. Αυτό δείχνει πως η κατανάλωση ανταποκρίνεται µε όρους σχεδόν 1 προς 1 στην αυξηµένη προσφορά και τις µειωµένες τιµές στο ράφι. Πέρυσι τον ίδιο µήνα είχαν πουληθεί µόλις 65.000 τόνοι, οι µισοί δηλαδή απ’ ότι φέτος.

Το ισοζύγιο Μαρτίου δείχνει:

  Καθαρές πωλήσεις: 119.019 τ.
  Παραγωγή Μαρτίου: 13.146 τ.
  Αθροιστική παραγωγή 2024/25: 1.406.913 τόνοι.
  Αποθέµατα ελαιοτριβείων: 773.597 τόνοι.
  Αποθέµατα τυποποίησης: 210.900 τόνοι.
  Αποθέµατα πατριµόνιο: 11.970τ.
  Συνολικά αποθεµατικά: 996.467 τόνοι.

 

elaiaskarpos.gr  21 April, 2025 ΑΓΡΟΤΙΚΑΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

 

Περισσότερα νέα

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα