Τη Γεωργική Σχολή Μεσαράς επισκέπτεται σήμερα ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κώστας Τσιάρας, ο οποίος χθες ανακοίνωσε από τα Χανιά 7 μέτρα που αφορούν την Κρήτη. Παρόντες κατά την επίσκεψη του υπουργού, ο οποίος κατέφτασε λίγο μετά τις 10 το πρωί της Τρίτης (14/1) στη Σχολή της Μεσαράς, είναι και οι βουλευτές Λ. Αυγενάκης, Μ. Σενετάκης και Κ. Κεφαλογιάννης, ο αντιπεριφερειάρχης Ηρακλείου Νίκος Συριγωνάκης, ο κ. Τζεδάκης, οι δήμαρχοι Φαιστού και Γόρτυνας, εκπρόσωποι από την Αναπτυξιακή Ηρακλείου κ.ά.
Κατά την έναρξη της σύσκεψης, η διευθύντρια της Γεωργικής Σχολής έκανε μια αναλυτική παρουσίαση της σχολής, ενώ στη συνέχεια οι δήμαρχοι Γόρτυνας και Φαιστού αναφέρθηκαν στη λειψυδρία και στην ανάγκη να δρομολογηθούν έργα όπως μικρά φράγματα, γεωτρήσεις και άλλα έργα: «Για να μην γίνουμε μετανάστες στον τόπο μας», είπε χαρακτηριστικά ο δήμαρχος κ. Κοκολάκης.
Έμφαση δίνεται κατά τη διάρκεια της σύσκεψης και στα θέματα αγροτικής οδοποιίας.
Το πρόγραμμα του υπουργού σε Ηράκλειο και Λασίθι
Η τριήμερη επίσκεψη του κ. Τσιάρα στο νησί ξεκίνησε χθες Δευτέρα το πρωί από τα Χανιά, συνεχίστηκε στο Ρέθυμνο, ενώ σήμερα θα κάνει μια σειρά από συναντήσεις και επισκέψεις στο Ηράκλειο και θα καταλήξει στο Λασίθι, για αντίστοιχες συναντήσεις σε Άγιο Νικόλαο και Ιεράπετρα. Στο πρόγραμμά του βρίσκονται, μεταξύ άλλων, αγροτικές εγκαταστάσεις, εκπαιδευτικά και ερευνητικά κέντρα και εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης. Αργότερα σήμερα ο υπουργός θα βρεθεί συγκεκριμένα σε θερμοκηπιακές καλλιέργειες στο Τυμπάκι και το απόγευμα θα προεδρεύσει σύσκεψης στο Πολιτιστικό Συνεδριακό Κέντρο Ηρακλείου με τους τοπικούς φορείς. Το βράδυ θα αναχωρήσει για τη Σητεία, συνεχίζοντας την περιοδεία του.
Ωστόσο, εκπρόσωποι των κτηνοτρόφων έχουν επικοινωνήσει την πρόθεσή τους να μην συναντήσουν τον υπουργό «εντός των τειχών», κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στην Κρήτη, αλλά να τον ξεναγήσουν στον φυσικό τους χώρο, στα βοσκοτόπια, για να δει από κοντά τις δυσκολίες του έργου τους.
Η προσυγκέντρωση για το παγκρήτιο αγροτοκτηνοτροφικό συλλαλητήριο έχει οριστεί για την Τετάρτη 15 Ιανουαρίου στις 11 το πρωί στο Παγκρήτιο Στάδιο και στο ραντεβού αυτό ανακοίνωσαν ότι θα είναι και οι αγρότες της Ιεράπετρας, την ίδια ώρα που το υπουργικό κλιμάκιο θα βρίσκεται στην έδρα τους.
Λένε «όχι» στον Τσιάρα οι αγρότες της Κρήτης
Οι παραγωγοί της Κρήτης, οι οποίοι σκληραίνουν τη στάση τους, επιμένοντας στο παγκρήτιο συλλαλητήριο, γυρνούν την πλάτη στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης αρνούμενοι να συναντήσουν τον Κώστα Τσιάρα.
Όπως αναφέρει η Συντονιστική του πρωτογενούς τομέα σε ανακοίνωσή της, «μας βρίσκει αντίθετους στο κάλεσμα των φορέων του πρωτογενούς τομέα σε κάθε νομό της περιφέρειας Κρήτης. Ομόφωνα αποφασίσαμε την απουσία μας στο κάλεσμα και για τους τέσσερις νομούς. Καλούμε όλους τους εκπροσώπους του πρωτογενούς τομέα στον δίκαιο αγώνα μας στο συλλαλητήριο αγανάκτησης».
Οι αγρότες αμετακίνητοι προχωρούν στην πυρετώδη προετοιμασία του παγκρήτιου συλλαλητηρίου αύριο Τετάρτη. Όπως έχει γίνει γνωστό, η προσυγκέντρωση θα γίνει στο Παγκρήτιο Στάδιο και θα ακολουθήσει μηχανοκίνητη πορεία με κατάληξη την πλατεία Ελευθερίας.
Όπως υποστηρίζουν οι παραγωγοί, η κάθοδος Τσιάρα ήταν μια ξαφνική και αιφνιδιαστική εξέλιξη που ήρθε μετά το κάλεσμα του αγροτικού κόσμου στο μαζικό συλλαλητήριο, κάνοντας λόγο για μια σκόπιμη απόφαση του υπουργείου, που έχει στόχο να διασπάσει τη μαζική κινητοποίηση.
«Είχαμε ανακοινώσει από τις 6 του μηνός ότι θα κάνουμε το συλλαλητήριο. Και... εντελώς τυχαία, αυτό το τριήμερο έπρεπε να κατέβει στην Κρήτη, ώστε να διασπαστεί το συλλαλητήριο. Θεωρούμε ότι είναι σκόπιμο», δηλώνει με νόημα ο πρόεδρος Κτηνοτροφικού Συλλόγου Ηρακλείου Λευτέρης Τριανταφυλλάκης και ξεκαθαρίζει ότι πρώτα θα πραγματοποιηθεί το μαζικό συλλαλητήριο και έπειτα για να προγραμματιστεί η συνάντηση με τον αρμόδιο υπουργό.
Σε υψηλούς τόνους μίλησε και ο Γρύλλος Παπαδάκης, πρόεδρος του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Μυλοποτάμου, που υποστήριξε ότι έμαθαν για την κάθοδο του υπουργού από τα ΜΜΕ την... τελευταία στιγμή. «Δεν είχαμε ενημερωθεί για το πρόγραμμα του υπουργού, ούτε για την κάθοδό του. Το μάθαμε ότι εκτάκτως κατεβαίνει ο Κώστας Τσιάρας στην Κρήτη. Πληροφορηθήκαμε από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης. Το συλλαλητήριό μας είχε γνωστοποιηθεί τρεις μέρες πριν την ανακοίνωση των ΜΜΕ ότι έρχεται στο νησί. Αποκλείουμε ότι είναι τυχαίο γεγονός, είναι σκόπιμο», ανέφερε ο κ. Παπαδάκης.
«Τα προβλήματα είναι κοινά»
Παράλληλα, ο πρόεδρος του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Μυλοποτάμου καυτηριάζει την απόφαση του Κώστα Τσιάρα να επισκεφτεί μεμονωμένα κάθε Περιφερειακή Ενότητα του νησιού, λέγοντας ότι τα προβλήματα είναι κοινά και δε διαφοροποιούνται.
«Πληροφορηθήκαμε ότι ο υπουργός θέλει ανά νομό να συναντήσει εκπροσώπους του πρωτογενούς τομέα. Αυτό είναι μια λανθασμένη κίνηση. Το να συναντά από νομό σε νομό τον υπουργό ο κάθε εκπρόσωπος είναι λάθος. Τα προβλήματα δεν είναι από νομό σε νομό, είναι κοινά για όλη την Κρήτη αλλά και την υπόλοιπη Ελλάδα», είπε χαρακτηριστικά.
Ταυτόχρονα, υπήρξαν παραγωγοί που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του υπουργού. Όπως στα Χανιά, όπου βρέθηκε χθες ο κ. Τσιάρας και οι ντόπιοι παραγωγοί τού μετέφεραν τα σοβαρά ζητήματα που... καίνε τον κλάδο. Στη σύσκεψη συμμετείχαν εκπρόσωποι συνεταιρισμών, όχι όμως και συνδικαλιστές των αγροτών και των κτηνοτρόφων, ενώ στο επίκεντρο βρέθηκαν τα μεγάλα αρδευτικά έργα που είναι σε εκκρεμότητα.
«Θεωρώ ότι είναι μια θετική ενέργεια του υπουργού να επισκεφτεί τον νομό μας. Εκπρόσωποι όλου του πρωτογενούς τομέα βρεθήκαμε εδώ. Θέσαμε τα αιτήματά μας, το ζήτημα των αβοκάντο, το οποίο είναι ένα προϊόν που έχουμε την πολυτέλεια να καλλιεργούμε στον νομό Χανίων, μοναδικά στην Ελλάδα», δήλωσε ο πρόεδρος της Ομάδας Παραγωγών Εσπεριδοειδών Χανίων Ευτύχης Τρικουνάκης, ο οποίος έδωσε το “παρών” στη συνάντηση.
Με τη σειρά του, ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Χανίων, Χαρίλαος Βλαζάκης, στο πλαίσιο της σύσκεψης αναφέρθηκε στο πρόβλημα της λειψυδρίας, λέγοντας πως ποιοτική αγροτική παραγωγή με έλλειψη νερού δεν μπορεί να υπάρξει.
«Πολλοί παραγωγοί δέχτηκαν ένα σοβαρότατο πλήγμα, διότι ενώ τόσα χρόνια δεν είχαν πρόβλημα με το νερό, συνέχισαν να καλλιεργούν αβοκάντο και εσπεριδοειδή, με αποτέλεσμα να καταναλώσουν ποσότητες νερού με πολύ μεγάλο κόστος», εξήγησε χαρακτηριστικά.
Παράλληλα, ενόψει της επίσκεψης του υπουργού και στο Ηράκλειο, τοπικοί βουλευτές στέκονται στο πλευρό του αγροτικού κόσμου.
«Τα περιθώρια είναι στενά. Οι αγρότες βρίσκονται σε κατάσταση απελπισίας, όσο κι αν οι κύκλοι που συνομιλείτε προσπαθούν να ωραιοποιούν την εικόνα», δήλωσε, μεταξύ άλλων, ο βουλευτής ΠΑΣΟΚ Ηρακλείου Φραγκίσκος Παρασύρης, ενώ από την πλευρά του ο τομεάρχης Οικονομικών & Ανάπτυξης ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Χάρης Μαμουλάκης υποστήριξε ότι «ο αγροτοκτηνοτροφικός κόσμος της Κρήτης έχει ανάγκη από υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και όχι από... πυροσβέστη. Οι “φωτιές” που έχει ανάψει η ανύπαρκτη πολιτική στήριξης της κυβέρνησης για τον πρωτογενή τομέα της Κρήτης δεν πρόκειται να σβήσουν με πυροσβεστικές καθόδους, αλλά με ουσιαστικές λύσεις».
Τα Χανιά πρώτος σταθμός
Στα Χανιά βρέθηκε χθες Δευτέρα (13/1) ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κώστας Τσιάρας, στα πλαίσια τριήμερης επίσκεψής του στην Κρήτη, ενώ ο ίδιος θα επισκεφτεί και τις τέσσερις περιφερειακές ενότητες, και όλα αυτά ενώ αύριο Τετάρτη αναμένεται η παγκρήτια κινητοποίηση των αγροτοκτηνοτρόφων του νησιού, διεκδικώντας από κοινού τα αυτονόητα, όπως χαρακτηριστικά λένε.
Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστας Τσιάρας, από τα Χανιά, πρώτο σταθμό της τριήμερης περιοδείας του στην Κρήτη, την παραγωγή της οποίας χαρακτήρισε «εθνικό κεφάλαιο», έστειλε μήνυμα για επίλυση των αγροτικών προβλημάτων μέσω διαλόγου.
«Είμαι εδώ για να συζητήσω με όλους τους φορείς σε όλους τους νομούς της Κρήτης το επόμενο τριήμερο, ώστε να βρούμε και τις λύσεις, αλλά κυρίως να δημιουργήσουμε μαζί τις κατευθύνσεις που θα κινηθούμε για να έχουμε έναν ανθεκτικό πρωτογενή τομέα», είπε ο κ. Τσιάρας σε δηλώσεις του στο Μεσογειακό Αγρονομικό Ινστιτούτο Χανίων (ΜΑΙΧ).
Στα γραφεία της Αντιπεριφέρειας, ο κ. Τσιάρας μετείχε σε ευρεία συζήτηση με εκπροσώπους των παραγωγών και της Αυτοδιοίκησης.
Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων χθες το απόγευμα βρέθηκε στο Ρέθυμνο, ενώ σήμερα Τρίτη θα βρεθεί στο Ηράκλειο, με την επίσκεψή του στην Κρήτη να ολοκληρώνεται το απόγευμα της ίδιας μέρας.
Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και σε συναντήσεις με βουλευτές και φορείς του τόπου τέθηκαν ζητήματα, όπως οι αποζημιώσεις που επιζητούν οι ελαιοπαραγωγοί μετά τις τεράστιες καταστροφές λόγω της εκτεταμένης ξηρασίας και το σοβαρό θέμα των επιδοτήσεων του ΟΠΕΚΕΠΕ, καθώς πολλοί ήταν εκείνοι που μπήκαν στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς και αντίκρισαν μηδενικά ποσά.
«Η Κρήτη είναι ένα εθνικό κεφάλαιο»
Όπως είπε ο ΥπΑΑΤ, «η Κρήτη είναι ένας ευλογημένος τόπος και είναι απολύτως αναγκαίο να συνδυάσουμε τον αγροδιατροφικό τομέα με το τουριστικό προϊόν, σε μια προσπάθεια αναβάθμισης της ποιότητας, αλλά κυρίως της προστιθέμενης αξίας που μπορεί να έχουν τα κρητικά προϊόντα. Ζούμε σε μια εποχή προκλήσεων. Ο πρωτογενής τομέας πλήττεται για πολλούς και διαφορετικούς λόγους, ο σημαντικότερος είναι η κλιματική κρίση, αλλά βεβαίως και αυτό που διαμορφώνεται στην παγκόσμια αγορά.
Είμαι εδώ για να συζητήσω με όλους τους φορείς σε όλους τους νομούς της Κρήτης το επόμενο τριήμερο, ώστε να βρούμε και τις λύσεις, αλλά κυρίως να δημιουργήσουμε μαζί τις κατευθύνσεις που θα κινηθούμε για να έχουμε έναν ανθεκτικό πρωτογενή τομέα. Έχει μεγάλη σημασία για την πατρίδα μας η Κρήτη να πρωτοπορεί, ο πρωτογενής τομέας να είναι ανθεκτικός, αειφόρος και ζωντανός τα επόμενα χρόνια και να μπορούμε με αυτόν τον τρόπο να αναδεικνύουμε μοναδικότητες που αφορούν στην πατρίδα μας, δίνοντας την προστιθέμενη αξία και στους ίδιους τους ανθρώπους (παραγωγούς, αγρότες, κτηνοτρόφους, ψαράδες) στις τοπικές κοινωνίες, αλλά και στην ίδια την εθνική μας οικονομία».
Σε ερώτηση για τη στήριξη που προσφέρει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στην Περιφέρεια της Κρήτης, ο κ. Τσιάρας είπε ότι η στήριξη από την παρούσα κυβέρνηση είναι διαχρονική και πρόσθεσε: «Η Κρήτη είναι ένα εθνικό κεφάλαιο και εάν θέλουμε όντως αυτό το οποίο δημιουργεί την υπεραξία για την πατρίδα μας να το αναδείξουμε και να το κεφαλαιοποιήσουμε όσο γίνεται περισσότερο, προφανώς η Κρήτη έχει πρωταγωνιστικό ρόλο σε αυτήν την προσπάθεια... Ο πρωτογενής τομέας έχει έναν ακόμη πιο κρίσιμο ρόλο: είναι η συμβολή του στη λεγόμενη κοινωνική συνοχή και εκεί πρέπει να εστιάσουμε με πολιτικές και κυρίως με έναν σχεδιασμό που θα του δώσει τη δυνατότητα της ανθεκτικότητας για τα πολλά-πολλά επόμενα χρόνια».
«Πολλά ζητήματα είναι σε εξέλιξη»
Με τους άμεσα ενδιαφερόμενους να είναι απόντες, επιλέγοντας την οδό των αγωνιστικών διεκδικήσεων, πραγματοποιήθηκε χθες στα Χανιά η συνάντηση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Κώστα Τσιάρα με τις τοπικές Αρχές, τους εκπροσώπους των αγροτικών συνεταιρισμών και των φορέων διαχείρισης του νερού.
Στα γραφεία της Αντιπεριφέρειας στα Χανιά, τον υπουργό υποδέχτηκαν ο περιφερειάρχης Κρήτης, Σταύρος Αρναουτάκης, και ο αντιπεριφερειάρχης Χανίων, Νίκος Καλογερής.
Στη σύσκεψη που ακολούθησε με εκπροσώπους φορέων του πρωτογενούς τομέα και της Αυτοδιοίκησης, παρουσία των βουλευτών του νομού, Σέβης Βουλουδάκη και Αλέξανδρου Μαρκογιαννάκη, του πρώην ΥπΑΑΤ και βουλευτή Ηρακλείου Λευτέρη Αυγενάκη, και του διευθυντή του γραφείου της Ντόρας Μπακογιάννη, Παναγιώτη Αντωνόπουλου, ως εκπροσώπου της, ετέθησαν πολλά σοβαρά ζητήματα.
Στο επίκεντρο βρέθηκαν τα μεγάλα αρδευτικά έργα, με τον υπουργό να χαρακτηρίζει κρίσιμο και άκρως σημαντικό έργο το φράγμα Βαλσαμιώτη, η αποκατάσταση και λειτουργία του οποίου είναι υπό συζήτηση, ενώ αναφέρθηκε εκ νέου στη δημιουργία δικτύου υποδομών στην Κρήτη, το οποίο θα προκύψει από μελέτη που εκπονεί ολλανδική εταιρεία, και το οποίο θα δώσει, όπως είπε, στον παραγωγικό τομέα τη δυνατότητα να λειτουργεί με επάρκεια αρδευτικού νερού.
«Υπάρχουν κάποια ζητήματα τα οποία είναι σε εξέλιξη, υπάρχουν κάποια έργα τα οποία χρειάζονται ενίσχυση, υπάρχουν έργα τα οποία θα ενταχθούν σε χρηματοδοτικά εργαλεία το αμέσως προσεχές διάστημα. Πολύ σύντομα θα “τρέξει” το μέτρο για τα μεγάλα αρδευτικά έργα από τη Γενική Γραμματεία Ενωσιακών Πόρων του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης», υπογράμμισε εξερχόμενος της αίθουσας συσκέψεων της Αντιπεριφέρειας Χανίων ο κ. Κώστας Τσιάρας.
Λύση εδώ και τώρα για την αδεσποτία ζήτησαν από τον υπουργό οι δήμαρχοι των περιοχών που πλήττονται διαχρονικά από το φαινόμενο. Ο ίδιος εξέφρασε την πρόθεσή του να συζητήσουν εκτενώς «για τα μέτρα τα οποία πρέπει να ληφθούν σε ό,τι αφορά την αρμοδιότητα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης. Είναι ένα πραγματικό ζήτημα, το οποίο θα το δούμε και θα το αντιμετωπίσουμε στο μέτρο των δυνατοτήτων μας», σημείωσε.
Οι αγωνίες των κτηνοτρόφων
Ο κ. Κώστας Τσιάρας εμφανίστηκε θετικός στο αίτημα για ανάθεση της διαχείρισης της λιμνοδεξαμενής Ομαλού στον ΟΑΚ, ώστε να μπορέσει επιτέλους το έργο να λειτουργήσει. Καταρχήν ικανοποιημένος δήλωσε ο αντιπεριφερειάρχης Χανίων κ. Νίκος Καλογερής, ως προς το συνολικό σχέδιο του υπουργείου για τη διαχείριση των υδάτων.
«Αν δε δούμε το σχέδιο σε λεπτομέρειες, δεν μπορούμε να πούμε την άποψή μας. Αυτή τη στιγμή, αν η ενιαία διαχείριση έχει τον σκοπό της εξοικονόμησης πόρων, δημιουργίας δηλαδή οικονομιών κλίμακας και καλύτερης αποτελεσματικότητας, τότε ναι, μας ικανοποιεί», τόνισε ο κ. Καλογερής.
Στη διάρκεια της σύσκεψης μεταφέρθηκαν στον υπουργό σοβαρά ζητήματα του κτηνοτροφικού κόσμου, όπως η ανάγκη στήριξης της κρητικής γραβιέρας με συγκεκριμένη νομοθετική ρύθμιση. Όπως εξήγησε η βουλευτής Χανίων κ. Σέβη Βολουδάκη, αυτό που ειπώθηκε στον υπουργό είναι ότι υπάρχει ανάγκη «να συμπεριλαμβάνεται η γραβιέρα σαν γραβιέρα ΠΟΠ σε διάφορους διαγωνισμούς, όπως οι τελευταίοι που έγιναν από το υπουργείο Οικογένειας».
Από την πλευρά του, ο κ. Αλέξανδρος Μαρκογιαννάκης χαρακτήρισε ως μεγάλη ευκαιρία για τον παραγωγικό τομέα την παρουσία του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης στο νησί, εκτιμώντας ότι θα συμβάλει στη δρομολόγηση λύσεων.
Για το τεράστιο ζήτημα της λειψυδρίας σε σχέση με την επάρκεια και τη διάθεση του νερού άρδευσης, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων αναγνώρισε ότι η Κρήτη πλήττεται περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη περιφέρεια. Για το πρόγραμμα “Αμάλθεια”, ο Κώστας Τσιάρας τόνισε ότι αναμένεται να ολοκληρωθεί, ενώ δεσμεύτηκε για αποζημιώσεις στους κτηνοτρόφους που επλήγησαν από τον ιό της ευλογιάς. Το απόγευμα της ίδιας ημέρας ευρεία σύσκεψη παρουσία του υπουργού έλαβε χώρα και στο Ρέθυμνο.
Δείτε επίσης
- Λάδι: Τι διευκρινίζει η ΑΑΔΕ για το καθεστώς διακίνησης του
- ΟΠΕΚΕΠΕ: Καταγγελίες και...σαρωτικοί έλεγχοι στην Κρήτη
- Αγρότες: Αντίστροφη μέτρηση για το συλλαλητήριο-Σύσκεψη των φορέων με αφορμή την επίσκεψη Τσιάρα
- ΕΘΕΑΣ: Τροποποιείται εγκύκλιος του ΟΠΕΚΕΠΕ για εξόφληση επιδοτήσεων
- «Αμετακίνητοι» αγρότες και κτηνοτρόφοι της Κρήτης – Τι αποφασίστηκε για το συλλαλητήριο