Δακοκτονία με GPS στα τρακτέρ

  26 May, 2020 ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑΑΓΡΟΤΙΚΑΑΡΘΡΑ
Δακοκτονία με GPS στα τρακτέρ

Aπό την Περιφέρεια Κρήτης έγινε γνωστό ότι «η δακοκτονία και φέτος θα ελέγχεται με τη χρήση GPS στα τρακτέρ που θα εκτελούν τους ψεκασμούς».

 
Μάλιστα, πρόκειται να γίνει «προμήθεια 600 συσκευών δορυφορικού εντοπισμού θέσης (GPS) στα μηχανοκίνητα ψεκαστικά μέσα των εργολάβων, τα οποία θα αποστέλλουν σε πραγματικό χρόνο τα δεδομένα θέσης σε ειδική εφαρμογή. Σε 50 από τα παραπάνω ψεκαστικά συγκροτήματα θα συνδεθεί πιλοτικά και ροόμετρο, ώστε μαζί με τα δεδομένα θέσης θα λαμβάνονται και δεδομένα που θα αφορούν στη ροή του ψεκαστικού διαλύματος και στην καταγραφή της συνολικής κατανάλωσής του κατά τη διάρκεια του δολωματικού ψεκασμού.


Η απεικόνιση της πορείας θα γίνεται πάνω σε υπόβαθρο δορυφορικής εικόνας, με ενσωματωμένα τα όρια των δημοτικών διαμερισμάτων της Κρήτης. Παράλληλα το Ινστιτούτο Ελιάς Υποτροπικών Φυτών και Αμπέλου θα αναλάβει τη δημιουργία ψηφιακών χαρτών με τις ψεκασμένες και αψέκαστες περιοχές ανά δημοτικό διαμέρισμα ή εργολάβο ψεκασμού στις περιοχές της Κρήτης.

Οι χάρτες αυτοί θα είναι άμεσα διαθέσιμοι στους επόπτες και τους τομεάρχες δακοκτονίας των ΔΑΟΚ της Κρήτης για τον τελικό έλεγχο της ορθής εφαρμογής των δολωματικών ψεκασμών στις ενταγμένες στο έργο περιοχές».

Επιπλέον, η Περιφέρεια, σε συνεργασία με τον ΕΛΓΟ “Δήμητρα”, το Ινστιτούτο Μοριακής Βιολογίας και Βιοτεχνολογίας του ΙΤΕ και το Τμήμα Γεωπονίας του ΕΛΜΕΠΑ, «θα επεξεργαστεί απτές και αποτελεσματικές λύσεις φυτοπροστασίας για τον Κρητικό ελαιοπαραγωγό. Παράλληλα θα ελέγχεται διαρκώς η δραστικότητα των φαρμάκων που χρησιμοποιούνται στο πρόγραμμα δακοκτονίας.

Συγκεκριμένα θα απαντηθούν σημαντικά ερωτήματα, όπως πώς και πότε πρέπει να αντιμετωπίζονται τα στελέχη των νέων φυτοπαθογόνων μυκήτων, και εάν και πότε απαιτούνται συμπληρωματικά ψεκασμοί για τη βελτιστοποίηση της δακοκτονίας».

 

  26 May, 2020 ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑΑΓΡΟΤΙΚΑΑΡΘΡΑ

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα