Που έφτασε τα πέντε ευρώ το βιολογικό κρητικό λάδι
Δόθηκε στον νομό Ρεθύμνου η πρώτη φετινή τιμή παραγωγού, ενώ τις επόμενες ημέρες περιμένουμε τιμές και στο συμβατικό ελαιόλαδο
Πεντάευρω “χτύπησε” η τιμή του κρητικού ελαιολάδου στον νομό Ρεθύμνου, πρόκειται όμως για βιολογικής παραγωγής και δόθηκε από ιδιώτη έμπορο του δήμου Ρεθύμνου. Συγκεκριμένα, η τιμή στην οποία πληρώθηκε ο παραγωγός το φρέσκο λάδι του στα τέλη της περασμένης εβδομάδας ήταν τα 4,80 ευρώ το κιλό στις 7 γραμμές, δηλαδή 5 ευρώ το κιλό, αν ήταν στην οξύτητα 0,3.
Στην τιμή των 2,90 ευρώ το κιλό για την οξύτητα των τριών γραμμών επιχείρησε να αγοράσει φρέσκο λάδι, πάλι στον δήμο Ρεθύμνου, προ ημερών ένας άλλος ιδιώτης, αλλά ο ελαιοπαραγωγός απάντησε ότι δεν έχει σκοπό να πουλήσει στην τιμή αυτή το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδό του, χαρακτηρίζοντάς την ως εξευτελιστική!
Τις πρώτες αυτές τιμές για τη φετινή ελαιοκομική περίοδο αποκάλυψε στη “Νέα Κρήτη” χθες ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ρεθύμνου Γιώργος Κατσανέβας, ενώ έχει δοθεί και μια τιμή 4,80 ευρώ το κιλό, πάλι σε βιολογικό ελαιόλαδο, σε επίπεδο νομού Ηρακλείου, σύμφωνα με πληροφορία του προέδρου της ΕΑΣΗ Ανδρέα Στρατάκη.
«Ο κόσμος αρχίζει σιγά-σιγά και ραβδίζει. Μέσα στη νέα εβδομάδα περιμένουμε να έχουμε μεγαλύτερες ποσότητες και τις πρώτες τιμές στον νομό Ρεθύμνου ως προς το συμβατικό ελαιόλαδο»
Γιώργος Κατσανέβας πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ρεθύμνου
Σύμφωνα με τον Γιώργο Κατσανέβα, πιο ενδεικτικές και σαφώς περισσότερες τιμές αναμένονται για τις επόμενες μέρες, μετά την 1η του Νοέμβρη.
«Ο κόσμος αρχίζει σιγά-σιγά και ραβδίζει. Μέσα στη νέα εβδομάδα περιμένουμε να έχουμε μεγαλύτερες ποσότητες και τις πρώτες τιμές στον νομό Ρεθύμνου ως προς το συμβατικό ελαιόλαδο», είπε στην εφημερίδα μας ο συνδικαλιστής.
Στο μεταξύ, αυτές οι πρώτες τιμές που ο ίδιος αποκάλυψε στη “Νέα Κρήτη” είναι και οι πρώτες σε επίπεδο Κρήτης. Σε ό,τι αφορά τις ποιότητες, ο ίδιος δεν έχει ακούσει - όπως μας είπε - να έχουν παραχθεί οξύτητες που να είναι μικρότερες των 7 γραμμών, λόγω της φετινής καταστροφικής δακοπροσβολής, σε συνδυασμό βέβαια και με τις αρνητικές για την ελαιοκαλλιέργεια καιρικές συνθήκες.
«Η αλήθεια είναι ότι τώρα που πήραν και την επιδότηση μπορούν να αποφύγουν προσωρινά να τιμολογήσουν λάδι, όταν δε συμφωνούν με τις τιμές που τους προσφέρουν οι έμποροι ελαιολάδου», τόνισε ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Ρεθύμνου Γιώργος Κατσανέβας.
Η ανακοίνωση από ΕΑΣΗ ΑΒΕΕ
Με ενδιαφέρον αναμένεται, στο μεταξύ, η συνεδρίαση της διοίκησης της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ηρακλείου-ΑΒΕΕ για τον καθορισμό και την ανακοίνωση τιμής, όπου υπάρχει συνεργασία της οργάνωσης με τον Όμιλο Αλμπαντάκη, στο Τυποποιητήριο Ελαιολάδου της Βιομηχανικής Περιοχής Ηρακλείου.
Εντός αυτής της εβδομάδας ή το αργότερο αρχές της επόμενης - όπως έχει δηλώσει στη “Νέα Κρήτη” ο πρόεδρος της ΕΑΣΗ Ανδρέας Στρατάκης - θα επιδιώξει η θυγατρική της Ένωσης Ηρακλείου να ανακοινώσει την πρώτη τιμή για την παρούσα ελαιοκομική περίοδο. Μάλιστα, έχει αποκαλύψει στην εφημερίδα μας ότι η συνεργασία ΕΑΣΗ και Αλμπαντάκη προσφέρει εγγυήσεις σε ό,τι αφορά την προσπάθεια για μια πρώτη τιμή παραγωγού στο ελαιόλαδο που να είναι η μεγαλύτερη στην αγορά, χωρίς να μπορεί ο συνεταιριστής βέβαια να μιλήσει για συγκεκριμένη τιμή, λόγω της γενικότερης κατάστασης της αγοράς, που δε βρίσκεται και στα... καλύτερά της.
«Θα συνεδριάσουμε από κοινού με τον Μιχάλη Αλμπαντάκη και θα ανακοινώσουμε τιμή. Θα κάνουμε ό,τι το καλύτερο μπορούμε για τον παραγωγό. Αυτή η συνεδρίαση θα γίνει προς τα τέλη της εβδομάδας ή το αργότερο αρχές της επόμενης», ανέφερε στη “Νέα Κρήτη” ο Ανδρέας Στρατάκης.
Οι τιμές στην Κρήτη
Σε ό,τι αφορά τις τιμές παραγωγού στην Κρήτη για το περυσινό ελαιόλαδο, τις βλέπουμε να παραμένουν σταθερές εδώ και πολύ καιρό και να κυμαίνονται από 2,60 μέχρι και 2,75 ευρώ το κιλό στις περισσότερες των περιπτώσεων αγοραπωλησιών. Υπάρχουν όμως και μεμονωμένες τιμές που μπορεί να είναι τα 2,50 ευρώ προς τα κάτω, ή τα 2,90 ευρώ το κιλό προς τα πάνω, πάντοτε για τα ελαιόλαδα οξύτητας έως τις τρεις γραμμές.
Δείτε επίσης
- Tυμπάκι: Πρωτοβουλίες του Δήμου Φαιστού για την αποκατάσταση των πληγέντων
- Αρχαιολογικός χώρος Γόρτυνας: Αναβαθμίζονται οι διάδρομοι και η προσβασιμότητα
- Tυμπάκι: Πρωτογνωρες εικόνες μετά το σαρωτικό πέρασμα ανεμοστρόβιλου
- Tυμπάκι: Στις 2.000 οι υπογραφές για απόσχιση από τον Δήμο Φαιστού
- Δήμος Φαιστού-Σε ετοιμότητα η Πολιτική Προστασία λόγω έντονων καιρικών φαινομένων
Σχετικά άρθρα
- H ισχύς εν τη ενώσει για μια καλύτερη παραγωγή ελαιοκάρπου και ελαιολάδου
- Κρήτη: Αλλαγές στην ελαιοκαλλιέργεια φέρνει η απαγόρευση δραστικής ουσίας
- Αυτή είναι η ανώτερη τιμή για το λάδι στις ελάχιστες αγοραπωλησίες που γίνονται
- Τί γίνεται με τις αγροτικές επιδοτήσεις και το μέλλον τους
- «Χαμηλές πτήσεις» για το κρητικό λάδι, την περίοδο του…κορωνοϊού – Πως διαμορφώνεται η αγορά