Ανησυχία και υπόμνημα των παραγωγών Κρήτης για τις δραματικές μειώσεις στις επιδοτήσεις
Ελπίζοντας στην αποκατάσταση της αδικίας σε βάρος τους, οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι της Κρήτης, αναμένουν τις επόμενες κινήσεις από πλευράς Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων αλλά και του ΟΠΕΚΕΠΕ για το μείζον ζήτημα των δραματικά μειωμένων φετινών επιδοτήσεων.
Στη σύσκεψη της περασμένης Τετάρτης στο Υπουργείο, οι εκπρόσωποι των παραγωγών επισήμαναν στον Υπουργό, που αναγνώρισε το δίκαιο του αιτήματος τους και ζήτησε πίστωση χρόνου, τους λόγους για τους οποίους η χρηματοδοτική κατανομή των διαθέσιμων κοινοτικών πόρων για τις παρεμβάσεις των άμεσων ενισχύσεων του Στρατηγικού Σχεδίου της ΚΑΠ 2023-2027, για την αμπελουργία και την ελαιοκομία είναι άδικη και εκτός των στόχων της Νέας ΚΑΠ.
Η Οργάνωση Αμπελουργών κι Ελαιοκαλλιεργητών Κρήτης, που ουσιαστικά ζήτησε αυτή τη συνάντηση, σε υπόμνημά της, μεταξύ άλλων, αναφέρει τι πρέπει να γίνει από εδώ και πέρα στην κατεύθυνση της αποκατάστασης της αδικίας σε βάρος των παραγωγών.
Όπως τονίζει:
"Οι πληρωμές του 2023 να γίνουν με το καθεστώς του 2022. Η χώρα μας να μπορεί και πρέπει να ζητήσει παράταση της προηγούμενης περιόδου λόγω των επιπτώσεων της κλιματικής κρίσης (πλημμύρες στην Θεσσαλία, ξηρασία στην Κρήτη).
-Να μην ισχύσουν για φέτος τα οικολογικά σχήματα λόγω της μη έγκαιρης ενημέρωσης των παραγωγών, και της αδυναμίας ουσιαστικής εφαρμογής στις καλλιέργειες, οι πληρωμές να γίνουν με το προηγούμενο καθεστώς.
-Να συσταθεί επιστημονική επιτροπή με στελέχη του Υπουργείου, της Περιφέρειας Κρήτης και τους τεχνικούς συμβούλους μας, προκειμένου να συντάξουν προτάσεις για την αναθεώρηση του Στρατηγικού Σχεδίου".
Ο Πρόεδρος της Οργάνωσης Πρίαμος Ιερωνυμάκης σημείωσε ότι οι δικαιούχοι δεν θα κάνουν βήμα πίσω από αυτές τις θέσεις τονίζοντας ότι είναι και η μόνη λύση στο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν.
Στο υπόμνημα όμως αναφέρεται με έμφαση και η αμπελοκαλλιέργεια.
Χαρακτηριστικά, τονίστηκε ότι το αμπέλι και το κρασί είναι άμεσα συνυφασμένα με τον Ελληνικό πολιτισμό από την αρχαιότητα, ωστόσο, δυστυχώς, έχουμε φτάσει στο σημείο που ο Ελληνικός αμπελώνας είναι μειωμένος 40% την τελευταία δεκαετία.
Δείτε επίσης
- Έρχεται ν/σ του ΥπΑΑΤ για τα αγροτικά κόκκινα δάνεια
- Mercosur: Τι φέρνει η εμπορική συμφωνία για τους ευρωπαίους αγρότες – Κερδισμένοι και χαμένοι
- Στην αγορά της Σαουδικής Αραβίας το κρητικό ελαιόλαδο: “Deal” με τιμή 8,59 ευρώ το κιλό!
- «Ανοίγουν» οι λαϊκές αγορές για τους αγρότες – Πώς θα λειτουργούν
- Ελαιόλαδο: Πρόβλεψη για μείωση τιμών 50% τους επόμενους μήνες - Μεγάλη αύξηση στην παραγωγή
Σχετικά άρθρα
- Kόντρα Αυγενάκη-ΠΑΣΟΚ με...φόντο τον ΟΠΕΚΕΠΕ
- ΟΠΕΚΕΠΕ: Ποιες αλλαγές πρέπει να γίνουν στο Οργανισμό και γιατί
- Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης 2023 : Ποιες αλλαγές έρχονται από Δευτέρα για τους δικαιούχους
- ΟΠΕΚΕΠΕ: Διευκρινίσεις για την Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης και τις πληρωμές – Ποιους αφορά
- ΟΠΕΚΕΠΕ: Διευκρινίσεις για την Ενιαία αίτηση ενίσχυσης 2023