Ρότα για νέο ρεκόρ έβαλαν οι τουριστικές εισπράξεις
Ρότα για νέο ρεκόρ έβαλαν οι τουριστικές εισπράξεις σύμφωνα με τα στοιχεία του πρώτου εξαμήνου του τρέχοντος έτους του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών που δόθηκαν στη δημοσιότητα από την Τράπεζα της Ελλάδος.
Οι εισπράξεις από ταξιδιωτικές υπηρεσίες αυξήθηκαν το διάστημα Ιανουαρίου-Ιουνίου 2019 κατά 15,3% και αυτό παρά το γεγονός ότι οι αφίξεις μη κατοίκων ταξιδιωτών παρουσίασαν μικρή πτώση κατά 0,5% σε σχέση με το πρώτο εξάμηνο του 2018.
Η εξέλιξη αυτή οδήγησε στην αύξηση του πλεονάσματος του ισοζυγίου των υπηρεσιών και αυτό με τη σειρά του στη μείωση του ελλείματος του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών, εξέλιξη που αποτυπώνει για μια ακόμη φορά τη θετική συμβολή του τουρισμού στην οικονομία.
Ειδικότερα οι ταξιδιωτικές εισπράξεις το πρώτο εξάμηνο του 2019 έφτασαν τα 5.508,9 εκατ. ευρώ, έναντι 4.776,8 εκατ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο του 2018 και 4.077,1 εκατ. ευρώ το ίδιο διάστημα του 2017. Αν ο ρυθμός αυτός συνεχισθεί εκτιμάται ότι στο τέλος της χρονιάς τα έσοδα από τον τουρισμό θα ξεπεράσουν κατά πολύ τα 16.086 εκατ. ευρώ του 2018, τα οποία επίσης ήταν αυξημένα κατά 10% σε σύγκριση με το 2017 και αποτέλεσαν ιστορικό ρεκόρ.
Αν και το μεγαλύτερο μέρος των εισπράξεων σημειώνεται το τρίτο τρίμηνο κάθε χρονιάς (πέρυσι ξεπέρασαν τα 10 δισ. ευρώ το διάστημα Ιούλιος-Σεπτέμβριος), ωστόσο το πρώτο εξάμηνο είναι ένας αξιόπιστος δείκτης για το πώς θα κινηθεί η χρονιά.
Παράλληλα οι ανοδικές εισπράξεις, ακόμη και τη στιγμή που καταγράφεται έστω και μία σταθερότητα στις αφίξεις, είναι ένα θετικό δείγμα βελτίωσης της κατανάλωσης από την πλευρά των εισερχόμενων ταξιδιωτών που είναι και ένα από τα ζητούμενα του ελληνικού τουρισμού.
Ωστόσο, η απόδοση των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων της χώρας φαίνεται ότι το τρέχον έτος είναι υποδεέστερη σε σχέση με το 2018, με μειώσεις στις πληρότητες, τα έσοδα και τις προκρατήσεις, καθώς ένα όλο και μεγαλύτερο μέρος των εισπράξεων το καρπούνται άλλες δομές φιλοξενίας, κυρίως της οικονομίας διαμοιρασμού.
Σε κάθε περίπτωση, όμως, η άνοδος των τουριστικών εισπράξεων είναι προ όφελος του συνόλου της οικονομίας και της δημοσιονομικής εικόνας της χώρας αρκεί οι αρμόδιες αρχές να «συλλάβουν» τους οφειλόμενους φόρους.
Η θετική επίπτωση, πάντως, των τουριστικών εισπράξεων στο ισοζύγιο είναι ήδη εμφανής.
Η εικόνα του Ιουνίου
Πλεόνασμα 2, 424 δισ. ευρώ εμφάνισε, σύμφωνα με στοιχεία της ΤτΕ, το ταξιδιωτικό ισοζύγιο τον Ιούνιο του 2019, έναντι πλεονάσματος 2,095 δισ. ευρώ τον αντίστοιχο μήνα του 2018. Ειδικότερα, αύξηση κατά 16,4% κατέγραψαν τον Ιούνιο του 2019 οι ταξιδιωτικές εισπράξεις, οι οποίες διαμορφώθηκαν στα 2,620 δισ. ευρώ, έναντι 2,252 δισ. ευρώ τον αντίστοιχο μήνα του 2018, ενώ αύξηση κατά 25,3% παρατηρήθηκε και στις ταξιδιωτικές πληρωμές (Ιούνιος 2019: 197 εκατ. ευρώ, Ιούνιος 2018: 157 εκατ. ευρώ).
Η αύξηση των ταξιδιωτικών εισπράξεων οφείλεται στην αύξηση της μέσης δαπάνης ανά ταξίδι κατά 16,4%, καθώς η εισερχόμενη ταξιδιωτική κίνηση παρέμεινε στα ίδια επίπεδα με τον Ιούνιο του 2018. Οι καθαρές εισπράξεις από την παροχή ταξιδιωτικών υπηρεσιών συνέβαλαν με ποσοστό 84,2% στο σύνολο των καθαρών εισπράξεων από υπηρεσίες και υπεραντιστάθμισαν (153,6%) το έλλειμμα του ισοζυγίου αγαθών.
Δείτε επίσης
-
Δεν υπάρχουν καταχωρήσεις
Σχετικά άρθρα
- “Τουρισμός για όλους”: Παράταση έως το τέλος του 2021
- Τουρισμός: Αναγκαία η χάραξη νέας πολιτικής στην Ελλάδα μετα το φετινό πατατράκ
- Τουρισμός κι ΕΝΦΙΑ ανοίγουν τρύπα στον προϋπολογισμό
- Στοχος η ανάδειξη των τοπικών προϊόντων μέσω του Τουρισμού
- Αύξηση 14% στις ταξιδιωτικές εισπράξεις στο 9μηνο - Τι δείχνουν τα στοιχεία για την Κρήτη