Πως οι αρχαίοι ελαιώνες και οι χαρουπιές σώζουν την Κρήτη από την κλιματική αλλαγή
Ολαϊκός πολιτισμός της Κρήτης θα μπορέσει να αποτελέσει ανάχωμα για την επέλαση της παγκοσμιοποίησης, των αλλοτριωτικών στοιχείων που μπορεί να φέρει η ανάπτυξη του τουρισμού και ταυτόχρονα να αποτελέσει όπλο κατά της κλιματικής αλλαγής;
Την απάντηση δίνει η τέως Διευθύντρια του Κέντρου Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών Δρ. Αικατερίνη Πολυμέρου – Καμηλάκη μέσα από μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα τοποθέτηση που έκανε για το θέμα στην εκπομπή “Επιστροφή στο Μέλλον” με τον Λευτέρη Συμβουλάκη στο Radiome 88.4 υποστηρίζοντας ότι ο λαϊκός πολιτισμός της Κρήτης δίνει τα εχέγγυα για όλα τα ανωτέρω.
O λαϊκός πολιτισμός είναι ένα ζωντανό στοιχείο που μας βοηθάει να καταλάβουμε που πάμε. Τα περιλαμβάνει όλα: πως συμπεριφερόμαστε, τι και πως τρώμε, το περιβάλλον, ο σεβασμός στον υλικό μας βίο και όσα μας αφορούν στην κοσμοθεωρία μας. Πως αντιλαμβάνεται ο απλός κόσμος το σύμπαν, την μετά θάνατον ζωή και δυστυχώς δεν τον μελετούμε σε βάθος και αυτό είναι πρόβλημα θεωρώντας ότι ο λαϊκός πολιτισμός είναι συντηρητικός. Αντίθετα αυτός ο πολιτισμός που είναι η βάση μας είναι πιο προοδευτικός από άλλα κομμάτια του πολιτισμού. Ο Λαϊκός Πολιτισμός αφήνει πράγματα και δέχεται καινούργια αλλά πιο αργά. Η τεχνολογία εντάσσεται πιο αργά στον λαϊκό πολιτισμό που ενσωματώνει στοιχεία από το νεωτερικό χώρο και τις νέες ιδέες πχ ο γάμος” αναφέρει μεταξύ άλλων η κ. Πολυμέρου – Καμηλάκη στο Radiome 88.4.
Η αλλοίωση
Σε άλλο σημείο της τοποθέτησής της η κ. Πολυμέρου – Καμηλάκη αναφέρεται στον τουρισμό, την κλιματική αλλαγή και την αγροτική οικονομία λέγοντας τα εξής: “Ο τουρισμός έχει αλλοιώσει κάποιες περιοχές που είναι κοντά στη θάλασσα και μόνο τα ορεινά χωριά της Κρήτης κρατούσαν την παράδοση και την παραδοσιακή τεχνολογία. Ο τουρισμός έχει φέρει χρήμα και νεωτερικότητα και παράλληλα όμως έχει αλλοιώσει τα χαρακτηριστικά αυτά.
Όπλο για την κλιματική αλλαγή
Παρ’ όλα αυτά η Κρήτη παραμένει ξεχωριστός χώρος και έχει παραγωγή που μπορεί να την κρατήσει.
Είναι σημαντικό να κρατηθούν κάποια στοιχεία όπως η Κρητική διατροφή, υπάρχουν Τέχνες που θα πρέπει να κρατηθούν όπως η επεξεργασία των δερμάτων, η τέχνη των μαχαιριών, η κατασκευή στιβανιών, η επεξεργασία του μαλλιού και όχι η απόρριψή του μαλλιού” αναφέρει και σημειώνει με έμφαση: “Η βιομηχανική υφαντική ρυπαίνει περισσότερο από τα αεροπλάνα… Η Κρήτη έχει τη δυνατότητα και η διάθεση υπάρχει από την Περιφέρεια Κρήτης και τους δήμους όμως το πρόβλημα είναι ότι οι πολίτες δεν έχουν την ενημέρωση και δεν υπάρχει η διάθεση”. Η κ. Πολυμέρου – Καμηλάκη αναφέρεται όμως και στην Κλιματική Αλλαγή και πως η Κρήτη μπορεί να προστατευθεί λέγοντας: “Οι ελαιώνες είναι οι τάπητες προστασίας για την Κλιματική Αλλαγή και θα πρέπει να στραφούν όλες οι έρευνες εκεί. Η Κρήτη είναι προνομιακή γιατί έχει ακόμη αρχαίους ελαιώνες και είναι μια λύση στην κλιματική αλλαγή. Όπως θα πρέπει να βάλουν μπροστά στην Κρήτη ξανά και τις καλλιέργειες των χαρουπόδεντρων καθώς εκτός από παραγωγή οι χαρουπιές προστατεύουν από τις πυρκαγιές γιατί δεν καίγονται εύκολα”.
Στρέβλωση στην αγροτική οικονομία
Σε ό,τι αφορά στην αγροτική οικονομία η κ. Πολυμέρου – Καμηλάκη αναφέρει: “…η στρέβλωση είναι ότι ο σύγχρονος αγρότης έχει καταλάβει ότι μπορεί να δημιουργήσει οικογενειακό εισόδημα από τις επιδοτήσεις και δεν τον ενδιαφέρει να προστατεύει τις ποικιλίες, τις καλλιέργειες και δεν μπορεί να γίνει από νέες καλλιέργειες.
Ξεριζώνουν ελιές και εγκαταλείπουν τους οπωρώνες και κάθε τόσο αλλάζουν τις καλλιέργειες. Οι Κτηνοτρόφοι θα πρέπει να δουν πως θα βελτιώσουν την παραγωγή όχι μόνο από την παραγωγή του γάλακτος και τα μαλλιά τα θεωρούν υποπροϊόντα.
Στην Κρήτη έχει οργανωθεί Μητρώο οικοτεχνίας αλλά όχι χειροτεχνών. Θα πρέπει να οργανωθούν και οι χειροτέχνες που δεν έχουν μητρώο” καταλήγει η κ. Πολυμέρου – Καμηλάκη.
Δείτε επίσης
- Τσιάρας: Τα προβλήματα του αγροτικού κόσμου λύνονται μόνο με διάλογο
- Στη Μεσαρά σήμερα ο Κώστας Τσιάρας-Εμμένουν στη στάση τους οι παραγωγοί
- Παρασύρης για τις καταστροφές στo Tυμπάκι: «Απαιτείται η έκτακτη ενίσχυση του Δήμου Φαιστού»
- Γ’ Εθνική: Δεν τα κατάφερε αυτή τη φορά ο ΑΟΤ-Τα αποτελέσματα
- Mεσαρά: Έφυγε από τη ζωή ο νομικός Αντώνης Γρηγοράκης.
Σχετικά άρθρα
- «Είδαν με κακό μάτι τον “ξενομπάτη” που πάτησε πόδι και αποφάσισε να νοικοκυρέψει το νοσοκομείο»
- ΓΕΛ Τυμπακίου: Χρονιά Λογοτεχνικών Διακρίσεων-Συνέντευξη με τη Μαρία Κοκαράκη
- M.Πετειναράκης: Ο Τυμπακιανός καπετάνιος των Μινωικών Γραμμών ανοίγει την καρδιά του
- Στέλιος Σμυρνάκης: Συνέντευξη με έναν πρωτοπόρο κρητικό επιστήμονα
- “O ιός υπάρχει και δεν κάνει διακρίσεις”