ΓΕΛ Τυμπακίου: Χρονιά Λογοτεχνικών Διακρίσεων-Συνέντευξη με τη Μαρία Κοκαράκη

mesaralive.gr  21 May, 2022 ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑΑΡΘΡΑ
ΓΕΛ Τυμπακίου: Χρονιά Λογοτεχνικών Διακρίσεων-Συνέντευξη με τη Μαρία Κοκαράκη

Με τον καλύτερο τρόπο εκπροσώπησαν το σχολείο τους τα παιδιά, φανερώνοντας το ταλέντο και τη δημιουργικότητα τους

Χρονιά διακρίσεων με άρωμα λογοτεχνίας για τους μαθητές του Λυκείου Τυμπακίου που κατάφεραν να ξεχωρίσουν και να αναδείξουν το ταλέντο τους σε διαγωνισμούς Δημιουργικής Γραφής, στους οποίους συμμετείχαν στηριζόμενοι απο τους εκπαιδευτικούς τους. Πέρα απο τη συμμετοχή στους ρητορικούς αγώνες και την ποιητική σκυταλοδρομία, το ΓΕΛ Τυμπακίου είχε εκπροσώπηση και στον διαγωνισμό Σχολικού Αφηγήματος με τις διακρίσεις να μην λείπουν και πάλι. Η Μαρία Κοκαράκη διακρίθηκε ξανά,ενώ την ακολούθησαν οι επίσης ταλαντούχες Μαρία Ραφαέλα Φασομυτάκη της Γ'Λυκείου και Μαρία-Ελένη Κατενόφ της Β'Λυκείου.

Το Mesaralive είχε αναφερθεί με σχετικό θέμα στις επιτυχίες του σχολείου στον Παγκρήτιο Μαθητικό Διαγωνισμό Ρητορικής Τέχνης που διεξηχθη τον περασμένο Απρίλη, με τις διακρίσεις και τις πρωτιές όμως να μην σταματούν εκεί. Είχε προηγηθεί η συμμετοχή μαθητών του σχολείου στη σκυταλοδρομία Ποίησης, όπου η μαθήτρια της Γ' Λυκείου Μαρία Κοκαράκη κέρδισε το πρώτο βραβείο με ένα εξαιρετικό ποίημα με τίτλο "Μισή".

Για την προσπάθεια της αυτή μάλιστα έιχε γίνει ιδιαίτερη μνεία στο ιστολόγιο του σχολείου με τον Φιλόλογο Θάνάση Ανέστη να αναφέρει χαρακτηριστικά:

Με χαρά μεγάλη οι καθηγητές και οι μαθητές του Λυκείου μας πληροφορήθηκαν πριν λίγες μέρες ότι στην τρίτη σκυταλοδρομία Ποίησης που διοργάνωσε το Εργαστήρι Δημιουργικής Σκέψης και Ελεύθερης Έκφρασης του Ηρακλείου Κρήτης η Μαρία Κοκαράκη, μαθήτρια του Γ1, βραβεύτηκε με το ποίημα «Μισή». Η διάκρισή της είναι αξιέπαινη, γιατί το ποίημά της συμπεριλαμβάνεται μεταξύ των 12 ποιημάτων που ξεχώρισε η επιτροπή από τα 120 που κατέθεσαν μαθητές και μαθήτριες πολλών Γυμνασίων και Λυκείων του νομού μας.

Η Μαρία είναι ενεργή αναγνώστρια λογοτεχνίας με συγγραφικές ανησυχίες και διεισδυτική ματιά στα λογοτεχνικά κείμενα. Τις ευχόμαστε να μην εγκαταλείψει ποτέ το διάβασμα και η πρόσφατη επιτυχία να ενδυναμώσει το ήδη έκδηλο ενδιαφέρον της για την λογοτεχνία. Το ίδιο ευχόμαστε, άλλωστε, και σε όλα τα παιδιά που πήραν μέρος στην σκυταλοδρομία, ευελπιστώντας την σκυτάλη της αγάπης για την ποίηση να πάρουν τον επόμενο χρόνο και άλλοι μαθητές.

Είναι ιδιαιτέρως ενθαρρυντικό όταν βλέπουμε παιδιά, που διανύουν τα τελευταία σχολικά τους έτη, να παραμερίζουν για λίγο το βεβαρημένο καθημερινό τους πρόγραμμα και να καταπιάνονται με μια άκρως απαιτητική αλλά και ψυχικώς ευεργετική τέχνη. Επειδή «οι ποιητές κατοικούν έξω από τον φόβο» (Ν. Βρεττάκος), η ποίηση είναι μια πρόσφορη στους νέους τέχνη, για να μην φοβούνται ούτε το τέρας του έξω κόσμου ούτε το σκοτεινό δωμάτιο της ψυχής τους.

Ακολουθεί το ποίημα:

"Μισή"

Μισή.

Μίσος πόνος.

Μισή ζωή.

Μισές αναμνήσεις.

Μεμψιμοιρώ, καταριέμαι.

Σε κάμαρη γεμάτη.

Όμως άδεια, μισή κι αυτή.

Η ώρα 12 και μισή.

Μονάχα το βλέμμα σου, τα βλέφαρά σου γεμάτα δάκρυα θυμάμαι.

Ποθώ τα πορφυρά σου χείλη.

Με αυτά μιλούν τα σωθικά σου.

Ποθώ τα μέλη σου.

Τη χαίτη, τα άκρα σου τα ηδονικά.

Ποθώ την παρουσία σου, ενώ έχω μείνει μονάχα με την απουσία σου.

Ο πόνος όμως κάθε που βραδιάζει γίνεται αβάσταχτος.

Η θύμηση σου αυτή αποτελεί έναν διαρκή κίνδυνο.

 

Κίνδυνος αγνός, αθώος. Παιδικός.

 

Ο καλοκαιρινός λίβας κάνει εντονότερη τη μορφή σου.

 

Δεν αντέχω όμως.

 

Κραυγές,

Παντού κραυγές.

Του παρελθόντος, του παρόντος.

Του μέλλοντος;

Αναπάντητο ακόμη τούτο το ερώτημα,

Ουρλιάζει

Ουρλιάζει, να απαντηθεί.

Να του δοθεί προσοχή.

 

Μα αβάσταχτος είναι ο έρωτας αυτός.

Καταραμένος έρωτας.

 

Γιατί σ’ αγαπω ακόμη;

Γιατί αδυνατώ να σε ξεχάσω;

 

Ποιος άνεμος

Ποιος ουρανός

Ποια ουράνια ανεμόσκαλα θα με παρασύρει μακριά σου;

Μακριά από την πρόσκαιρη αγάπη σου.

 

Υφαίνω διαρκώς με το νου μου την εικόνα σου.

Την εικόνα μας.

 

Η οποία, κι αυτή, είναι μισή.

Το mesaralive επικοινώνησε με τη Μαρία, η οποία παρά τις αυξημένες υποχρεώσεις της, αφου σε λίγες μέρες ξεκινάει ο αγώνας των Πανελλαδικών, δέχτηκε ευγενικά να μας μιλήσει για την εμπειρία της και τη σχέση που έχει αναπτύξει με τη λογοτεχνία. Τα όσα αναφέρει και ιδιαίτερα το ποιητικό ύφος της μαρτυρούν το συγγραφικό της χάρισμα.

Αναλυτικά η συνέντευξη:

-Aπό πότε ξεκίνησες να γράφεις; Για ποιο λόγο έγραψες το πρώτο σου ποίημα;

Εσωστρέφεια προς τα σημαντικά . Αυτά που αφορούν λίγους μα μεγάλους . Θαρρώ περίσσεια. Κύρια αιτία. Τριβή με αξιόλογους ανθρώπους , ιδεαλιστές , ουμανιστές επίτρεψε μου να τους χαρακτηρίσω. Η άγνοια , η καθημερινή προσωπική διερεύνηση , το μυστήριο καθυποτάσσουν την ψυχή . Την τραβούν απ’τα μαλλιά αν θες. Την ωθούν προς τον μοναχικό ετούτο δρόμο της ποίησης. Ο συνδυασμός τους ,συνέθεσε το πρώτο μου ποίημα , ένα χρόνο πριν.

-Από ποια πρόσωπα ή θέματα αντλείς έμπνευση;

Η στιγμή είναι ο κινητήριος μοχλός ,η απροσδιοριστία .Το παρόν που επιζητά τροποποίηση , ριζικές αλλαγές . Η βάναυση καθημερινότητα την οποία υπομένουμε γιατί απλώς δεν τολμούμε να την υπερβούμε ή ακόμα να την κατανοήσουμε . Το όνειρο που πρέπει να διαφυλάξουμε .

-Ποιο είναι το λογοτεχνικό σου πρότυπο; Ποια χαρακτηριστικά του/της θα ήθελες να έχεις;

Λογοτεχνικά πρότυπα υπάρχουν πολλά . Αδυνατώ να αναφερθώ συγκεκριμένα καθώς ,μυριάδες επηρεάζουν την σκέψη μου . Απόρροια της εν λόγω επιρροής, θα έλεγα πως αποτελούν η αυθεντικότητα ,δίχως αυτό να αναιρεί το θεμιτό στοιχείο της επίδρασης .Τα ακραία συναισθήματα .Η ειλικρίνεια ακόμα ,προς εκείνο το πρόσωπο που αντικρίζεις διαρκώς στον καθρέπτη . Μα και η δυσπιστία . Χαρακτηριστικά ιδιαίτερα σημαντικά .

-Ποιο είναι εκείνο το ποίημα που πιστεύεις ότι θα μιλούσε στην ψυχή ενός σημερινού εφήβου;

«Όσο μπορείς» από τον Κ.Π Καβάφη . Όπως ο ίδιος αναφέρει για την ζωή: «Όσο μπορείς μην την εξευτελίζεις μες στην πολλή συνάφεια του κόσμου,μες στες πολλές κινήσεις και ομιλίες.»

-Ποιος είναι ο επόμενός σου στόχος σε σχέση με την ποίηση;

Το ποιητικό στοιχείο πάλλεται .Βρίσκεται σε αέναη κίνηση . Κατά πόσο θα εναρμονιστεί με τις επίγειες συνθήκες , τούτο αδυνατώ να το απαντήσω .

 

Εμείς απο την πλευρά μας να ευχαριστήσουμε τη Μαρία για την όμορφη συνέντευξη, να της ευχηθούμε καλή δύναμη κι επιτυχία για τη δοκιμασία των Πανελλαδικών και να συνεχίσει να εκφράζει με τον δικό της, ξεχωριστό τρόπο όσα πηγάζουν απ' την ψυχή της!

 

mesaralive.gr  21 May, 2022 ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

 

Περισσότερα νέα

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα