Στο «σκοτάδι», όσο δεν ανοίγει το σύστημα του ΟΠΕΚΕΠΕ, εξακολουθεί να κρατάει η κυβέρνηση χιλιάδες παραγωγούς στον τόπο μας και σε ολόκληρη τη χώρα, γεγονός που έχει προκαλέσει μεγάλη αναστάτωση στον αγροτικό κόσμο, που σίγουρα θα «τη βρει μπροστά» της η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, αν δεν προχωρήσει το ταχύτερο δυνατόν στις προβλεπόμενες διαδικασίες για να ξαναλειτουργήσει το σύστημα και να δοθεί πρόσβαση στους παραγωγούς και τους φορείς τους.
Όπως ξεκαθάρισε χθες Τετάρτη 12 Ιανουαρίου, ο αντιπρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ηρακλείου Μύρων Χιλετζάκης, αν δεν ανοίξει το σύστημα δεν μπορεί να γίνει καμία εκτίμηση της κατάστασης, αλλά, το σημαντικότερο, δεν μπορεί να προχωρήσει και η διαδικασία των ενστάσεων για να πληρωθούν τα κομμένα υπόλοιπα των επιδοτήσεων.
«Αυτό που πρέπει ο κόσμος να γνωρίζει είναι ότι τέλος του χρόνου έληξε η σύμβαση του “GAIA Επιχειρείν”. Βγήκε, λοιπόν, ο πρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ, ο κ. Μελάς, και είπε “εγώ δεν ξαναθέλω εργολάβο. Θα προχωρήσουν οι ενεργοποιήσεις των δικαιωμάτων μέσα από το gov.gr”... Όμως τώρα βλέπει ο ΟΠΕΚΕΠΕ ότι δεν μπορεί να αναλάβει μόνος του αυτή τη διαδικασία. Γιατί όλη την τεχνική της βάσης της υποστήριξης του ΟΣΔΕ την είχε το “GAIA Επιχειρείν”. Έχουν λοιπόν οι δύο πλευρές διαφωνήσει μεταξύ τους και την πληρώνει ο απλός παραγωγός», τονίζει ο Μύρων Χιλετζάκης.
Στο μεταξύ όμως, με βάση τα στοιχεία που πρόλαβε να «αντλήσει» μέσα από το σύστημα η ΕΑΣΗ πριν αυτό κλείσει, σήμερα στον νομό Ηρακλείου παραμένουν σε ένα ποσοστό 9% απλήρωτοι οι παραγωγοί. Πρόκειται για τους παραγωγούς εκείνους που στις πληρωμές του Δεκεμβρίου δεν πήραν ούτε ένα ευρώ, ενώ υπάρχει και ένα 15%, σε επίπεδο νομού, των παραγωγών εκείνων που έλαβαν κουτσουρεμένες τις επιδοτήσεις τους, για διάφορους λόγους. «Πρόκειται για παραγωγούς που έχουν μείωση από 10% μέχρι και 90% επί του συνόλου των επιδοτήσεων που ελάμβαναν μέχρι την προηγούμενη χρονιά», εξηγεί ο Μύρων Χιλετζάκης.
Και, βέβαια, αυτά τα προβλήματα έρχονται να κάνουν ακόμα πιο δύσκολη την επιβίωση των παραγωγών της Κρήτης και ολόκληρης της χώρας, με πιο τραγικό παράδειγμα τους αιγοπροβατοτρόφους, που την ίδια ώρα πλήττονται από το δυσβάσταχτο κόστος των ζωοτροφών.
«Για όλους αυτούς τους παραγωγούς λοιπόν», όπως επισημαίνει ο Μύρων Χιλετζάκης, «αδυνατούμε να κάνουμε αίτηση θεραπείας, αφού είναι κλειστό το σύστημα. Και αυτό που βγήκε και μας είπε το υπουργείο - και ο ΟΠΕΚΕΠΕ - ότι θα είναι ανοιχτό το σύστημα μέσα στον Ιανουάριο και θα έχουμε περιθώριο μέχρι τις 31 Ιανουαρίου να κάνουμε τις διορθωτικές σε όλους αυτούς τους ΑΦΜ που έχουν πρόβλημα και οι άνθρωποι αυτοί να πληρωθούνε τέλος του Φλεβάρη με αρχές του Μάρτη, δεν υφίσταται, γιατί σήμερα (σ.σ. χθες) έχει 12 ο μήνας. Το σύστημα δεν έχει ανοίξει. Και υπάρχει σοβαρό πρόβλημα», σύμφωνα με όσα αναφέρει ο αντιπρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ηρακλείου.
Και, βέβαια, φαίνεται ως μονόδρομος, για το καλό των ίδιων των παραγωγών, η ανανέωση της σύμβασης του ΟΠΕΚΕΠΕ με το “GAIA Επιχειρείν”, προκειμένου να ανοίξει και πάλι το σύστημα και να γίνουν οι διορθώσεις από τα ΚΥΔ, δηλαδή τις Ενώσεις και τους ιδιώτες, που λειτουργούν ως φορείς ενεργοποίησης των δικαιωμάτων των παραγωγών. «Αν το σύστημα δεν ανοίξει, δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα. Θα σας δώσω ένα απλό παράδειγμα: Σήμερα που μιλάμε, δεν μπορούμε να “σηκώσουμε” μία απλή δήλωση του ΟΣΔΕ για να γίνει η ταξινόμηση ενός αγροτικού αυτοκινήτου. Και δεν είναι μόνο τα ΚΥΔ. Ούτε ο ΟΠΕΚΕΠΕ του Ηρακλείου έχει εικόνα αυτή τη στιγμή».
Οι διεκδικήσεις παραμένουν - Εν αναμονή ανάρτησης των δασικών χαρτών
Την ίδια ώρα, όπως ξεκαθαρίζει ο αντιπρόεδρος της ΕΑΣΗ, οι διεκδικήσεις των Κρητικών απέναντι στην κεντρική εξουσία σαφώς και παραμένουν. «Το Παγκρήτιο Συντονιστικό έκανε συνάντηση και είπαμε ότι θα κάνουμε άλλη μία συνάντηση. Αλλά αυτή τη στιγμή, με ένα κλειστό σύστημα, όσες συναντήσεις και να κάνουμε δεν μπορούμε να αναδείξουμε το πλήρες πρόβλημα. Εμείς προλάβαμε και βγάλαμε κάποια ποσοστά σαν ΕΑΣΗ, το 9% και το 15%. Δεν τα έχουν βγάλει όλοι. Επομένως, ακόμα και να έρθουν σήμερα οι παραγωγοί, εμείς δεν έχουμε εικόνα για να τους πούμε γιατί τους κόπηκαν τα χρήματα. Δεν έχουμε εικόνα ούτε των προγενέστερων ετών. Πρέπει λοιπόν να δούμε το μέγεθος της ζημιάς για να καθορίσουμε την περαιτέρω στάση μας».
Τέλος, σε ό,τι αφορά τους δασικούς χάρτες, ο συνεταιριστής λέει: «Περιμένουμε, βάσει διαβεβαίωσης του ίδιου του υπουργού, να αναρτηθούν οι νέοι δασικοί χάρτες τον Φλεβάρη. Άμα αναρτήσουν τα νέα υπόβαθρα τα δασικά, τότε θα προχωρήσουμε», καταλήγει ο αντιπρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ηρακλείου, Μύρων Χιλετζάκης.
Δείτε επίσης
- Προβληματισμός στους κτηνοτρόφους της Κρήτης μετά το νέο κρούσμα ευλογιάς
- Χωράφια: Αυτά είναι τα νέα «μυστικά» για τον αναδασμό
- Ελαιόλαδο: Καλή η χρονιά, δυσοίωνο το μέλλον
- Eυλογιά προβάτων: Επιβεβαιωμενο κρούσμα στο νομό Ηρακλείου-Εκτακτα μέτρα
- ΟΠΕΚΕΠΕ: Στο επίκεντρο η Κρήτη με την κατανομή των Οικολογικών Σχημάτων
Σχετικά άρθρα
- Ανησυχία και υπόμνημα των παραγωγών Κρήτης για τις δραματικές μειώσεις στις επιδοτήσεις
- Οι επιδοτήσεις προκαλούν αναβρασμό στον αγρότικό κόσμο
- Aγρότες: Το πακέτο των ενισχύσεων για την Κρήτη
- Αγροτικές επιδοτήσεις: Δύσκολα πριν τον Οκτώβρη η καταβολή
- Επιδοτήσεις:Τον Αύγουστο το 85% στους λογαριασμούς των ελαιοπαραγωγών