«Είδαν με κακό μάτι τον “ξενομπάτη” που πάτησε πόδι και αποφάσισε να νοικοκυρέψει το νοσοκομείο»
Απαντήσεις με «έργα», όπως λέει, θέλει να δώσει ο αναπληρωτής διοικητής του Νοσοκομείου Ιεράπετρας Μανόλης Καλλιονάκης στα όσα του καταλογίζουν συγκεκριμένα πρόσωπα, τα οποία όπως υποστηρίζει, «αντί να συνεργάζονται, αντιπολιτεύονται, υπονομεύουν και πολώνουν».
Ο ίδιος απάντα και στις διαρροές, περί δρομολογημένης απομάκρυνσης του, με απόφαση υπουργείου, χαρακτηρίζοντας τις μάλιστα «υποκινούμενες, από αυτούς που ξεβολεύτηκαν και όσους θίχτηκαν τα προσωπικά τους συμφέροντα».
Ανήμερα του παλλαϊκού συλλαλητηρίου για την αποδυνάμωση του νοσοκομείου Ιεράπετρας που διοργανώνει ο Σύλλογος Φίλων του Ιδρύματος, ο Μανόλης Καλλιονάκης δε διστάζει να επιτεθεί προσωπικά στο πρόεδρο του Συλλόγου, επικρίνοντας τον, για παραπληροφόρηση της κοινής γνώμης. «Κατά την άποψή του, θα έπρεπε να συνδιοικεί το νοσοκομείο», λέει με νόημα.
Ο αναπληρωτής Διοικητής του νοσοκομείου Ιεράπετρας απαντά και για τις σχέσεις του με το δήμαρχο της πόλης.
Υποστηρίζει πως παρέλαβε ένα νοσοκομείο υπό κατάρρευση, μετατρέποντας το τα δυόμιση και πλέον χρόνια που κρατά το «τιμόνι» σε ένα νοσοκομείο ευρωπαϊκών προδιαγραφών, όπως λέει χαρακτηριστικά. «Ένα σύγχρονο νοσοκομείο για το οποίο οι Γεραπετρίτες και οι επισκέπτες του, μπορούν να είναι περήφανοι».
Επιπλέον τόνισε πως το Νοσοκομείο Ιεράπετρας λειτούργησε ως μοντέλο διαχείρισης της πανδημίας.
Διαβάστε ολόκληρη την συνέντευξή του Αναπληρωτή Διοικητή του νοσοκομείου Ιεράπετρας Μανόλη Καλλιονάκη στο IraklioNews και τη Χρυσούλα Καλλιγιαννάκη:
Αναλάβατε τα καθήκοντα του αναπληρωτή διοικητή τον Ιανουάριο του 2020. Δύο χρόνια και εννέα μήνες μετά πετύχατε να δουν οι Ιεραπετριτες το νοσοκομείο που δικαιούνται, όπως τους είχατε υποσχεθεί;
«Πιστεύω πως ναι. Παρέλαβα ένα νοσοκομείο που ουσιαστικά ήταν υπό κατάρρευση. Δεν λειτουργούσε σωστά σχεδόν τίποτα. Τα πάντα ήταν αποδιοργανωμένα, το υλικό φτωχό, οι χώροι ακατάλληλοι…
Το μόνο που κρατούσε το νοσοκομείο ζωντανό ήταν οι φιλότιμες προσπάθειες του προσωπικού. Την ίδια στιγμή, ήρθε και η πανδημία που δημιούργησε ακόμα περισσότερες δυσκολίες.
Δύο χρόνια και εννέα μήνες αργότερα, παραδίδεται ένα νοσοκομείο ευρωπαϊκών προδιαγραφών. Ένα σύγχρονο νοσοκομείο για το οποίο οι Γεραπετρίτες και οι επισκέπτες του, μπορούν να είναι περήφανοι».
Το μεγαλύτερο πρόβλημα του νοσοκομείου ποιο ήταν και ποιο είναι σήμερα;
«Όταν 2012 το νοσοκομείο έχασε το ‘αυτοδιοίκητο’, έχασε πόρους, προνόμια, προσωπικό, και ουσιαστικά έπαψε να λειτουργεί ως ένα κανονικό νοσοκομείο. Επομένως, και παρά τους περιορισμούς και τις δυσκολίες, έπρεπε να βρεθεί τρόπος ώστε το νοσοκομείο να καταστεί και πάλι λειτουργικό.
Αυτό ήταν και για μένα το μεγάλο στοίχημα. Με περιορισμένους πόρους και με ελάχιστη υποστήριξη, έπρεπε, με μια ολιστική προσέγγιση, αφενός να εφαρμόσω τις διαδικασίες που ορίζει ο νόμος και αφετέρου να εισάγω πρακτικές και καινοτόμες λύσεις, έτσι ώστε να αναδιαρθρωθεί το νοσοκομείο και να γίνει επιτέλους λειτουργικό. Αυτό κατέστη δυνατό όχι μόνο με κτιριακές παρεμβάσεις, αλλά και με την εφαρμογή νέων και πιο πρακτικών μεθόδων αντιμετώπισης των συμβάντων.
Όμως, πλέον, το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει σήμερα το νοσοκομείο είναι η άρνηση από ένα μέρος του προσωπικού, να λειτουργήσει στο πλαίσιο του νέου πνεύματος του νοσοκομείου. Δυστυχώς, αντί να συνεργάζεται, αντιπολιτεύεται, υπονομεύει και πολώνει…»
Υπάρχουν συγκεκριμένες ειδικότητες ιατρών που είναι απαραίτητες για τη λειτουργία του νοσοκομείου;
«Για να λειτουργήσουν σωστά οι κλινικές του νοσοκομείου, χρειαζόμαστε σημαντική ενίσχυση ιατρών.
Χρειαζόμαστε παθολόγους, καρδιολόγους, ακτινολόγους, αναισθησιολόγους κλπ. Πχ, τώρα που παραλάβαμε και επίσημα τον αξονικό τομογράφο και πλέον λειτουργεί σε κατάλληλο χώρο του νοσοκομείου, έχουμε μόνο έναν ακτινολόγο που μπορεί να τον χειριστεί, ο οποίος όμως χειρίζεται και όλα τα άλλα ακτινολογικά μηχανήματα του νοσοκομείου.»
Η υποστελέχωση και κατ' επέκταση η υποβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών κλπ… δεν είναι πολύ σοβαρά προβλήματα; Αναδεικνύονται αυτά ή η μεμψιμοιρία εντός και εκτός νοσοκομείου;
«Η έλλειψη ειδικοτήτων είναι ένα διαχρονικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν όλα τα μικρά περιφερειακά νοσοκομεία της χώρας. Γι' αυτό και δίνω συνεχώς μάχες και στην Κρήτη και στην Αθήνα, για να εξασφαλίσω επιπλέον προσωπικό. Όμως, για να εξασφαλίσει ένα νοσοκομείο νέες θέσεις, πρέπει πρώτα να αποδείξει ότι παράγει έργο. Να παρουσιάσει στοιχεία που να δικαιολογούν τις αυξημένες ανάγκες. Για παράδειγμα, τα προηγούμενα χρόνια δε γινόταν καν η καταγραφή των συμβάντων που αντιμετώπιζε το νοσοκομείο. Κατά συνέπεια, όταν δεν μπορείς να αποδείξεις τη δουλειά που κάνεις ως νοσοκομείο, πως μπορείς να περιμένεις υποστήριξη και ενίσχυση από την κεντρική διοίκηση; Αυτό το παράδειγμα φανερώνει και την πραγματική υποβάθμιση που το νοσοκομείο είχε περιέλθει όλα αυτά τα χρόνια…»
Οι φίλοι του νοσοκομείου που κατέρχονται σε κινητοποιήσεις αντιδρώντας στην υποβάθμισή του, γιατί πιστεύετε δεν έγιναν και δικοί σας φίλοι;
«Δυστυχώς η ηγεσία των φίλων έχει συμβάλει και αυτή στην παραπληροφόρηση της κοινής γνώμης, επειδή δεν κάνω τα χατίρια του προέδρου του συλλόγου. Κατά την άποψή του, θα έπρεπε να συνδιοικεί το νοσοκομείο, να έχει γραφείο στο νοσοκομείο, και συμμετέχει σε χειρουργικές επεμβάσεις χωρίς την άδεια του νοσοκομείου κλπ.
«Κατά την άποψή του, θα έπρεπε να συνδιοικεί το νοσοκομείο»
Αυτά είναι αστεία πράγματα που δεν μπορεί να δεχτεί κανένα σοβαρό νοσοκομείο. Εγώ είμαι έτοιμος να συνεργαστώ με το σύλλογο στη βάση εποικοδομητικού διαλόγου και μακριά από προσωπικές ατζέντες, ώστε να επωφεληθεί πραγματικά το νοσοκομείο».
Οι σχέσεις σας με το δήμαρχο της πόλης; Υπήρξε συνοδοιπόρος σας;
«Στην αρχή ναι, υπήρξε συνοδοιπόρος και βοήθησε έμπρακτα το νοσοκομείο. Στη πορεία όμως, υπήρξαν διαφωνίες και σύγκρουση, λόγω διαφορετικής προσέγγισης σε κάποια θέματα διοικητικής φύσεως που είναι αδύνατον να σας αναλύσω σε μια σύντομη συνέντευξη. Εν πάση περιπτώσει, εγώ συνεχίζω το έργο μου κι αυτός το δικό του και εύχομαι σύντομα οι δρόμοι μας να ξανασυναντηθούν για το καλό του νοσοκομείου».
«Προφανώς όλες αυτές οι διαρροές είναι υποκινούμενες από αυτούς που ξεβολεύτηκαν και απ’ αυτούς που θίχτηκαν τα προσωπικά τους συμφέροντα»
Τι απαντάτε στα όσα διαρρέονται περί δρομολογημένης απομάκρυνσής σας με απόφαση του υπουργείου;
«Οι διαρροές αυτές ξεκίνησαν από τον πρώτο χρόνο που ανέλαβα τη διοίκηση του νοσοκομείου. Και προφανώς όλες αυτές οι διαρροές είναι υποκινούμενες από αυτούς που ξεβολεύτηκαν και απ’ αυτούς που θίχτηκαν τα προσωπικά τους συμφέροντα. Όλοι αυτοί είδαν με κακό μάτι τον ‘ξενομπάτη’ που πάτησε πόδι και αποφάσισε να νοικοκυρέψει το νοσοκομείο. Ας κάνουν λίγη υπομονή ακόμη…»
Εκπρόσωποι των εργαζομένων υποστηρίζουν πως τα 120 άτομα που υπογράφουν το κείμενο στήριξης του έργου σας ουδεμία σχέση έχουν με το νοσοκομείο.
«Οι εν λόγω εκπρόσωποι συνεχίζουν να λασπολογούν και να λειτουργούν αντιπολιτευτικά και συντεχνιακά. Η υπογραφή του κειμένου στήριξης από τους υπαλλήλους ήταν μια αυθόρμητη πράξη που εκφράζει το λαϊκό αίσθημα των Ιεραπετριτών που θέλει τη πρόοδο, και που προφανώς δυσαρέστησε αυτούς που συστηματικά υπονομεύουν το νοσοκομείο».
«Συνεχίζουν να λασπολογούν και να λειτουργούν αντιπολιτευτικά και συντεχνιακά»
Κρατήσατε το «τιμόνι» του νοσοκομείου τη διετία της πανδημίας. Με άριστα το 10 ποσό παίρνει το νοσοκομείο στη διαχείριση της κρίσης;
«Το Νοσοκομείο Ιεράπετρας λειτούργησε ως μοντέλο διαχείρισης της πανδημίας. Από την αρχή της πανδημίας, πρώτο μου μέλημα ήταν να παραμείνει το νοσοκομείο “καθαρό”, ώστε να μη διακοπεί ούτε λεπτό η λειτουργία του. Εφαρμόσαμε, άμεσα και χωρίς παρεκκλίσεις, τις οδηγίες του Υπουργείου Υγείας και διαμορφώσαμε πτέρυγα Covid-19 με 27 κλίνες. Το πετύχαμε σε χρόνο ρεκόρ. Είμαι περήφανος για το γεγονός ότι το νοσοκομείο δημιούργησε, οργάνωσε και παρέδωσε την πρώτη, πανελλαδικά, κλινική Covid-19, όπως επίσης και 3 κλίνες ΜΑΦ. Επομένως, το νοσοκομείο παίρνει 9 στα 10, γιατί πάντα υπάρχει περιθώριο βελτίωσης».
Δείτε επίσης
- Φανερωμένη ώρα μηδέν: Αδειάζει το φράγμα, «στον αέρα» οι ευθύνες
- Δήμος Φαιστου: Σημαντική ενίσχυση για τη Διαχείριση Απορριμμάτων μέσω του νέου Σταθμού Μεταφόρτωσης
- Γ’Εθνική: Δεν σηκώνει κεφάλι ο ΑΟΤ-Τα αποτελέσματα
- Ι.Ν Αγίας Αικατερίνης: Το πρόγραμμα των εορτασμων
- Ν.Ο.Τυμπακίου: Εθελοντικός καθαρισμός τηςπαραλίας του Κόκκινου Πύργου
Σχετικά άρθρα
- ΓΕΛ Τυμπακίου: Χρονιά Λογοτεχνικών Διακρίσεων-Συνέντευξη με τη Μαρία Κοκαράκη
- M.Πετειναράκης: Ο Τυμπακιανός καπετάνιος των Μινωικών Γραμμών ανοίγει την καρδιά του
- Στέλιος Σμυρνάκης: Συνέντευξη με έναν πρωτοπόρο κρητικό επιστήμονα
- “O ιός υπάρχει και δεν κάνει διακρίσεις”
- Τυμπάκι: Ανοικτό το ενδεχόμενο αναστολής λειτουργίας της επιχείρησης του αφήνει ο Γιαννακάκης