Με «σκοτσέζικο ντους» μοιάζει η εκτέλεση του φετινού Προϋπολογισμού, αφού μετά από έναν ισορροπημένο Αύγουστο με οριακές απώλειες σε σχέση με τον αρχικό στόχο, τα έσοδα του Σεπτεμβρίου προσγείωσαν άπαντες στη σκληρή πραγματικότητα που έχει διαμορφώσει ο κορΟνοϊός.
Εικόνα για «τρύπα» ως 1,2 δις
Αν και δεν έχουν φτάσει στο ΓΛΚ τα στοιχεία των πληρωμών φόρων της 30ης Σεπτεμβρίου, η εικόνα που υπάρχει ως τώρα δείχνει ότι η υστέρηση θα είναι της τάξης του 1-1,2 δις ευρώ, κάτι που ασφαλώς προκαλεί μούδιασμα μετά από τον θετικό- τηρουμένων των αναλογιών- Αύγουστο, πόσο μάλλον όταν τη Δευτέρα θα κατατεθεί στη Βουλή το Προσχέδιο του Προϋπολογισμού.
Η ανάλυση των στοιχείων από τις υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών δείχνει ότι η διαφαινόμενη «τρύπα» μπορεί να χαρακτηριστεί κατ’ αρχήν ως λογιστική, χωρίς αυτό να αναιρεί το γεγονός της καθίζησης των εσόδων, ειδικά από τη στιγμή που όλες οι πληρωμές φόρων από εδώ και πέρα θα τελούν υπό την αίρεση της δυνατότητας επιχειρήσεων και νοικοκυριών να αντεπεξέλθουν στο σοκ του κορονοϊού.
Συγκεκριμένα, ένα μεγάλο μέρος της υστέρησης εσόδων το Σεπτέμβριο αποδίδεται στις αλλαγές που έγιναν στο δοσολόγιο του ΕΝΦΙΑ. Έτσι, ενώ ο αρχικός προγραμματισμός προέβλεπε ότι η πρώτη- και συνήθως πιο ενισχυμένη- δόση θα πρέπει να καταβληθεί ως το τέλος Σεπτεμβρίου, τελικά η πρώτη και η δεύτερη δόση μπορούν να καταβληθούν τον Οκτώβριο. Από αυτήν την αλλαγή το λογιστικό κόστος στο Σεπτέμβριο μπορεί να φτάσει στα 800 εκατ. Ευρώ, εκτός αν οι φορολογούμενοι κάνουν την… έκπληξη και αποδειχθεί ότι έσπευσαν την τελευταία στιγμή να πληρώσουν κανονικά το φόρο ακινήτων.
Σημαντικές απώλειες και από την κατάργηση προκαταβολής φόρου σε επιχειρήσεις
Απώλειες- έστω λογιστικές- προκαλεί, επίσης, το γεγονός ότι ο φόρος εισοδήματος νομικών προσώπων έχει κατανεμηθεί διαφορετικά σε σχέση με τον αρχικό σχεδιασμό, ενώ συν τοις άλλοις αποτυπώνεται, πλέον, σε κάθε μήνα το κόστος του 1,5 δις ευρώ από τη μείωση ή κατάργηση της προκαταβολής φόρου σε χιλιάδες επιχειρήσεις. Η κατάσταση επιβαρύνεται από το «σπάσιμο» του φόρου εισοδήματος σε 8 δόσεις- ο Σεπτέμβριος κανονικά θα είχε διμηναία δόση- αλλά κι από τις αναστολές φορολογικών υποχρεώσεων στους 18 δήμους που επλήγησαν από τον Ιανό.
Το βαρύ πλήγμα του Τουρισμού -Απώλειες εσόδων 60%
Κι αν όλα τα παραπάνω θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν- λίγο ως πολύ- ως λογιστική υστέρηση, αυτό που αποτελεί αντικείμενο επεξεργασίας είναι το αποτύπωμα του Τουρισμού στον Προϋπολογισμού ήτοι και η δημοσιονομική ζημιά που προκάλεσε ο κορωνοϊός στον κλάδο που συνεισφέρει άμεσα με το 12% του ΑΕΠ. Τα στοιχεία του Αυγούστου από τις τουριστικές εισπράξεις δείχνουν απώλειες γύρω στο 60% σε σχέση με τα περσινά επίπεδα κι αυτό σημαίνει ότι ο ΦΠΑ που αποδόθηκε το Σεπτέμβριο θα έχει ανάλογες «πληγές». Το αν αυτή η εικόνα διατηρηθεί και τους επόμενους μήνες, είναι κάτι που απασχολεί, καθώς συνδέεται άμεσα με τις αντοχές χιλιάδων επιχειρήσεων άρα και με τις δυνατότητες εξυπηρέτησης των συσσωρευμένων αλλά και των τρεχουσών υποχρεώσεων σε εφορία, ΕΦΚΑ και τράπεζες. Με αυτό το δεδομένο, η αναζήτηση ευνοϊκότερων ρυθμίσεων/διευκολύνσεων για τις οφειλές της πανδημίας αποτελεί το νέο μεγάλο στοίχημα για το υπουργείο Οικονομικών.
Παρήγορο είναι, πάντως, ότι οι ηλεκτρονικές συναλλαγές συνεχίζουν στην ίδια ανοδική τάση. Σύμφωνα με τα στοιχεία, που συρρέουν σε καθημερινή βάση στο ΓΛΚ, η αγορά το Σεπτέμβριο κινήθηκε καλύτερα από τον Αύγουστο, αν και παραμένουν οι μεγάλες διαφορές μετά κλάδων και δραστηριοτήτων.
Δείτε επίσης
- Τέλη κυκλοφορίας 2025: Χωρίς παράταση φέτος για την πληρωμή τους – Η τελική προθεσμία
- Ερωτήσεις και απαντήσεις για το νέο Πρόγραμμα «Σπίτι μου ΙΙ»- Ποιους αφορά
- Νέα έρευνα του ΙΝΕΜΥ-ΕΣΕΕ για το χριστουγεννιάτικο τραπέζι: Πόσο θα κοστίσει φέτος
- ΟΠΕΚΑ-Επίδομα παιδιού: Άνοιξε η πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων
- Καταβάλλονται έκτακτα και τακτικά επιδόματα από τον ΟΠΕΚΑ