Ο περιφερειάρχης Κρήτης Στ. Αρναουτάκης μίλησε για τα έργα, τα κόμματα και τη συμπόρευση στις εκλογές με τον Γιάννη Κουράκη
Στην πρώτη εφ’ όλης της ύλης τηλεοπτική συνέντευξη μετά την ανακοίνωση της υποψηφιότητάς του προχώρησε ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκηςστην εκπομπή «Ελεύθερο Σημείο»με τον Λευτέρη Συμβουλάκη από την “KΡΗΤΗ TV” (κάθε Πέμπτη στις 10:15 μ.μ.).
O κ. Αρναουτάκης προχώρησε σε αποκαλύψεις και παραδοχές, ενώ έθεσε τον στόχο του για την πρώτη Κυριακή, αφού, όπως είπε, με τον νέο νόμο και την απλή αναλογική η πλειοψηφία του Περιφερειακού Συμβουλίου κερδίζεται από τον πρώτο γύρο - όπως είπε χαρακτηριστικά, «η ομάδα κερδίζει, η ομάδα χάνει».
Ανέφερε ότι με τα στελέχη του ΚΙΝ.ΑΛ. που αξιολογήθηκαν, όπως είναι ο Γιάννης Κουράκης, θα πάνε χέρι-χέρι στις εκλογές κι αν εκλεγούν η συνεργασία θα είναι μετεκλογικά εποικοδομητική όπως ήταν πάντα, και τόνισε ότι στόχος του είναι το καλό αποτέλεσμα από την πρώτη Κυριακή, γιατί με την απλή αναλογική οι πλειοψηφίες διαμορφώνονται τότε.
Για τις συζητήσεις με τα κόμματα γύρω από την υποψηφιότητά του είπε ότι εδώ και δύο μήνες είχε συνομιλίες με την ηγεσία της Ν.Δ., ωστόσο η πρόταση όπως έγινε δεν τον βρήκε σύμφωνο, ενώ για τις συζητήσεις με τον ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι συνεχίζονται και γίνονται προεκλογικά και πάνω στο τραπέζι, και η σύγκλιση των απόψεων είναι τοπική υπόθεση. Ακόμη ο κ. Αρναουτάκης είπε ότι τηλεφώνησε στον ανθυποψήφιό του Αλ. Μαρκογιαννάκη για συγχαρητήρια και παραδέχτηκε ότι στο Περιφερειακό Συμβούλιο δεν έχει, ούτε είχε σκληρή αντιπολίτευση!
Ο κ. Αρναουτάκης αναφέρθηκε ακόμη στο νέο αεροδρόμιο Καστελίου και υπογράμμισε ότι πρέπει να γίνει και πως το έργο δε γυρίζει πίσω, όμως τόνισε ότι θα πρέπει να γίνει με τις καλύτερες δυνατές επιλογές και οι αποζημιώσεις να είναι μεγαλύτερες του δικαστηρίου. Ανακοίνωσε ότι σε ό,τι αφορά το αεροδρόμιο Ηρακλείου, που θα εγκαταλειφθεί, θα πρέπει να ξεκινήσει αμέσως μετά τις εκλογές η εκπόνηση μάστερ-πλαν για την αξιοποίησή του για να μη γίνει ένα νέο Ελληνικό, ενώ προέβλεψε ότι τα έργα στο ΒΟΑΚ, λόγω γραφειοκρατίας, δεν πρόκειται να ξεκινήσουν νωρίτερα από το 2021! Ακόμη αναφέρθηκε στην εργολαβία των 35 εκατ. ευρώ για τη βελτίωση των 452 επικίνδυνων σημείων του επαρχιακού δικτύου, καθώς πλέον υπάρχει ανάδοχος που έδωσε έκπτωση 48%, ενώ για το όραμά του για την Κρήτη είπε ότι εκείνος και οι συνεργάτες του σχεδιάζουν με προοπτική το 2030. Στο ερώτημα, εξάλλου, αν κάνει πολιτικά σχέδια και μετά από μια τρίτη θητεία στην Περιφέρεια Κρήτης, σημείωσε ότι «θα αποφασίσει ο λαός»!
«Στόχος η πρώτη Κυριακή»
Στόχος του κ. Αρναουτάκη είναι η εκλογή από την πρώτη Κυριακή, καθώς, όπως είπε, το αποτέλεσμα του πρώτου γύρου καθορίζει τον αριθμό των περιφερειακών συμβούλων της πλειοψηφούσας παράταξης. Συγκεκριμένα ανέφερε: «Η απλή αναλογική φέρνει συνεργασίες. Αυτό που χρειάζεται να δούμε είναι ότι εκλέγονται από την πρώτη Κυριακή οι περιφερειακοί σύμβουλοι. Αν υποτεθεί ότι ο πρώτος συνδυασμός την πρώτη Κυριακή πάρει 42%, θα εκλέξει 21 συμβούλους. Αυτό σημαίνει ότι για να έχει την πλειοψηφία θέλει 26. Αν όμως έχουμε το 51%, ξεπερνούμε την πλειοψηφία που χρειαζόμαστε και κερδίζουμε και περισσότερους. Για αυτό έχει σημασία η πρώτη Κυριακή. Αυτό μας βάζει στη διαδικασία για συγκλίσεις πάνω στο τραπέζι, γιατί είναι προτιμότερο αυτό παρά να έρχεσαι μετά και να κάνεις οποιαδήποτε συναλλαγή κάτω από το τραπέζι. Πάντα είναι δύσκολες οι εκλογές και θα πρέπει να ξεκινούμε από μηδενική βάση. Και θεωρώ ότι μέσα από τη δουλειά αξιολογούμαστε».
Μαζί με Κουράκη
Στο ερώτημα αν θα πάει χέρι-χέρι στις εκλογές με τον Κουράκη, ο κ. Αρναουτάκης είπε: «Το Κίνημα Αλλαγής επέλεξε έναν τρόπο και για τους δημάρχους. Επέλεξε τον ίδιο τρόπο και για την Περιφέρεια. Θεωρώ ότι αυτό που έκανε ο Γιάννης Κουράκης να αξιολογηθεί είναι πολύ σημαντικό. Από εκεί και πέρα θέλουμε να έχουμε την ευρύτερη δυνατή συνεννόηση με παρατάξεις. Άλλο ο Δήμος, άλλο η Περιφέρεια. Θα υπάρξουν σε όλη την Κρήτη πάνω από 100 συνδυασμούς και θέλουμε να έχουμε την καλύτερη δυνατή συνεργασία με τους ανθρώπους που υποστηρίζονται από το Κίνημα Αλλαγής και με άλλες ευρύτερες δυνάμεις. Είναι σημαντικό ότι πήγαμε στην αξιολόγηση. Πάντα είχαμε μια εξαίρετη συνεργασία με τον Γ. Κουράκη και θεωρώ ότι μπορούμε να έχουμε και μια καλή συνεργασία το επόμενο διάστημα, ή αν εκλεγεί δήμαρχος Ηρακλείου. Το ίδιο αν εκλεγώ εγώ περιφερειάρχης... πάλι το ίδιο». Πάντως για το Κίνημα Αλλαγής δήλωσε ότι ο ίδιος παραμένει εκεί και για αυτό πήγε στην αξιολόγηση, τονίζοντας ότι «πολλοί ξεχνούν από πού ξεκινούν».
Για Κουκιαδάκη
Ερωτώμενος για το γεγονός ότι ο Ευριπίδης Κουκιαδάκης, αντιπεριφερειάρχης εδώ και 8 χρόνια αλλά χωρίς σταυρό, δε δέχτηκε να αξιολογηθεί, ο κ. Αρναουτάκης σχολίασε: «Για τους συντρόφους και φίλους που δεν μπήκαν στην αξιολόγηση είναι δικό τους θέμα. Όλοι πρέπει να αξιολογηθούν». Καλούμενος, εξάλλου, να δώσει τη δική του απάντηση γιατί φεύγει ο κ. Κουκιαδάκης, ο περιφερειάρχης ανέφερε: «Από ό,τι με ενημέρωσε, δεν κάνει πάνω από 8 χρόνια όπου πηγαίνει και ήθελε να πάει ως υποψήφιος δήμαρχος στο Ηράκλειο. Δεν υπάρχει κάτι άλλο».
Χωρίς... αντιπολίτευση
Αναφερόμενος στην ανακοίνωση της υποψηφιότητας του Αλ. Μαρκογιαννάκη από τη Ν.Δ., ο κ. Αρναουτάκης είπε ότι ο ίδιος τού τηλεφώνησε και του ευχήθηκε καλό αγώνα, ενώ παραδέχτηκε ότι έως τώρα δεν του έχει γίνει έντονη αντιπολίτευση, σημειώνοντας τα εξής: «Δε θα έλεγα ότι έχει γίνει έντονη αντιπολίτευση, γιατί πολλά από τα θέματα ενώνουν. Όταν κάνουμε ένα έργο δεν υπάρχουν αντιπολιτευτικές προτάσεις - είναι για όλη την κοινωνία. Υπήρχαν διαφορετικές προτάσεις ειδικά από τα μεγάλα κόμματα, αλλά πάντα η αρχή μας ήταν πως θα συνθέτουμε όλες τις απόψεις και πως θα διεκδικούμε πόρους για όλη την Κρήτη. Εξαρτάται βέβαια και πώς είναι ο κάθε επικεφαλής. Υπήρξε μια καλή περίοδος, αλλά παίζει σημασία και η προσωπική συμπεριφορά». Το παρασκήνιο με τη Ν.Δ.
Ο κ. Αρναουτάκης κλήθηκε να ρίξει φως και σε όλες αυτές τις πληροφορίες που θέλουν το τελευταίο δίμηνο να υπήρχαν προχωρημένες συζητήσεις με τη Ν.Δ. για να στηριχτεί η υποψηφιότητά του. Όπως σημείωσε, «πρέπει να πούμε ότι υπήρξε ενδιαφέρον πριν από δύο μήνες. Πρέπει όμως να ενώνουμε και να μη διχάζουμε τον κόσμο. Θεωρώ ότι με τον τρόπο που προτάθηκε δεν μπορούσε να γίνει κάποιας μορφής συνεργασία σε κεντρικό επίπεδο με τη Ν.Δ. Έγιναν συζητήσεις, αλλά δεν μπορούσα να ανταποκριθώ σε αυτό που ζητούσε η πρόταση», είπε ο κ. Αρναουτάκης, και παραδέχτηκε ότι δεν υπήρξε μόνο τηλεφώνημα με τον πρόεδρο της Ν.Δ. Κυριάκο Μητσοτάκη, αλλά υπήρξαν και συζητήσεις με υψηλά ιστάμενα πρόσωπα του κόμματος στο οποίο εκδηλώθηκε το ενδιαφέρον. «Από εκεί και πέρα, και αφού έχει ανακοινωθεί η υποψηφιότητα του Αλ. Μαρκογιαννάκη, δεν υπάρχει λόγος να πούμε τι ειπώθηκε. Αλλά έντονο ενδιαφέρον υπήρξε», τόνισε, και επισήμανε ότι δεν ήταν πρώτη φορά που η Ντόρα Μπακογιάννη τον αποκάλεσε «περιφερειάρχη της καρδιάς μας» για το πρότζεκτ δενδροφύτευσης των Λευκών Ορέων στη μνήμη του Κ. Μητσοτάκη, αλλά το είχε ξανακάνει πριν από τρία χρόνια στο Ίδρυμα “Ελευθέριος Βενιζέλος”, και υπογράμμισε ότι η σχέση τους κρατάει από το 1992, όταν η Ντόρα Μπακογιάννη επισκέφτηκε τις Αρχάνες ως υπουργός Πολιτισμού και εκείνος ως δήμαρχος την υποδέχτηκε στο Δημαρχείο, αν και ήταν ΠΑΣΟΚ και δεν υπήρχαν πολλά στελέχη για να την υποδεχτούν».
ΣΥΡΙΖΑ και “φλερτ” στην “Αστόρια”
Απαντώντας στο ερώτημα για τις συζητήσεις στις οποίες βρίσκεται με τον ΣΥΡΙΖΑ για συνεργασία, ανέφερε: «Αυτό που είπε ο Σκουρλέτης ήταν ότι “δε φέρνω χρίσματα από την Αθήνα αλλά οι παρατάξεις θα συζητήσουν σε τοπικό επίπεδο”. Έχουν γίνει οι συζητήσεις. Δεν έχουμε καταλήξει ακόμη, αλλά είμαστε σε ένα πολύ καλό επίπεδο ώστε να έχουμε ένα σχήμα που να μπορείς εκ των προτέρων να κάνεις μια καλή συνεργασία ή συμφωνία, και όχι εκ των υστέρων. Τα χρίσματα ήταν σε άλλες εποχές. Υποστήριξη μέσα από τις παρατάξεις, κοινωνικούς φορείς, με πρόσημο το όφελος της Κρήτης και διεκδίκηση κονδυλίων».
Ο κ. Αρναουτάκης δε δίστασε να αποκαλύψει ότι ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας τον αιφνιδίασε τον Σεπτέμβριο του 2017 όταν κατά το Αναπτυξιακό Συνέδριο, μέσα στην αίθουσα του “Αστόρια”, ουσιαστικά του έκλεισε το μάτι για χρίσμα, λέγοντάς του ότι μαζί θα δημοπρατήσουν και μαζί θα εγκαινιάσουν τον ΒΟΑΚ. Όπως ανέφερε στην εκπομπή ο κ. Αρναουτάκης, «είναι τιμητικό ότι ο πρωθυπουργός είπε αυτά που είπε. Όμως δεν είχε γίνει καμιά συζήτηση μεταξύ μας. Υπήρξε με τη ΔΕΘ, όπου ειπώθηκαν θετικά λόγια. Και από πολλούς υπουργούς ειπώθηκαν πολύ καλά λόγια». Απάντησε δε ότι τον αιφνιδίασε τότε ο πρωθυπουργός και δήλωσε ότι ένιωσε ικανοποίηση, γιατί, αν και δεν ανήκει στον χώρο που ανήκει ο Τσίπρας, αναγνώρισε το έργο που γίνεται στην Περιφέρεια και δικαιολόγησε γιατί ο ίδιος ο Αρναουτάκης δεν όρθωσε αντιπολιτευτικό λόγο στην “Αστόρια”: Γιατί, όπως είπε, λίγο πριν την ομιλία του πρωθυπουργού, είχε γίνει μίνι υπουργικό συμβούλιο στην “Αστόρια” και για τα μεγάλα θέματα, και είχε εκφράσει τη διαφορετική άποψη εκεί, ιδίως για το χρονοδιάγραμμα του ΒΟΑΚ, οπότε δε θεώρησε σκόπιμο να το αναφέρει ξανά στην ομιλία του.
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΡΗΤΗΣ
«Ο σχεδιασμός μας είναι για την Κρήτη του 2030»
Όπως είπε ο κ. Αρναουτάκης, ο ίδιος και οι συνεργάτες του έχουν όραμα και κάνουν σχεδιασμό δεκαετίας για την Κρήτη, δηλαδή που φτάνει ως το 2030. «Ο σχεδιασμός δεν είναι για το αύριο. Ο σχεδιασμός μας είναι για την Κρήτη του 2030 και πρέπει να δούμε ποια αρχιτεκτονική θα ακολουθήσουμε. Πρέπει να προετοιμαζόμαστε για τότε, αν σκεφτεί κανείς ότι μια μελέτη θέλει 5 χρόνια. Η αρχιτεκτονική μας θα πρέπει να έχει ως επίκεντρο τον πρωτογενή τομέα, τον τουριστικό τομέα, τον πολιτισμό, το περιβάλλον, τα πανεπιστήμια, τα ερευνητικά ιδρύματα κ.λπ. Όλα αυτά, παράλληλα με τις υποδομές και την κοινωνική συνοχή, να δημιουργήσουν μια τοπική ανάπτυξη και τα παιδιά μας να μένουν στον τόπο τους, να ξαναζωντανέψουν τα χωριά και οι βιώσιμες πόλεις και όλα αυτά να πάνε στην πραγματική οικονομία», είπε ο κ. Αρναουτάκης, συμπληρώνοντας ότι εκπονούνται και θα εκπονούνται μελέτες και πως οι χρηματοδοτήσεις θα βρίσκονται. Ο κ. Αρναουτάκης ενδεικτικά ανέφερε ότι θα μπορούσαν να είναι οι μελέτες για τον Νότιο Οδικό Άξονα Κρήτης σε συνδυασμό με το αεροδρόμιο Καστελίου. Πάντως, ερωτώμενος τι θα κάνει μετά από τρίτη θητεία στην Περιφέρεια Κρήτης, που διεκδικεί τώρα, είπε ότι «όλα τα αποφασίζει ο λαός».
“ΛΑΤΟΜΙΚΗ-ΔΟΜΙΚΗ” ΜΕ ΕΚΠΤΩΣΗ 48%
Εργολάβος για τα 452 επικίνδυνα σημεία
Ο περιφερειάρχης Κρήτης ανακοίνωσε μάλιστα ότι έχει δημοπρατηθεί και ολοκληρωθεί η διαδικασία αναδόχου για την εργολαβία των 35 εκατ. ευρώ που αφορά στη βελτίωση 452 επικίνδυνων σημείων στο επαρχιακό δίκτυο, που είναι αρμοδιότητας της Περιφέρειας Κρήτης. Η διαδικασία για την ανάδειξη προσωρινού αναδόχου έχει ολοκληρωθεί και έχει αναδειχθεί η σύμπραξη “Λατομική-Δομική” με έκπτωση 48%, ενώ προσφορές είχαν καταθέσει τρεις ανάδοχοι. Οι εργασίες είναι δυνατό να ξεκινήσουν, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του κ. Αρναουτάκη, τον Απρίλιο, και το χρονοδιάγραμμα προβλέπει ολοκλήρωση σε έναν χρόνο. Η μελέτη εκπονήθηκε από την “Εγνατία” και έχει λάβει υπόψη της κριτήρια για ατυχήματα και επικινδυνότητες.
Ο κ. Αρναουτάκης είπε ότι τα τροχαία είναι τόσο πολλά στην Κρήτη που δεν προλαβαίνει η Περιφέρεια να βγάζει διαγωνισμούς για αντικατάσταση στηθαίων ασφαλείας. «Πρέπει να ελαττώνουμε ταχύτητα, να μην πίνουμε και να φοράμε ζώνες ασφαλείας και κράνη. Πρέπει να μειωθούν τα ατυχήματα. Έχουμε καταθέσει υπόμνημα στον εισαγγελέα ότι δε φταίμε για τα τροχαία στον ΒΟΑΚ σύμφωνα με το ΣτΕ», είπε, και ανέφερε ότι η προϊσταμένη της Διεύθυνσης έχει ποινή τρία χρόνια με αναστολή για κάποιο ατύχημα που έγινε και δεν είναι αρμοδιότητα της Περιφέρειας.
Λύση για ΦΟΔΣΑ
Ο κ. Αρναουτάκης αναφέρθηκε και στην εμπλοκή που υπάρχει με τους ΦΟΔΣΑ στην Κρήτη. Εκτίμησε ότι θα βρεθεί τελικά λύση την ερχόμενη Πέμπτη 20 Δεκεμβρίου, οπότε και συνεδριάζει η ΠΕΔ Κρήτης, όμως αυτή τη στιγμή, όπως είπε, υπάρχει πρόβλημα, καθώς δε συμφωνούν πόσους ΦΟΔΣΑ θέλουν οι δήμαρχοι. «Μπορεί να είναι ένας για τα Χανιά και ένας για τους υπόλοιπους νομούς», συμπλήρωσε, αναφέροντας: «Έργα που έχουν εγκριθεί δεν μπορούν να κινδυνεύουν να απενταχθούν. Να βρεθεί λύση μεταξύ των δημάρχων. Αλλιώς υπάρχει πρόβλημα. Οι δήμαρχοι θα βρουν λύση, πιστεύω, την επόμενη Πέμπτη στην ΠΕΔ, και θα καταλήξουν στον αριθμό ΦΟΔΣΑ που θα γίνουν στην Κρήτη, γιατί ο καθένας θέλει το δικό του. Μπορεί να γίνει ένας, για παράδειγμα».
ΜΑΣΤΕΡ ΠΛΑΝ ΓΙΑ ΤΟ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ
«Ναι στο Καστέλι - Όχι “Ελληνικό” το υφιστάμενο»
Ο κ. Αρναουτάκης ερωτήθηκε και για το αν θέλει το αεροδρόμιο Καστελίου ως έργο και η απάντησή του ήταν ευθεία: «Ναι, πρέπει να γίνει». Συμπλήρωσε όμως ότι οι αρμόδιοι «θα πρέπει να λάβουν υπόψη παρατηρήσεις για περιβαλλοντικά και απαλλοτριώσεις και να πάρουν ένα επιπλέον ποσό από αυτό που λέει το δικαστήριο. Έχουν περάσει πόσοι πρωθυπουργοί, έχει προχωρήσει, έχει δημοπρατηθεί, έχει εγκριθεί από την Ευρώπη και το Ελεγκτικό Συνέδριο και δε γυρίζει πίσω το έργο. Εκτιμώ ότι με καλή συνεργασία με τον Δήμο και κάποια μελέτη που πρόκειται να προκηρυχθεί, θα λυθούν πολλά θέματα. Κάποιες φωνές είναι δικαιολογημένες, όπως η Επιτροπή Αγώνα, αλλά το έργο δεν μπορεί να ακυρωθεί. Πρέπει να δούμε τον υδροφόρο ορίζοντα, τους βιολογικούς ή να αναζητήσουμε βέλτιστες λύσεις για κάποια από τα θέματα που έχουν βάλει».
Ο κ. Αρναουτάκης αναφέρθηκε και στην εκπόνηση ενός μάστερ πλαν για την αξιοποίηση του υφιστάμενου αεροδρομίου “Ν. Καζαντζάκη” στο Ηράκλειο. Συγκεκριμένα, όπως είπε, «πρέπει να αξιοποιηθεί, και θεωρώ ότι τον πρώτο λόγο τον έχει ο Δήμος Ηρακλείου, κι αν έρθει σε συνεννόηση με το ΤΑΙΠΕΔ αλλά και μαζί με την Περιφέρεια, θα πρέπει να δούμε αναπτυξιακά όλη την ευρύτερη περιοχή από την Αλικαρνασσό ως και τον Καρτερό. Και φυσικά απαιτείται η διεκδίκηση από την κεντρική εξουσία για να δοθούν οι χώροι στην Τοπική Αυτοδιοίκηση ώστε να γίνει ένας ολοκληρωμένος σχεδιασμός. Αμέσως μετά τις εκλογές κι αν έχουμε εκλεγεί, θα δούμε πώς θα έχουμε μια αξιοποίηση, αν γίνουν μελέτες, ένα μάστερ πλαν. Θα το επιδιώξουμε μαζί με τον Δήμο Ηρακλείου. Δεν μπορεί να γίνει ένα νέο “Ελληνικό”. Το αεροδρόμιο Καστελίου θα ολοκληρωθεί σε 5-6 χρόνια και θα πρέπει να προετοιμάζονται οι μελέτες για την αξιοποίηση του χώρου αυτού», είπε ο κ. Αρναουτάκης, τονίζοντας ότι θα συμπεριληφθεί στο προεκλογικό πρόγραμμα της περιφερειακής παράταξής του.
ΔΥΣΟΙΩΝΗ ΠΡΟΒΛΕΨΗ ΑΡΝΑΟΥΤΑΚΗ
«Το 2021 θα ξεκινήσουν τα έργα στον ΒΟΑΚ, όχι νωρίτερα»
Μάλιστα ο κ. Αρναουτάκης, αναφερόμενος στο έργο του ΒΟΑΚ, είπε ότι με τη διαδικασία που επέλεξε το υπουργείο να το δημοπρατήσει θα υπάρξουν καθυστερήσεις λόγω γραφειοκρατίας, και παραδέχτηκε ότι πιο μπροστά θα ξεκινήσουν οι εργασίες στο αεροδρόμιο από ό,τι στον ΒΟΑΚ. Τόνισε δε ότι, αν την ευθύνη την είχε η Περιφέρεια, θα είχαν γίνει όλες οι μελέτες μέσα σε μια τριετία.
Κάνοντας μια άκρως ενδιαφέρουσα ανασκόπηση για το θέμα του ΒΟΑΚ, σημείωσε: «Το 2009-2010 που ήμουν στο υπουργείο υπήρχαν μελέτες και την περίοδο του προηγούμενου Κοινοτικού Πλαισίου υπήρχαν 300 εκατ. ευρώ και θα πήγαιναν εκεί. Δυστυχώς οι μελέτες δεν ήταν ολοκληρωμένες και έχω ακόμη στο γραφείο μου το έγγραφο για το πότε δημοπρατείται κάθε έργο. Πέρασαν τα χρόνια. Οι μελέτες δεν ολοκληρώθηκαν και φτάσαμε να έχουν περάσει τόσες κυβερνήσεις και μελέτες δεν υπάρχουν ολοκληρωμένες. Το έργο προχώρησε με σύμβαση παραχώρησης από Χανιά ως Χερσόνησο, με ΣΔΙΤ από Χερσόνησο ως Νεάπολη και ως δημόσιο έργο από Νεάπολη έως Άγιο Νικόλαο. Εμείς είχαμε πει να γίνει μια προωθητική μελέτη που περιείχε μια νέα χάραξη 35% και να δοθεί προσφορά. Το υπουργείο επέλεξε αυτή τη διαγωνιστική διαδικασία, που εκτιμώ ότι μπορούσε να “τρέξει” γρηγορότερα. Και δυστυχώς πιστεύω ότι αυτό το έργο δε θα μπορέσει να ξεκινήσει πιο μπροστά από το 2021 - κι αν δεν υπάρξουν εμπλοκές. Μέχρι να φτάσουμε εκεί, θα δοθούν 25 εκατ. ευρώ που έχει το υπουργείο για βελτίωση του δρόμου στη Γεωργιούπολη, για νέο τάπητα στο Φόδελε, αλλά και σε άλλα τμήματα στο Λασίθι».
Δείτε επίσης
-
Δεν υπάρχουν καταχωρήσεις
Σχετικά άρθρα
- Πως οι αρχαίοι ελαιώνες και οι χαρουπιές σώζουν την Κρήτη από την κλιματική αλλαγή
- «Είδαν με κακό μάτι τον “ξενομπάτη” που πάτησε πόδι και αποφάσισε να νοικοκυρέψει το νοσοκομείο»
- ΓΕΛ Τυμπακίου: Χρονιά Λογοτεχνικών Διακρίσεων-Συνέντευξη με τη Μαρία Κοκαράκη
- M.Πετειναράκης: Ο Τυμπακιανός καπετάνιος των Μινωικών Γραμμών ανοίγει την καρδιά του
- Στέλιος Σμυρνάκης: Συνέντευξη με έναν πρωτοπόρο κρητικό επιστήμονα