Επιδοτήσεις και αποζημιώσεις αγροτών και κτηνοτρόφων μπάχαλο άνευ προηγουμένου. Κάπως έτσι τις περιγράφει ο ΣΥΡΙΖΑ, που έρχεται με νέες «βολές» κατά της κυβέρνησης, κάνοντας λόγο για τη χειρότερη πληρωμή της προκαταβολής της βασικής ενίσχυσης των τελευταίων ετών. Όσο για τις αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ; Κι εδώ χρησιμοποιεί «σκληρή» γλώσσα, ενώ διερωτάται: «Τι γίνεται με τα χρήματα που θα έδινε ο κρατικός προϋπολογισμός για επιχορήγηση του ΕΛΓΑ, λόγω των τεράστιων ζημιών του 2021;».
Για την πληρωμή της προκαταβολής, ο ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει πως «ήταν μειωμένη κατά 63 εκατομμύρια ευρώ, αφήνοντας τους παραγωγούς έκθετους απέναντι στο νέο κύμα ακρίβειας». Και «η κοροϊδία συνεχίζεται», προσθέτει, «με τα άρθρα για τον ΕΛΓΑ. Δίνει παράταση στον εαυτό της για την πληρωμή του 40% της προκαταβολής για τον ανοιξιάτικο παγετό, μέχρι 13/12/2021, χωρίς να εξηγήσει κανείς: γιατί 40% αφού υπάρχουν πορίσματα;
Συνεχίζει και εδώ την κοροϊδία, μιλώντας για αποζημίωση στο 100% της ασφαλιζόμενης αξίας για παγετό, χωρίς να καταργεί το όριο απασφάλισης του -30% για το αίτιο. Το πράγμα γίνεται χειρότερο όταν δίνει τη δυνατότητα να καταστρατηγείται το ανώτατο πλαφόν αποζημίωσης των 70.000 ευρώ, με πολιτική και μόνο απόφαση, κατά το πώς θέλει να εξυπηρετήσει η κυβέρνηση Μητσοτάκη τα συμφέροντα των δικών της αγροτικών οικονομικών παραγόντων».
Η νέα ΚΑΠ
Στο μεταξύ, σε επιστολή της προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σπήλιο Λιβανό, με κοινοποίηση στο Γραφείο του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, η διοίκηση της Οργάνωσης Αμπελουργών και Ελαιοκαλλιεργητών Κρήτης «σηκώνει» από την Κρήτη την πολύ σοβαρή υπόθεση της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής. Εδώ και καιρό, άλλωστε, άλλες περιοχές της χώρας έχουν κάνει «σημαία τους» την ένταξη των δικών τους προϊόντων στις συνδεδεμένες ενισχύσεις και σε ένα καθεστώς ικανοποιητικών ενισχύσεων για τους δικούς τους παραγωγούς.
Η επιστολή αναφέρει τα εξής: «Η κρίσιμη περίοδος που διανύουμε, ενόψει και της νέας ΚΑΠ, απαιτεί τη μεγαλύτερη στήριξη των παραγωγών, ούτως ώστε οι τελευταίοι να κρατήσουν ζωντανό το επάγγελμά τους.
Είναι αναγκαίο να υπάρξει σύνδεση στη νέα ΚΑΠ με την παραγωγή στον αμπελοοινικό αλλά και στον ελαιοκομικό τομέα. Προκειμένου να παραχθούν προϊόντα υψηλής ποιότητας και μεγάλης εμπορικής και διατροφικής αξίας, είναι απαραίτητη η ενίσχυση του παραγωγού. Είναι επίσης πολύ σημαντικό να δοθούν κίνητρα στους παραγωγούς, ώστε να διατηρηθούν οι καλλιέργειες αμπελιού και ελιάς. Οι συγκεκριμένες καλλιέργειες συνεισφέρουν σημαντικά στο περιβάλλον και στην οικονομία, τα οποία αποτελούν τον βασικότερο πυλώνα της αγροτικής παραγωγής της χώρας μας.
Αυτή είναι η τελική μας πρόταση. Είναι επιβεβλημένο όσο ποτέ να γίνει δεκτή. Εξάλλου, οι ενισχύσεις δίνονται ως αντιστάθμιση των χαμηλών τιμών του παραγόμενου προϊόντος».
Αναβρασμός για τις συνδεδεμένες
Με την υπόθεση ασχολήθηκε η «ΝΚ», όταν την περασμένη Παρασκευή έγραφε για την περίφημη λίστα των συνδεδεμένων ενισχύσεων. Όπως έχει αναφερθεί, όχι μόνο δεν εντάσσεται στη λίστα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης για τις συνδεδεμένες ενισχύσεις η κρητική σουλτανίνα, που από τότε που αποσυνδέθηκε η ενίσχυση από την παραγωγή της σχεδόν το προϊόν εξαφανίστηκε, αλλά ακόμη και η κορινθιακή φαίνεται πως απεντάσσεται.
Το δημοσίευμα την ίδια μέρα κατατέθηκε στη Βουλή, με ερώτηση του γραμματέα της Κ.Ο. του ΚΙΝ.ΑΛ. και βουλευτή Ηρακλείου Βασίλη Κεγκέρογλου, με τίτλο «Χωρίς στήριξη οι παραγωγοί κρητικής και κορινθιακής σταφίδας καθώς και άλλων προϊόντων».
Και θα έχουν ενδιαφέρον οι απαντήσεις Λιβανού στις ερωτήσεις Κεγκέρογλου: «Προτίθεστε να συμπεριλάβετε στην πρόταση για συνδεδεμένες ενισχύσεις την κρητική σταφίδα και να επανεντάξετε την κορινθιακή; Προτίθεστε να εντάξετε και άλλα ελληνικά προϊόντα; Βάσει ποιων εισηγήσεων και με ποια κριτήρια καταρτίστηκε η πρόταση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης για τις συνδεδεμένες ενισχύσεις; Τι πρωτοβουλίες θα αναλάβετε για την προώθηση των ελληνικών προϊόντων αλλά και τη στήριξη των παραγωγών τους;».
Προτείνει τη «διατήρηση των συνδεδεμένων»;
Πάντως, υπό το βάρος των αντιδράσεων, ο υπουργός Σπήλιος Λιβανός σε παρέμβασή του (μέσω τηλεδιάσκεψης) στη 13η Συνδιάσκεψη για την ΚΑΠ στη Λαμία, πρότεινε τη διατήρηση του καθεστώτος των συνδεδεμένων ενισχύσεων ως έχουν. Ολοκληρώνοντας τη διαβούλευση για το «Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο για τη νέα ΚΑΠ», το υπουργείο έχει καταλήξει, όπως είπε, σε συγκεκριμένες προτάσεις και σε επιπλέον μεταρρυθμιστικές εξειδικεύσεις.
Ο κ. Λιβανός σημείωσε ότι στο ίδιο πλαίσιο το υπουργείο έχει υιοθετήσει σειρά εμβληματικών μεταρρυθμίσεων σχετικά με τα ιστορικά δικαιώματα, τους ορισμούς του αγρότη και του νέου γεωργού, την αναδιανεμητική ενίσχυση και τα οικολογικά σχήματα. Στην ίδια λογική υπάγονται και η αναδιοργάνωση των τρόπων κατανομής των επιδοτήσεων του ΟΠΕΚΕΠΕ, αλλά και οι σαρωτικοί έλεγχοι στην αγορά, στα προϊόντα ΠΟΠ και ΠΓΕ.
Όπως τόνισε ο κ. Λιβανός, «ο πρωτογενής τομέας επανέρχεται δυναμικά στο προσκήνιο» και πρόσθεσε: «Είναι αναντίρρητο ότι ο πρωτογενής τομέας δοκιμάζεται πρώτος από την κλιματική κρίση. Η αύξηση των ζωοτροφών και η πίεση των οικονομικών συνεπειών της πανδημίας επιβαρύνουν ιδιαίτερα τους Έλληνες παραγωγούς. Προς τον σκοπό αυτό, και παρά την τεχνοκρατική πρόταση των τεχνικών μας συμβούλων, το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων προτείνει τη διατήρηση των συνδεδεμένων ενισχύσεων ως έχουν, στηρίζοντας - όπως ήδη έχουμε αναφέρει - τα ψυχανθή, τις ζωοτροφές και την κτηνοτροφία. Με γνώμονά μας τον υποστηρικτικό ρόλο που επιτελούν οι συνδεδεμένες ενισχύσεις στη διατήρηση της οικονομικής και κοινωνικής συνοχής, ιδίως σε αυτές τις δύσκολες περιόδους που περνάμε, είμαστε βέβαια ανοιχτοί να ακούσουμε προτάσεις φορέων και κομμάτων αν κάπου διαφωνούν με αυτήν την προσέγγιση».
Βέβαια, «ως έχουν» οι συνδεδεμένες, προφανώς και καταλαβαίνουμε πως «δεν απεντάσσεται η κορινθιακή, αλλά μένει εκτός συνδεδεμένων ενισχύσεων η κρητική σταφίδα (σουλτανίνα) και το ελαιόλαδο». Σε κάθε περίπτωση πάντως, από «την πρόταση» μέχρι «την απόφαση» υπάρχει πάντοτε μεγάλη απόσταση και με μεγάλη αγωνία οι ενδιαφερόμενοι φορείς περιμένουν τις επίσημες απαντήσεις Λιβανού, μέσω του Κοινοβουλίου.
Εκδόθηκαν οι πίνακες
Η λίστα για την Εξισωτική
Στο μεταξύ, ολοκληρώθηκε η πρώτη κατάταξη των παραγωγών που αιτήθηκαν στο Μέτρο 13 «Ενισχύσεις σε περιοχές που χαρακτηρίζονται από φυσικά ή άλλα ειδικά μειονεκτήματα» του ΠΑΑ 2014-2020 (Εξισωτική Αποζημίωση). Μετά την πραγματοποίηση όλων των προβλεπόμενων ελέγχων εκδόθηκαν οι πίνακες «Παραδεκτών Αιτήσεων» (εγκεκριμένων) και «Μη Παραδεκτών Αιτήσεων» (απορριπτόμενων), οι οποίοι έχουν αναρτηθεί και είναι διαθέσιμοι για προσωποποιημένη πληροφόρηση των παραγωγών στην ιστοσελίδα του ΟΠΕΚΕΠΕ για τις online εφαρμογές μέσω της «Καρτέλας Αγρότη» (στη διαδρομή Μέτρο 13 - 2021 - Ένταξη, μέσω της Οθόνης «Ενδικοφανείς Προσφυγές» - Εισαγωγή/Μεταβολή ενδικοφανούς προσφυγής) με τη χρήση των προσωπικών τους κωδικών. Κατά των αποτελεσμάτων των πινάκων οι ενδιαφερόμενοι παραγωγοί δύναται να υποβάλουν ενδικοφανή προσφυγή (ένσταση) εντός 10 εργάσιμων ημερών, αρχής γενομένης από τη χθεσινή ημέρα (Δευτέρα 29/11) μέχρι την Παρασκευή 10/12/2021, αποκλειστικά μέσω της ηλεκτρονικής εφαρμογής «Καρτέλα του Αγρότη».
Δείτε επίσης
- Έρχεται ν/σ του ΥπΑΑΤ για τα αγροτικά κόκκινα δάνεια
- Mercosur: Τι φέρνει η εμπορική συμφωνία για τους ευρωπαίους αγρότες – Κερδισμένοι και χαμένοι
- Στην αγορά της Σαουδικής Αραβίας το κρητικό ελαιόλαδο: “Deal” με τιμή 8,59 ευρώ το κιλό!
- «Ανοίγουν» οι λαϊκές αγορές για τους αγρότες – Πώς θα λειτουργούν
- Ελαιόλαδο: Πρόβλεψη για μείωση τιμών 50% τους επόμενους μήνες - Μεγάλη αύξηση στην παραγωγή
Σχετικά άρθρα
- Ανησυχία και υπόμνημα των παραγωγών Κρήτης για τις δραματικές μειώσεις στις επιδοτήσεις
- Φορολογικό νομοσχέδιο: Σενάρια για ελάχιστο εισόδημα και στους αγρότες
- ΕΕ: «Πακέτο» ύψους 15,77 εκατ. ευρώ για αγρότες
- Έκτακτη βοήθεια στους αγρότες από την ΕΕ – Πόσα θα πάρουν οι Ελληνες
- Πότε υποβάλλεται αίτηση για τη διατήρηση της ιδιότητας του κατ’ επάγγελμα αγρότη