“Μάχη” με τις Βρυξέλλες για τις...επιδοτήσεις

  17 November, 2019 ΑΓΡΟΤΙΚΑOIKONOMIAΑΡΘΡΑ
“Μάχη” με τις Βρυξέλλες για τις...επιδοτήσεις

Αγωνία για αγροτικές επιδοτήσεις ύψους 4,5 δισ. ευρώ

Το αρχικό σχέδιο προϋπολογισμού των Βρυξελλών για την Ελλάδα προβλέπει µείωση κατά 5% στις άµεσες ενισχύσεις και κατά 15% στο πρόγραµµα αγροτικών ενισχύσεων, σύμφωνα με το Έθνος. Το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης ετοιμάζεται για «μάχη» σε πέντε άξονες.

 Η ελληνική πλευρά προετοιµάζεται και οργανώνει την επιχειρηµατολογία της, προκειµένου να πείσει τις Βρυξέλλες για την ανάγκη διατήρησης του προϋπολογισµού στα σηµερινά επίπεδα, καθώς ενδεχόµενη µείωσή του -όπως έχει ήδη προαναγγείλει η Κοµισιόν θα έχει καταστροφικές συνέπειες στο αγροτικό εισόδηµα και στην ανταγωνιστικότητα των ελληνικών προϊόντων.

Να σηµειωθεί πως το αρχικό σχέδιο προϋπολογισµού για την Ελλάδα προβλέπει µείωση κατά 5% στις άµεσες ενισχύσεις και κατά 15% στο ΠΑΑ, δηλαδή λιγότερες επιδοτήσεις έως και 4,5 δισ. ευρώ (750 εκατ. ετησίως). Πηγές του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, µιλώντας στην «Ημερησία», υπογραµµίζουν πως προτεραιότητα είναι η διασφάλιση των συµφερόντων του αγροτικού κόσµου της χώρας και τονίζουν πως πέντε είναι οι άµεσοι στόχοι της ελληνικής κυβέρνησης στη διαπραγµάτευση µε τα αρµόδια ευρωπαϊκά όργανα:

 

1) Η διατήρηση του προϋπολογισµού της νέας ΚΑΠ στα σηµερινά επίπεδα.

2) Απλοποίηση των παρεµβάσεων (ευέλικτα και γρήγορα προγράµµατα) στο σύνολο των πυλώνων της ΚΑΠ. Θα οδηγήσει σε µείωση της γραφειοκρατίας προς όφελος των παραγωγών.

3) Αναθεώρηση εφαρµογής του καθεστώτος βασικής ενίσχυσης.

4) Άμβλυνση των επιπτώσεων της εσωτερικής σύγκλισης των δικαιωµάτων ενίσχυσης.

5) Αντιµετώπιση του κινδύνου της πλήρους εξωτερικής σύγκλισης των άµεσων ενισχύσεων.

Οι Ελληνες αγρότες είναι σε επιφυλακή και κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τις επιπτώσεις από τις δροµολογούµενες αλλαγές στη νέα ΚΑΠ. Ο ∆ηµήτρης Καπνιάς, διευθυντής έργου ΟΣ∆Ε της Gaia Επιχειρείν, σε ηµερίδα που διοργανώθηκε πρόσφατα στην Καλαµάτα -από τον Σύνδεσµο Αγροτικών Συνεταιριστικών Οργανώσεων & Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΑΣΟΕΕ), την Ενωση Μεσσηνίας και τη Neuropublic- και αφορούσε τις βασικές κατευθύνσεις της νέας ΚΑΠ (2021-2027) αναφέρθηκε διεξοδικά στους κινδύνους που ελλοχεύουν για τον αγροτικό κόσµο της χώρας µας.

Συγκεκριµένα, ο κ. Καπνιάς επεσήµανε πως η εξίσωση των επιδοτήσεων µεταξύ των κρατών-µελών και των αγροτών που δραστηριοποιούνται στην ίδια χώρα -την οποία έχει θέσει ως βασική του προτεραιότητα ο νέος επίτροπος Γεωργίας Janusz Wojciechowski- θα ήταν εξαιρετικά δυσµενής για τα συµφέροντα των Ελλήνων αγροτών, καθώς τα 55 ευρώ το στρέµµα που λαµβάνουν σήµερα κατά µέσο όρο (τη 2η µεγαλύτερη επιδότηση/ εκτάριο στην Ευρώπη, πίσω µόνο από τη Μάλτα) µπορεί να υποχωρήσουν µέχρι και στα 30 ευρώ, µε παράλληλη κατάργηση των ιστορικών δικαιωµάτων.

Ο κ. Καπνιάς είπε ακόµη ότι έχουν δηµιουργηθεί δύο στρατόπεδα: το ένα, στο οποίο ανήκει και η Ελλάδα, το οποίο παίρνει επιδοτήσεις πάνω από τον µέσο ευρωπαϊκό όρο, ζητά χαλαρότερη εξωτερικήσύγκλιση, ενώ το άλλο, δηλαδή οι χώρες που παίρνουν επιδοτήσεις σε ποσοστά χαµηλότερα του µέσου όρου (π.χ. χώρες Βαλτικής, Πολωνία κ.ά.) ζητούν πλήρη εξωτερική σύγκλιση.

Αναφορικά µε τον τελικό προϋπολογισµό, ο κ. Καπνιάς είπε ότι η πρόταση της Κοµισιόν είναι να δοθεί το 1,14% του ευρωπαϊκού προϋπολογισµού, ωστόσο οι Γερµανοί, οι οποίοι βλέπουν την οικονοµία τους να φλερτάρει µε την ύφεση, δεν συζητούν για ποσοστά άνω του 1%. Σηµαντικό ρόλο στον τελικό προϋπολογισµό τόνισε ότι θα παίξει και ένα ενδεχόµενο no deal Brexit. Σε κάθε περίπτωση υποστήριξε ότι πρέπει να αλλάξει το µοντέλο αγροτικής ανάπτυξης της χώρας µας, δίνοντας µεγάλη έµφαση στο περιβάλλον και στην κλιµατική αλλαγή, καθώς και στην εισαγωγή τεχνολογιών ευφυούς γεωργίας.

Σηµείωσε χαρακτηριστικά ότι «το µεγαλύτερο κοµµάτι των κοινοτικών επιδοτήσεων θα δίνεται σε όσους αναλαµβάνουν υποχρεώσεις για το περιβάλλον, ενώ δεν θα επιδοτείται τίποτε που έχει αρνητικό αποτύπωµα σε αυτό». Με άλλα λόγια, οι επιδοτήσεις θα συνδέονται µε συγκεκριµένους στόχους, θα πρέπει να υπάρχουν δηλαδή µετρήσιµα αποτελέσµατα.

Ανησυχητικά είναι τα στοιχεία για τις επιδόσεις της ελληνικής γεωργίας, με την απόκλιση από την ΕΕ να διευρύνεται. Ρόλο έπαιξε και η δεκαετής οικονομική κρίση, η οποία προκάλεσε πολύ μεγάλη πτώση των εισοδημάτων. Η τυπική απόδοση (δηλαδή η Τυπική Αξία Παραγωγής ή κύκλος εργασιών) της μέσης γεωργικής εκμετάλλευσης στη χώρα μας είναι 11.059 ευρώ, ενώ στην ΕΕ των «28» είναι 34.785 ευρώ. Σε όρους απασχόλησης κατά μέσο όρο αντιστοιχούν 1,7 άτομα ανά γεωργική εκμετάλλευση (εν δυνάμει διατιθέμενη εργασία), όταν σε επίπεδο ΕΕ είναι 1,95 άτομα.

 

  17 November, 2019 ΑΓΡΟΤΙΚΑOIKONOMIAΑΡΘΡΑ

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα