Ελαιόλαδο: Παραμένει η αστάθεια στην τιμή
Κλίμα αστάθειας επικρατεί στην αγορά ελαιολάδου κι ενώ η ελαιοσυγκομιδή φθάνει στο τέλος της, σε μία προβληματική χρονιά με πολλή ξηρασία, που είχε καταστροφικές συνέπειες, και με ελάχιστο νερό. Για ακριβή τιμή στο λάδι δεν μπορεί να μιλήσει κανείς με βεβαιότητα, ενώ αγοραστικό ενδιαφέρον δεν υπάρχει, τουλάχιστον σε αυτή τη φάση.
Μιλώντας στο Cretalive, ο Πρόεδρος Μικρών Συνεταιρισμών της ΕΘEΑΣ, Μ. Χιλετζάκης, παραγωγός κι ο ίδιος, τόνισε ότι η ΕΕ έχει σοβαρό πρόβλημα τα τελευταία δύο χρόνια με την Ισπανία να ελέγχει το 50% της παγκόσμιας παραγωγής ενώ οι περισσότερες χώρες μαστίζονται από την ξηρασία.
"Οι δεξαμενές άδειασαν, η χρονιά ξεκίνησε με μηδενικά αποθέματα. Γι' αυτό και μόλις τελείωσε το εμπάργκο εξαγωγών στην Τουρκία στις 31 Αυγούστου, κατευθείαν εισήχθησαν 10.000 τόνοι από την Τουρκία. Η Ιταλία πήρε τη μερίδα του λέοντος. Η ΕΕ δεν είχε αποθέματα, περίμενε τη σεζόν, το λάδι κυμαινόταν τον Σεπτέμβριο του 2024 στα 8 ευρώ. Στην Ισπανία οι εκτιμήσεις έκαναν λόγο για 1,5 εκ, στην Ιταλία για 300.000 τόνους, στην Ελλάδα επίσης για 300.000 τόνοι τη χρονιά 2024-2025. Αυτό έλεγαν οι αναλυτές. Έπεσαν όμως έξω: Η Ιταλία κλείνει στους 200.000 τόνους, με πολύ μεγάλη μείωση, η Ελλάδα δεν τελείωσε ακόμα αλλά η μείωση θα είνει επίσης μεγάλη καθώς κλείνει στους 200.000 τόνους και η Ισπανία έως και τον Δεκέμβριο μάζεψε 600.000 τόνους. Οι αναλυτές μιλούν για άλλους 400.000 τόνους, θα δούμε..."
Έκανε λόγο για σκαμπανεβάσματα στην τιμή χωρίς να υπάρχει πραγματική κρίση στο ελαιόλαδο. "Το λάδι έπεσε στα 4, 5 ευρώ. Οι δεξαμενές γεμίζουν αλλά δε φτάνει το λάδι για τις αγορές... Στην Ιταλία η βιομηχανία ελαιολάδου αναγκάστηκε να ανεβάσει πάλι τις τιμές και υπάρχει μία σταθερότητα, αλλά ζητάει λάδι από την ΕΕ και θέλει και to ελληνικό . Μέσα στο 2023 η Ιταλία έκανε εξαγωγές στην Αμερική 2 δις ευρώ. Στο πρώτο 8μηνο του 2024 η Ιταλία έκανε εξαγωγές στην Αμερική 3,2 δις ευρώ, με αύξηση δηλαδή 60%", πρόσθεσε.
Ο κ. Χιλετζάκης επισήμανε ότι η Ιταλία έχει επενδύσει στη βιομηχανία ελαιολάδου και σχεδιάζει τη στήριξη του ελαιολάδου και, συνολικά, του ιταλικό ελαιώνα σε αντίθεση με τη χώρα μας. "Χτυπάω καμπανάκι στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης: Κάντε το όπως το κάνει η Ευρώπη! Στην Ιταλία έκαναν νόμο για την εγκατάλειψη των παραδοσιακών ελαιώνων... κι εμείς μιλάμε για τον τενεκέ"
Έκανε μάλιστα ένα βήμα παραπέρα σημειώνοντας ότι ο ελαιοπαραγωγός στη χώρα μας δεν ξέρει πλέον πού να στοχεύσει: "Ένα μέσο λιόφυτο έχει 25 δέντρα. Εάν αυτά τα 25 βγάζουν κάθε χρόνο 5 κιλά λάδι, έχει 125 κιλά λάδι το στρέμμα, επί 5 ευρώ είναι 625 ευρώ το στρέμμα, όταν η βασική ενίσχυση είναι 6 ευρώ και με τα οικολογικά άντε να πάει στα 50-55 ευρώ. Τα χρήματα λοιπόν που βρίσκονται; Στην επιδότηση ή στην παραγωγή; Άρα πρέπει να στηρίξουμε τον ελαιώνα για να μη χαθεί όπως η σταφίδα και ο αμπέλωνας", ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ο Πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Εμπάρου, Γιώργος Περογιαννάκης επισήμανε το εξαιρετικά περιορισμένο αγοραστικό ενδιαφέρον αυτή την περίοδο. Όπως είπε, δεν κινείται τίποτα και στην παρούσα φάση δεν ενδιαφέρεται κανείς.
"Ωστόσο, στην αγορά βρίσκω τιμές από 4,90 - 5,10 ευρώ. Με τέτοιες τιμές, οι παραγωγοί δικαιολογημένα δεν θέλουν να πουλήσουν. Εκτιμώ ότι από τα τέλη του μήνα και μετά κάτι θα γίνει και η κατάσταση θα σταθεροποιηθεί. Αυτή η εικόνα συνηθίζεται αυτή την περίοδο", ανέφερε ο κ. Περογιαννάκης εκτιμώντας πάντως ότι η πεαραγωγή θα πάει καλά και στην περιοχή της Εμπάρου που φέτος δεν επηρεάστηκε από την κλιματική κρίση και την ξηρασία όπως άλλες περιοχές, θα βγάλει, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του, περίπου 1000- 1300 τόνους...
Από την πλευρά του ο Αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Ελαιουργών Ν. Ηρακλείου, κ. Πρόδρομος Αφθονίδης μιλώντας στο Cretalive, έκανε λόγο για αστάθεια στην αγορά ελαιολάδου τονίζοντας ότι αν και ακούγονται κάποιες τιμές για το προϊόν, αυτές δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.
"Δεν ξέρουμε ούτε από που προέρχονται, ούτε που καταλήγουν τα λάδια αυτά. Πάντως οι τιμές δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Και η αιτία είναι μία, όπως έχουμε πει τόσες και τόσες φορές. Επειδή οι τρίτες χώρες προσφέρουν λάδι σε πολύ χαμηλές τιμές. Δεν συζητάμε για την ποιότητά του...", σημείωσε με νόημα, ενώ κάλεσε τους παραγωγούς να δείξουν εγκράτεια. "Είμαστε στα τελειώματα πλέον. Είναι κατανοητό ότι ο κόσμος έχει ανάγκες που θα πρέπει να καλύψει. Καλό είναι όμως σε αυτή τη φάση να δείξει εγκράτεια", τόνισε.
Δείτε επίσης
- Όσκαρ 2025: Όλες οι υποψηφιότητες των φετινών βραβείων
- Όταν η ζωή σου δίνει λεμόνια: 12 συνταγές και ιδέες για να τα διατηρήσουμε
- Κακοποίηση Γυναικών: Άλλη μια αρνητική πρωτιά για την Κρήτη
- Ψηφιακό φροντιστήριο: Εγκύκλιος για δίωρα μαθήματα σε όλα τα Λύκεια
- e-ΕΦΚΑ και ΔΥΠΑ: Ποιοι πληρώνονται έως αύριο