H ισχύς εν τη ενώσει για μια καλύτερη παραγωγή ελαιοκάρπου και ελαιολάδου
O Σύνδεσμος Τυποποιητών Κρήτης (ΣΥΤΕΚ) μαζί με τους Συνδέσμους Ελαιουργών Ηρακλείου και Χανίων συνεργάζονται με στόχο μια καλύτερη παραγωγή ελαιοκάρπου και ελαιολάδου.
Προς την κατεύθυνση αυτή και για την αποφυγή καταστροφικών, για την παραγωγή, επιμολύνσεων που σχετίζονται με λανθασμένους χειρισμούς σκευασμάτων δακοκτονίας και προστασίας της ελιάς, ενημερώνουμε τους παραγωγούς μας, για τις αλλαγές που ισχύουν ήδη ή έχουν δρομολογηθεί για το άμεσο μέλλον, σχετικά με απαγορεύσεις στη χρήση συγκεκριμένων σκευασμάτων.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση κινείται σε μια στρατηγική απαγόρευσης χρήσης φυτοπροστατευτικών δραστικών που προκαλούν σημαντική ζημιά στο περιβάλλον και στον άνθρωπο, όπως είναι οι ομάδες των οργανοφωσφορικών και των νεονικοτινοειδών.
Ένα βασικό όπλο που είχε στα χέρια του ο ελαιοπαραγωγός τα προηγούμενα χρόνια για την καταπολέμηση του Δάκου βρίσκεται προς απόσυρση βάσει του Εκτελεστικού Κανονισμού (ΕΕ) 2019/1090 της Επιτροπής, της 26ης Ιουνίου 2019 και αφορά την δραστική ουσία dimethoate.
Η δραστική ουσίαdimethoate (οργανοφωσφορικό)έχει άδεια χρήσης από επαγγελματίες χρήστες μέχρι τις 30/06/2020. Τα καταστήματα αγροεφοδίων μπορούν να τα πωλούν νόμιμα μέχρι τις 31/05/2020.
Η χρήση σκευασμάτων με την δραστική του dimethoateπέραν της 30/06/2020 δεν επιτρέπεται. Πλέον θα θεωρείται απαγορευμένη δραστική για την ελαιοκαλλιέργεια και η ανίχνευσή της στο ελαιόλαδο θα το καθιστά μη εμπορεύσιμο.
Οι τυχόν αδιάθετες ή μη χρησιμοποιηθείσες ποσότητες του σκευάσματος μετά το πέρας των παραπάνω προθεσμιών, πρέπει να επιστραφούν στις εταιρίες διανομής των σκευασμάτων με ευθύνη και δαπάνες των ίδιων των εταιριών.Για παραπάνω πληροφορίες απευθυνθείτε στο κατάστημα αγροεφοδίων που προμηθευτήκατε το προϊόν.
Το dimethoate ακολουθείτο chlorpyrifos(Εκτελεστικό Κανονισμό (ΕΕ) 2020/18 της Επιτροπής της 10ης Ιανουαρίου 2020) και το chlorpyrifos-methyl (Εκτελεστικό Κανονισμό (ΕΕ) 2020/17 της Επιτροπής της 10ης Ιανουαρίου 2020), που βάσει του 4286/114710 έγγραφο του Υπ.Α.Α.Τ απαγορεύεται η χρήση του σε όλες τις καλλιέργειες εντός Ελλάδας.
Τον ίδιο δρόμο θα ακολουθήσει και η δραστική thiacloprid (νεονικοτινοειδές) βάσει του Εκτελεστικού Κανονισμού (ΕΕ) 2020/23 της Επιτροπής της 13ης Ιανουαρίου 2020.
Οι δραστικές που έχουν έγκριση από το Υπ.Α.Α.Τ για την καταπολέμηση του Δάκου αναφέρονται στον παρακάτω πίνακα.
Δραστική Ουσία-Δάκος
Acetamiprid
Alpha-cypermethrin
Aluminiumsilicate (kaolin)
Beauveriabassianastrain ATCC 74040
Beauveriabassianastrain GHA
Beta-cyfluthrin
Deltamethrin
lambda-Cyhalothrin
Phosmet
Spinosad
Thiacloprid
Zeta-cypermethrin
Δείτε επίσης
- Γ’Εθνική: Άλλη μια ήττα για τον ΑΟΤ-Τα αποτελέσματα
- Για 40 εκατ. ευρώ «κόλλησε» το έργο του Πλατύ Ποταμού που θα «ξεδιψάσει» Ρέθυμνο και Μεσαρά
- Τυμπάκι: Όλα έτοιμα για τον εορτασμό της Αγίας Αικατερίνης-Το πρόγραμμα
- Κρήτη: Θυελλώδεις άνεμοι αύριο - Αναλυτικά η πρόγνωση - Το κεντρικό Λιμεναρχείο προειδοποιεί
- Π.Σ Τυμπακίου: Έρχεται το 2ο “South Santa Run”!
Σχετικά άρθρα
- Κρήτη: Αλλαγές στην ελαιοκαλλιέργεια φέρνει η απαγόρευση δραστικής ουσίας
- Αυτή είναι η ανώτερη τιμή για το λάδι στις ελάχιστες αγοραπωλησίες που γίνονται
- Τί γίνεται με τις αγροτικές επιδοτήσεις και το μέλλον τους
- «Χαμηλές πτήσεις» για το κρητικό λάδι, την περίοδο του…κορωνοϊού – Πως διαμορφώνεται η αγορά
- Λαδι στην Κρήτη από την Πελοπόννησο για να καλυφθουν οι αναγκες