“Ποια μέτρα θα πάρετε για την ανακούφιση των ελαιοπαραγωγών που επλήγησαν από τον καύσωνα;”

  03 June, 2020 ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑΑΓΡΟΤΙΚΑΑΡΘΡΑ
“Ποια μέτρα θα πάρετε για την ανακούφιση των ελαιοπαραγωγών που επλήγησαν από τον καύσωνα;”

Ερώτηση στον υπουργό αγροτικής ανάπτυξης και τροφίμων σχετικά με τις αποζημιώσεις για τους ελαιοπαραγωγούς που επλήγησαν στον καύσωνα έθεσαν βουλευτές του ΚΚΕ.

Αναλυτικά

"Για άλλη μια χρονιά -τρίτη συνεχή- οι ελαιοπαραγωγοί θα χάσουν το εισόδημά τους Με τον καύσωνα μεταξύ 15-19 Μαΐου 2020  έγινε μεγάλη καταστροφή στην καρπόδεση. Σε ορισμένες περιπτώσεις - περιοχές είναι μάλιστα καθολική. Αυτό έρχεται ως συμπλήρωμα στις προηγούμενες καταστροφικές χρονιές, που από την μία εκτοξεύτηκε το κόστος παραγωγής, τα χρέη κ.τ.λ., και από την άλλη η τιμή του λαδιού κατρακύλησε κάτω από το κόστος παραγωγής.

Οι αγρότες απαιτούν:

- Άμεση καταγραφή των ζημιών. Να γίνουν τώρα οι αναγκαίες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού με εκπαίδευση και επιστημονική κατάρτιση για άμεσες και δίκαιες εκτιμήσεις και αποζημιώσεις.

- Αποζημίωση στο 100% της παραγωγής και του κεφαλαίου. Η δικαιολογία του ότι ο κανονισμός στου ΕΛΓΑ δεν καλύπτει αυτή την καταστροφή, είναι προκλητική. Εδώ και τώρα να λύσει το πρόβλημα η κυβέρνηση. Όπως με πολύ μεγάλη ευκολία χάρισε δεκάδες δισ. στους ξενοδόχους, να βρεθεί τρόπος να αποζημιωθούν και οι αγρότες που έχουν πληρώσει χιλιάδες ευρώ τόσα χρόνια.

- Άμεση αναστολή πλειστηριασμών και κατασχέσεων, κάθε μέτρου αναγκαστικής είσπραξης προς το Δημόσιο, τις τράπεζες, τις ΔΕΚΟ, τους ιδιώτες, χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

- Να υπάρξει κάλυψη από το κράτος ασφαλιστικών εισφορών. Κατάργηση του ΦΠΑ σε μέσα και εφόδια, σε είδη πρώτης ανάγκης και αφορολόγητο πετρέλαιο. Άμεση μείωση της τιμής του αγροτικού ρεύματος, καμιά διακοπή αγροτικού ή οικιακού ρεύματος.

- Να αλλάξει ο αναχρονιστικός κανονισμός του ΕΛΓΑ, να παγιωθεί ο αποκλειστικά δημόσιος χαρακτήρας του και να αποζημιώνει στο 100% την ζημιά της παραγωγής και του κεφαλαίου, σε φυτικό και ζωικό απ’ όλες τις αιτίες καταστροφής του. Καμία σκέψη για ιδιωτικοποίηση του οργανισμού.

 

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός, τι μέτρα  θα πάρει  για την κάλυψη των απωλειών του εισοδήματος  και την ανακούφιση των ελαιοπαραγωγών.

 

Οι Βουλευτές

Καραθανασόπουλος Νίκος

Κομνηνάκα Μαρία

Μανωλάκου Διαμάντω

Παπαναστάσης Νίκος

Συντυχάκης Μανώλης"

 

  03 June, 2020 ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑΑΓΡΟΤΙΚΑΑΡΘΡΑ