Γιορτάζει ο Άγιος Νεκτάριος-Μεγάλη μέρα για το Τυμπάκι

  09 November, 2024 ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑΑΡΘΡΑ
Γιορτάζει ο Άγιος Νεκτάριος-Μεγάλη μέρα για το Τυμπάκι

Μεγάλη γιορτή σήμερα για το Τυμπάκι,σημαντική ημέρα για άλλον ένα ιστορικό ναό της περιοχής που βρίσκεται στην είσοδο του χωριού και ανοιγει για μια ακόμα χρονιά τις πύλες του για να υποδεχθεί το πλήθος των πιστών που σπέυδουν να προσκυνήσουν, με δεδομένη πάντα την τήρηση όλων των απαραίτητων μέτρων πρόληψης.

Σήμερα η Εκκλησία τιμά τη μνήμη του αγίου Νεκταρίου επισκόπου Πενταπόλεως του θαυματουργού, των μαρτύρων Ονησιφόρου και Πορφυρίου, των οσίων Ματρώνης και Θεοκτίστης και Συμεών του μεταφραστού.

Ο Άγιος Νεκτάριος γεννήθηκε την 1η Οκτωβρίου 1846 στη Σηλυβρία της Ανατολικής Θράκης από θεοφιλείς γονείς. Αρχικά ονομαζόταν Αναστάσιος. Διακρινόταν για το ήθος και το εκκλησιαστικό του φρόνημα. Σε ηλικία δεκατεσσάρων ετών μετέβη στην Κωνσταντινούπολη, όπου εργάστηκε σκληρά για έξι χρόνια, ενώ παράλληλα μελετούσε νύχτα και μέρα τα ιερά γράμματα.

Αργότερα πήγε στη Χίο και εργάστηκε ως δάσκαλος. Έγινε μοναχός το 1876 και κατόπιν χειροτονήθηκε διάκονος και ονομάσθηκε Νεκτάριος. Παρακολούθησε ανώτερες σπουδές στη Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και έλαβε το πτυχίο Θεολογίας. Ακολούθως μετέβη στην Αλεξάνδρεια, για να ενταχθεί στον κλήρο του Δευτερόθρονου Πατριαρχείου. Εκεί χειροτονήθηκε ιερέας και το 1889 Επίσκοπος. Ως Επίσκοπος Πενταπόλεως (της Λιβύης), υπηρέτησε ως βοηθός Επίσκοπος πλησίον του Πατριάρχου Αλεξανδρείας Σωφρονίου.

Κατά τη διάρκεια της προσφοράς του ως Επισκόπου, απέκτησε μεγάλη φήμη για το ήθος και τα κηρύγματά του, ένεκα του ένθεου ζήλου και της αγάπης του για την Αγία Ορθόδοξο Εκκλησία, ιδιαίτερα στην Αφρικανική ήπειρο. Όμως, συκοφαντήθηκε πρώτα από το διάβολο και κατόπιν από τους ανθρώπους και μάλιστα τους κληρικούς και συνεπισκόπους του.

Έτσι, ταπείνωσαν τον Άγιο Νεκτάριο με ποικίλους τρόπους μέχρι και απειλές για καθαίρεση. Τελικά, τον ανάγκασαν να επιστρέψει στην Αθήνα, όπου εργάστηκε ως ιεροκήρυκας, καθηγητής και τέλος ως διευθυντής της Ριζαρείου Σχολής.

Τα τελευταία χρόνια της ζωής του ο Άγιος Νεκτάριος τα έζησε στην Αίγινα, όπου ίδρυσε τη Μονή της Αγίας Τριάδος και αφιερώθηκε στο κήρυγμα του Ευαγγελίου. Παρέδωσε το πνεύμα του εν ειρήνη (στις 8 Νοεμβρίου) το 1920.

Στο κελλί του στην Αίγινα, μεταξύ άλλων προσωπικών αντικείμενων, υπάρχει και το πτυχίο του υπογραμμένο από τον τότε Γραμματέα του Πανεπιστημίου Αθηνών, ποιητή Κωστή Παλαμά. Βαθμός του Πτυχίου «Καλώς».

Μέτριος στα μέτρα των ανθρώπων, άριστος στη δόξα του Πανάγιου Θεού, ο Άγιος Νεκτάριος, ένεκα της ταπεινοφροσύνης και της απόλυτης αφοσίωσης του στην πρόνοια του Θεού. Επιτέλεσε πολλά θαύματα εν ζωή και επιτελεί μέχρι σήμερα για την παρηγορία των ανθρώπων. Είναι πολύ προσφιλής στους πιστούς, οι οποίοι έχουν ολοζώντανη την εμπειρία και το βίωμα της παρουσίας και της παρρησίας του στη δόξα της Παναγίας Τριάδας.

Ποιος μπορεί με κοσμικό φρόνημα και διάφορες δολοπλοκίες και μηχανισμούς να κάμψει το ιερό βίωμα και την αγάπη του ανθρώπου από την παρουσία του Θεού μέσω των Αγίων ανθρώπων, όπως είναι ο Άγιος Νεκτάριος;

Διακηρύχθηκε η αγιότητα του βίου του σαράντα έτη μετά, το 1960, επί Οικουμενικού Πατριάρχου Αθηναγόρα. Αργότερα, στις 15 Ιανουαρίου το 1998 το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής, με Συνοδική Πράξη επί Πατριάρχου Αλεξανδρείας Πέτρου του Ζ΄, Κύπριου από το Συγχαρί της Κερύνειας, ο οποίος είχε και την έμπνευση αυτή, πραγματοποιήθηκε η «κανονική» αποκατάσταση του Αγίου Νεκταρίου Μητροπολίτου Πενταπόλεως του Θαυματουργού, ως Ιεράρχου του Αλεξανδρινού Θρόνου διά της απαλείψεως της βαρυτάτης, όσον και άδικης ποινής της εκπτώσεώς του και της άνευ δίκης και απολογίας απελάσεώς του εκ του κλίματος του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας, καθώς και η εν Συνόδω εκζήτηση συγγνώμης παρ΄ αυτού «ημίν τοις αναξίοις και τοις προαπελθούσι πατράσι και αδελφοίς του καθ΄ ημάς Πατριαρχικού Θρόνου».

Άγιος Νεκτάριος: Τα συγκλονιστικά θαύματα του και η συγκινητική ιστορία του!

Η Αντριάνα είναι από την Ρουμανία και έρχεται για τρίτη φορά φέτος στην Ελλάδα.

Η ίδια και η οικογένειά της έζησαν ένα θαύμα που συνέβη στον μικρό γιό τους τον Κασσιανό. Σήμερα το μεσημέρι, παραμονή της εορτής του Αγίου Νεκταρίου επισκέφθηκαν την Αίγινα. Διαβάστε παρακάτω....

Ο πρώτος προορισμός τους ήταν η Μητρόπολη. Εκεί την υποδέχθηκε ο εφημέριος του ναού, πρωτοπρεσβύτερος πατήρ Εμμανουήλ Γιαννούλης. Το θαύμα που έγινε από τον Άγιο Νεκτάριο στον γιό της περιγράφεται στο βιβλίο με τίτλο: "Εμένα με εγχείρησε ο Άγιος Νεκτάριος".

 

Ο εκδότης του βιβλίου Δανιών Βασίλε μίλησε για την έκδοση αυτού του βιβλίου στο Aegina Portal και την Σελίνα Ζησιμάτου, που προσφέρθηκε ευγενικά να κάνει αυτή την παρουσίαση.

 

«Ως εκδότης έχω εκδώσει κάποια βιβλία με τα θαύματα του Αγίου Νεκταρίου στην Ρουμανία, διότι ο Άγιος Νεκτάριος άρχισε να κάνει πολλά θαύματα στην Ρουμανία από την στιγμή που βρέθηκαν σε μονή στο Βουκουρέστι τα λείψανά του.

Αυτό το μοναστήρι στο Βουκουρέστι ονομάζεται, γι’ αυτό το λόγο και «η Ρουμανική Αίγινα».

Το θαύμα που με εντυπωσίασε περισσότερο, από τα θαύματα που έγιναν, ήταν αυτή η θαυμαστή θεραπεία του Κασσιανού» λέει ο Δανιών Βασίλε, συγγραφέας και εκδότης του βιβλίου, μιλώντας στο Aegina Portal.

«Σήμερα η πίστη μας έχει ελαττωθεί και πολλοί δεν πιστεύουν στα θαύματα, αλλά αυτό το θαύμα το οποίο έζησε ο Κασσιανός μας ενδυναμώνει και εμάς στην πίστη μας.

Το βιβλίο «Εμένα με εγχείρησε ο Άγιος Νεκτάριος, εκδόθηκε στα Ελληνικά και περιέχει συνεντεύξεις σχετικά με το θαύμα αυτό. Η πρώτη είναι η ομολογία του Κασσιανού για το θαύμα , μετά των γονέων του, αλλά η πιο σπουδαία είναι του πατρός Νεκταρίου από το μοναστήρι Ρέτσα».

Στη συνέχεια η κυρία Αντριάνα, η μητέρα του μικρού Κασσιανού, μίλησε γι’ αυτό το συγκλονιστικό θαύμα στο Aegina Portal και τον τηλεοπτικό σταθμό Star και την δημοσιογράφο Τζίνα Αρβανίτη.

Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τον πατέρα Ηλιανό Ζαχίου ο οποίος ανέλαβε τον ρόλο του μεταφραστή στις δύο συνεντεύξεις.

«Ήρθαμε να ευχαριστήσουμε τον Άγιο Νεκτάριο για την βοήθεια που μας έδωσε». Αυτό ήταν τα πρώτα λόγια που είπε η Αντριάνα, με τον γιό της υγιέστατο και χαρούμενο να βρίσκεται μαζί με τον πατέρα του λίγα μέτρα πιο μακριά.

Η μητέρα εξηγεί ότι το παιδί είχε ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα υγείας και οι γιατροί δεν του έδιναν πολλές ελπίδες, όμως ο Θεός είχες άλλα σχέδια για αυτόν.

«Εδώ και δέκα χρόνια δεν γνωρίζαμε τον Άγιο Νεκτάριο, απλά κάναμε προσευχή στο Θεό για να τον θεραπεύσει.

Μάθαμε για τον Άγιο Νεκτάριο από τα βιβλία που εκδόθηκαν από τον κύριο Βασίλε και από τις ιστορίες και τα θαύματα του Αγίου Νεκταρίου», λέει η μητέρα.

Το παιδί σε ηλικία πέντε ετών κινδύνευσε σοβαρά, παρουσιάστηκαν επιπλοκές.

Οι γιατροί είπαν στην οικογένεια ότι θα χρειαστεί επέμβαση, καθώς κινδύνευε η ζωή του. Η εγχείρηση έγινε και το πρόβλημα από τις επιπλοκές ξεπεράστηκε.

Δείτε ακόμη: Νίκος Χατζηνικολάου: Η βίλα - αστακός του δημοσιογράφου! Με ασανσέρ και τελεφερίκ!

Ωστόσο για την αποκατάσταση της υγείας του έπρεπε να γίνει μία ακόμη εγχείρηση, πολύ σοβαρή.

Ο μικρός Κασσιανός προσευχόταν πολύ εκείνη την περίοδο. Οι γονείς του επισκέφθηκαν πολλά μοναστήρια και ζήτησαν από πολλούς πνευματικούς πατέρες και χριστιανούς για να προσευχηθούν για το παιδί, ώστε να έχουν την δύναμη να το ξεπεράσουν με την βοήθεια του Θεού.

Εκείνες τις ημέρες ο πνευματικός της οικογένειας πατήρ Νεκτάριος από το μοναστήρι Ρέτσα, κοντά στην πόλη που ζούσε η οικογένεια, έμαθε στον μικρό Κασσιανό την προσευχή «Άγιε Νεκτάριε εγχείρησέ με ή θεράπευσέ με».

Το παιδί ξεκίνησε να προσεύχεται με αυτά τα λόγια στον Άγιο Νεκτάριο. Μετά από ένα διάστημα είπε στους γονείς του, ότι ο Άγιος Νεκτάριος απάντησε στην προσευχή του και του είπε: «Εγώ παιδί μου σε εγχείρησα».

Η μητέρα αναφέρει πως «Στην αρχή εμείς είχαμε τις επιφυλάξεις μας και πήγαμε στον πνευματικό μας τον πατέρα Νεκτάριο για να δούμε τη γνώμη έχει». Η οικογένεια επισκέφθηκε γιατρούς που επιβεβαίωσαν ότι το παιδί είχε γιατρευτεί.

«Έτσι ήθελε ο Άγιος Νεκτάριος να γίνει» λέει η Αντριάνα, που κατά τη διάρκεια του αγώνα που έδινε να σώσει το παιδί της, δεν σταμάτησε να στηρίζει οικογένειες που είχαν παρόμοια προβλήματα.

«Μην ξεχνάτε να κάνετε προσευχή στο Θεό κάθε μέρα, γιατί ούτε ο Θεός ξεχνάει να μας δώσει τη δύναμη να ξυπνάμε κάθε μέρα», είπε ο μικρός Κασσιανός, που θέλησε να μεταφέρει σε όλους αυτό το μήνυμα.

Δείτε ακόμη: Συγκλονίζει η Αποστολία Ζώη: «Ο καρκίνος με διέλυσε»!

Αύριο Παρασκευή 9 Νοεμβρίου μετά το τέλος της λιτανείας του Αγίου Νεκταρίου, το βιβλίο θα διατίθεται δωρεάν στους πιστούς. Το βιβλίο θα παρουσιαστεί επίσημα στην Αγία Τριάδα, στον μητροπολιτικό ναό του Πειραιά, την Κυριακή 11 Νοεμβρίου 2018, στις 18:00, όπου επίσης θα διατεθεί δωρεάν.

Γιατί θεωρείται ο Άγιος της Αίγινας

Ο Άγιος Νεκτάριος χειροτονήθηκε διάκονος με το όνομα Νεκτάριος, το 1889 χειροτονήθηκε επίσκοπος Πενταπόλεως Λιβύης και αργότερα διορίστηκε ιεροκήρυκας σε διάφορα μέρη της Ελλάδας.

Το 1894 διορίστηκε διευθυντής της Ριζαρείου σχολής και έκανε πράξη τον ουσιαστικό ρόλο του παιδαγωγού με το παράδειγμά του. Κάποτε όταν μαθητές ήρθαν στα χέρια, ο ίδιος αντί να τους τιμωρήσει, αυτοτιμωρήθηκε, θεωρώντας εαυτόν υπαίτιο, με ασιτία 3 ημερών.

Άλλοτε, βρέθηκε ξυπόλητος ενώπιον των μαθητών να αγορεύει, διότι εισερχόμενος στην αίθουσα είδε ένα φτωχό, ο οποίος τον παρακάλεσε, αν μπορούσε να τον βοηθήσει ώστε να αποκτήσει παπούτσια, καθότι δεν είχε, και εκείνος έδωσε τα δικά του.

Άλλοτε, σε μια διαμάχη μεταξύ των επιστατών για το ποιος ήταν υπεύθυνος καθαριότητας των αποχωρητηρίων, ο ίδιος έλυσε τη διαφορά τους, καθαρίζοντάς τες.

Στην Αίγινα εγκαταστάθηκε το 1908, σε ένα παλαιό μοναστήρι στη θέση Ξάντος και στάθηκε στους ανθρώπους του νησιού σαν αδελφός, βοηθός, συμπαραστάτης, οδηγός και συνοδοιπόρος της ζωής αφήνοντας την τελευταία του πνοή το 1920.

Μάλιστα όταν χωρικοί τον επισκέφτηκαν ζητώντας του να λειτουργήσει και να δεηθεί στον Θεό να βρέξει, διότι είχε 3 χρόνια να βρέξει στο νησί, το έκανε και την ίδια μέρα άρχισε να βρέχει.

Αυτό και άλλα θαύματά του, εκλείφθηκαν ως θεϊκά σημάδια από τους Αιγινίτες, με αποτέλεσμα να θεωρούν Άγιο τον Νεκτάριο, ακόμα και εν ζωή.

Με πληροφορίες απο ekklisiaonline.gr

 

  09 November, 2024 ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑΑΡΘΡΑ