Τί γίνεται με τις αγροτικές επιδοτήσεις και το μέλλον τους

  28 March, 2020 ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑΑΓΡΟΤΙΚΑΑΡΘΡΑ
Τί γίνεται με τις αγροτικές επιδοτήσεις και το μέλλον τους

Ο κορωνοϊός «χτύπησε» και τις ενεργοποιήσεις των δικαιωμάτων των αγροτών, με αποτέλεσμα να «παγώσει» η διαδικασία! Συμφωνα με τον αντιπρόεδρο της ΕΑΣΗ Μύρωνα Χιλετζάκη αναστελλεται η διαδικασία των ενεργοποιήσεων, η οποία επρόκειτο να ολοκληρωθεί στις 15 Μάη. Συμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης αυτή αναστέλλεται για 15 μέρες. Μια αναστολή η οποία αναμένεται να διαρκέσει ακόμη περισσότερο, όπως δείχνουν τα πράγματα

Προβληματική η νέα έκδοση της Κάρτας του Αγρότη 

Παραμένουν όμως και οι δυσκολίες που παρουσίαζει φέτος η διαδικασία ανανέωσης του πιστωτικού ορίου και αντίστοιχα η ενεργοποίηση της Κάρτας του Αγρότη, παρά την θεωρητική συμφωνία του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, Μάκη Βορίδη με τους επικεφαλής των εμπορικών τραπεζών, να προχωρήσουν οι επανεκδόσεις με βάση τα στοιχεία ΟΣΔΕ της προηγούμενης χρονιάς, δηλαδή του 2019.

Το πρόβλημα δεν είναι στην άρνηση των τραπεζών να εφαρμόσουν τα συμφωνηθέντα αλλά στις δυσκολίες που έχει ο υπηρεσιακός τους μηχανισμός να ανταποκριθεί στις αιτήσεις των αγροτών, δεδομένων των ειδικών εργασιακών συνθηκών που ακολουθούν οι τράπεζες, λόγω του κορωνοϊού.

Οι πληροφορίες θέλουν τις τράπεζες να αντιμετωπίζουν κατά προτεραιότητα τις αιτήσεις των αγροτών που έχουν υποβάλλει και φέτος (2020) δήλωση ΟΣΔΕ και στη συνέχεια να αντιμετωπίζουν τα πολλά αιτήματα όλων των υπολοίπων που είναι χωρίς τη νέα δήλωση. Στην Τράπεζα Πειραιώς παρά το γεγονός ότι ο όγκος των αιτήσεων είναι πολύ μεγαλύτερος, η δουλειά έχει προχωρήσει αρκετά καλά, έχουν αντιμετωπισθεί από νωρίς οι έχοντες υποβάλει δήλωση ΟΣΔΕ και προχωρούν ικανοποιητικά τα υπόλοιπα αιτήματα.

Εκεί που φαίνεται να υπάρχει μεγαλύτερη καθυστέρηση είναι στην Εθνική Τράπεζα, στην οποία έχει συσσωρευθεί μεγάλος όγκος αιτημάτων και η ενεργοποίηση των νέων καρτών δεν προχωράει με το ρυθμό που θα ανέμεναν οι αιτούντες.

Το ζήτημα είναι ότι η Κάρτα του Αγρότη συνδέεται στις περισσότερες των περιπτώσεων με τη δυνατότητα των παραγωγών να προχωρούν τις προμήθειες των απαραίτητων αγροτικών εφοδίων τα οποία μάλιστα αυτό τον καιρό είναι πολλά.

Οι πληροφορίες θέλουν επίσης, τα καταστήματα αγροτικών εφοδίων να δείχνουν μια κατανόηση στους συνεπείς παραγωγούς, λόγω των αντικειμενικών δυσκολιών που υπάρχουν στην ανανέωση των καρτών, ωστόσο αυτό δεν μπορεί να συνεχισθεί για πολύ, με αποτέλεσμα οι «τριβές» μεταξύ αγροτών και καταστηματαρχών αγροεφοδίων να εντείνονται όσο παραμένει αυτή η εκκρεμότητα.

Όπως έχει γράψει εδώ και μέρες το Agronews, ένα από τα μεγάλα λάθη που έγιναν το τελευταίο διάστημα, είναι η διακοπή λειτουργίας της ηλεκτρονικής βάσης του ΟΣΔΕ η οποία συνδέθηκε με την δυνατότητα ή μη των Κέντρων Υποδοχής Δηλώσεων (ΚΥΔ) να δέχονται ή όχι κόσμο για τις φετινές δηλώσεις.

Η επιλογή έχει να κάνει προφανώς με την προσπάθεια του τεχνικού συμβούλου, ο οποίος εμπλέκεται ως γνωστόν και στη διαδικασία υποδοχής των δηλώσεων, να αποφύγει έξοδα συντήρησης του συστήματος και ταυτόχρονα να μην χάσει πελάτες από την διαδικασία ηλεκτρονικής υποβολής της δήλωσης, από τους αγρότες που είχαν αυτή τη δυνατότητα. Η ζημιά που γίνεται στον κόσμο της παραγωγής είναι μεγάλη και φυσικά πολλαπλάσια του οφέλους που μπορεί να καρπούται ο εν λόγω τεχνικός σύμβουλος.

Το λάδι

Την ίδια ώρα η επέλαση του κορωνοϊού δίνει απανωτά «χτυπήματα» και στο κρητικό λάδι. Αυτή την περίοδο η ζήτηση είναι πολύ μικρή και με την τιμή να παραμένει σε πολύ χαμηλά επίπεδα, την ώρα που και οι ελληνικές εξαγωγές λαδιού να έχουν επίσης «χτυπηθεί».

Τα παραδείγματα είναι πολλά και χαρακτηριστικά, τα οποία καταδεικνύουν το μέγεθος του προβλήματος, μιας χρονιάς που εξελίχθηκε με το χειρότερο δυνατό τρόπο…

Οι εξαγωγές σε κάθε επίπεδο έχουν μειωθεί, καθώς, βασικοί τομείς που απορροφούσαν ελληνικό λάδι και δη Κρητικό, έχουν σταματήσει να ζητούν νέες ποσότητες. Ένας τέτοιος είναι αυτός της εστίασης, αφού ελληνικά εστιατόρια του εξωτερικού και της ομογένειας έχουν σταματήσει να λειτουργούν.

Κινήσεις πραγματοποιούνται όμως, με συνέπεια να συντηρείται κατά κάποιο τρόπο μια κινητικότητα στην αγορά.

Είναι χαρακτηριστικό πως στην Ισπανία στις αρχές Μάρτη υπήρχε μια αύξηση στην ζήτηση, κάτι που όμως που δεν ισχύει, μιας και τώρα σημειώνεται μια επιβράδυνση.

Βέβαια οι εμφιαλωτές συνεχίζουν να εργάζονται όσο πιο γρήγορα γίνεται για να εξασφαλίσουν την παρουσία του προϊόντος στα ράφια των καταστημάτων τόσο στο εσωτερικό της χώρας, όσο και στο εξωτερικό.

Και στην εσωτερική αγορά όμως, τα πράγματα δεν είναι πολύ καλύτερα. Οι περισσότεροι τυποποιητές δεν πραγματοποιούν πράξεις, χωρίς να υπαρχει και κάποια ανακοίνωση τιμών.

 

  28 March, 2020 ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑΑΓΡΟΤΙΚΑΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

 

Περισσότερα νέα

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα