Όπλο κατά του βακτηρίου που απειλεί τις ελιές

vianntika.gr  29 May, 2019 ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑΑΓΡΟΤΙΚΑΑΡΘΡΑ
Όπλο κατά του βακτηρίου που απειλεί τις ελιές

H αγωνία των ελαιοπαραγωγών (και όχι μόνο) και στην Κρήτη, όχι μόνο υφίσταται, αλλά είναι και έντονη για τυχόν εισβολή και εξάπλωση του φονικού βακτηρίου που εξοντώνει τις ελιές.

Τα νέα από τις γειτονικές χώρες και τις χώρες της Μεσογείου που παράγουν κατά κύριο λόγο ελαιόλαδο, αλλά και άλλα προϊόντα, όπως η Ιταλία και η Ισπανία δεν είναι καθόλου ενθαρρυντικά. Μπορεί να λαμβάνονται μέτρα για την αντιμετωπιση της Xylella fastidiosa, όμως αυτό έχει ήδη εξαπλωθεί.

Το καταστροφικό του πέρασμα από την Ιταλία, έχει τρομάξει και τον αγροτικό κόσμο της Κρήτης, που δε θα ήθελε σε καμία περίπτωση να δει τις καλλιέργειες, τα αμπέλια και τις ελιές να καταστρέφονται.

Αν και πολλές φορές έχουν τεθεί τα ζητήματα προστασίας του ελαιοπαραγωγικού κόσμου της Ελλάδας, εντούτοις δεν εχουν παρθεί ουσιαστικές αποφάσεις. Κατά καιρούς έχουν τεθεί επι ταπητος ζητήματα για την εφαρμογή ενισχυμένων μέτρων πρόληψης και προστασίας της καλλιέργειας της ελιάς από τον επιβλαβή οργανισμό Xylella fastidiosa, δεν εχει τεθει κάποια δέσμη μέτρων.

Και αν οι μελέτες λένε ότι  προς το παρόν δεν υπάρχει "καμία λύση" για την εξάλειψη του βακτηρίου αυτού στις καλλιέργειες, μια ιταλική εταιρεία υπόσχεται λύση.

Η εταιρία, ειδικευμένη στην ανίχνευση των βακτηρίων, υπόσχεται ότι η συσκευή κιτ που εφηύρε είναι σε θέση να ανιχνεύει την Xylella σε μόλις 45 λεπτά της ώρας.

Η μέθοδος που χρησιμοποιείται είναι εγκεκριμένη από ιταλικά ερευνητικά κέντρα και πανεπιστήμια, όπως επίσης και από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Προστασίας Φυτών.
 
Το φονικό βακτήριο 


Η ξυλέλλα (Xylella Fastidiosa), το βακτήριο που σκοτώνει τις ελιές, το οποίο υπάρχει στην Κορσική και σε αρκετές μεσογειακές χώρες, μπορεί να επεκταθεί στην υπόλοιπη Ευρώπη και σε άλλα φυτά, σύμφωνα με γνωμοδότηση της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Ασφάλειας των Τροφίμων (EFSA), η οποία δόθηκε πρόσφατα στη δημοσιότητα.

Η μελέτη της EFSA επιβεβαιώνει ότι και κρίνει "κρίσιμης σημασίας" τη λήψη μέτρων "ελέγχου" των εντόμων που την μεταφέρουν.

"Πολλά υποσχόμενα" πειράματα βρίσκονται στο στάδιο της αξιολόγησης στη Βραζιλία, όπως και στην περιοχή της Απουλίας στην Ιταλία, όπου εντοπίστηκε για πρώτη φορά το βακτήριο αυτό στην Ευρώπη το 2013, σημείωσε η EFSA.

Η Xylella Fastidiosa, η οποία θεωρείται ένα από τα πιο επικίνδυνα βακτήρια για τα φυτά σε παγκόσμια κλίμακα, προκαλεί διάφορες ασθένειες, οι οποίες μπορεί να οδηγήσουν στην εξασθένησή τους, ακόμη και στον θάνατό τους.

Μολονότι παρουσιάζεται κυρίως στις παράκτιες περιοχές της νότιας Ευρώπης, η ξυλέλλα έχει τη δυνατότητα να αναπτυχθεί στην "πλειονότητα" των περιοχών της ΕΕ, με εξαίρεση τις ζώνες που βρίσκονται σε υψόμετρο και πολύ βόρειες χώρες, υπογραμμίζουν οι συντάκτες της έρευνας.

Ο κατάλογος των φυτών-ξενιστών του βακτηρίου αυτού, τα οποία διατρέχουν τον κίνδυνο να αρρωστήσουν από αυτό, περιλαμβάνει συνολικά περισσότερα από 500 είδη.

 

vianntika.gr  29 May, 2019 ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑΑΓΡΟΤΙΚΑΑΡΘΡΑ