Τέλος οι επιδοτήσεις για τους αγρότες του...καναπέ
Τιμολόγια για ένα μέρος της παραγωγής του προϊόντος, προκειμένου να μπορεί ο παραγωγός να λαμβάνει και την επιδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης γι’ αυτό το προϊόν, είναι ένα από τα σενάρια που φαίνεται να εξετάζει η σημερινή ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, σε συνδυασμό με φοροελαφρύνσεις που θα θεσπίσει σε συνεργασία με το υπουργείο Οικονομικών, κάτι βέβαια που θα φανεί σε προσεχές νομοσχέδιο.
Από την πλευρά του, ο ειδικός συνεργάτης του υπουργού Μάκη Βορίδη, Ηρακλειώτης συνεταιριστής Ανδρέας Στρατάκης, απαντά στη “Νέα Κρήτη” ως προς την πολιτική βούληση της σημερινής κυβέρνησης, εκφράζοντας τις προσωπικές του απόψεις, ενώ η εφημερίδα μας κατέγραψε και άλλες απόψεις αγροτικών στελεχών. Όλοι συμφωνούν σε μια βασική αρχή... «Επιδοτήσεις στην πραγματική παραγωγή και όχι στους λεγόμενους αγρότες του καναπέ»!
Η πολιτική Βορίδη ουσιαστικά επαναφέρει ένα καθεστώς όπως αυτό που είχαμε με το πλαφόν παραγωγής σταφίδας; Και αν ναι, θα συνοδεύεται και με φοροελαφρύνσεις τέτοιες από τη μια που να δίνει κίνητρα στον παραγωγό να παράγει και να τιμολογεί το προϊόν του; Πολλά είναι τα ερωτήματα ενόψει της νέας ΚΑΠ.
«Το σίγουρο είναι ότι η νέα ΚΑΠ θα ξεκινήσει το 2021. Οπότε έχουμε μπροστά μας χρόνο για την καλύτερη προετοιμασία και τη διασφάλιση των συμφερόντων μας με τον καλύτερο τρόπο», λέει στην εφημερίδα μας ο ειδικός συνεργάτης του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, πρώην πρόεδρος της ΕΑΣΗ Ανδρέας Στρατάκης.
«Αυτό που μπορώ να πω είναι ότι ο υπουργός θα έρθει και στην Κρήτη. Θέλει να καταγράψει απόψεις, ιδέες για τη νέα ΚΑΠ. Είναι σε εξέλιξη όλη αυτή η προσπάθεια. Από ’κει και πέρα, εγώ ήμουν, είμαι και θα είμαι υπέρ της παραγωγής. Προσωπικά το λέω. Είμαι υπέρ της συνδεδεμένης ενίσχυσης. Να πάμε στην πραγματική παραγωγή. Να επιβραβεύεται αυτός που παράγει. Και όχι αυτός που κάθεται στον καναπέ και έχει το ένα πόδι πάνω στο άλλο. Είτε είναι αγροτικά προϊόντα, είτε είναι κτηνοτροφικά προϊόντα»...
Στο ερώτημά μας αν υπάρχει κάποια πολιτική στήριξης των κατά κύριο επάγγελμα αγροτών σε βάρος των ετεροεπαγγελματιών, που είναι και η συντριπτική πλειοψηφία, ο Ανδρέας Στρατάκης επιμένει: «Εγώ μιλώ για το παραγόμενο προϊόν. Αυτή είναι η άποψη η δική μου. Δεν μπορεί ένας άνθρωπος να παράγει, είτε είναι σταφύλια, είτε είναι λάδια, είτε οτιδήποτε, και να μην αναγνωρίζεται ο κόπος του. Δεν μπορεί από την άλλη να επιδοτούμε ένα προϊόν επειδή είναι προϊόν, ανεξάρτητα αν το βγάζεις ή αν δεν το βγάζεις, επειδή κάποτε βρέθηκες με μια παραγωγή. Αυτά είναι λάθη του παρελθόντος και πρέπει να διορθωθούν. Το μόνο σίγουρο είναι ότι ο Βορίδης ως υπουργός είναι άνθρωπος που ακούει και δε βιάζεται για τη νέα ΚΑΠ. Έχουμε περιθώριο να πετύχουμε το καλύτερο αποτέλεσμα για τη χώρα μας, ώστε να μη χάσει η χώρα μας ή, αν χάσει, να έχει όσο γίνεται τις λιγότερες απώλειες μέσα από τη νέα ΚΑΠ».
Ξεχωριστά για την Κρήτη, τέλος, ο κ. Στρατάκης τονίζει κατηγορηματικά ότι οι ελαιοπαραγωγοί και οι αμπελουργοί «από το 2015 και μετά όχι απλά έχασαν το 50% των επιδοτήσεών τους, αλλά κυριολεκτικά σφαγιάστηκαν», επισημαίνοντας ότι όλα αυτά θα ληφθούν σοβαρά υπόψη από τη νέα κυβέρνηση. «Αλλά και με το φορολογικό και ασφαλιστικό νομοσχέδιο, εννοείται ότι θα έχουμε μειώσεις επιβαρύνσεων και κίνητρα στην παραγωγή. Ας περιμένουμε το φορολογικό νομοσχέδιο και όλα αυτά θα τα δούμε»...
Ζημιές
«Φαίνεται πως η Ε.Ε. βάζει μια τέτοια διάσταση. Ένα μέρος του προϊόντος να συνοδεύεται με τιμολόγιο. Δεν είναι κατάρα αυτό. Αρκεί να λαμβάνονται υπόψη οι ζημιές που μπορεί να υπάρχουν στη διάρκεια του χρόνου», είπε στη “Νέα Κρήτη” και ο πρόεδρος της Ομάδας Αμπελουργών και Ελαιοκαλλιεργητών Κρήτης Πρίαμος Ιερωνυμάκης.
«Από την άλλη, θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη και άλλα πράγματα, ώστε ο άνθρωπος που παράγει να έχει όφελος. Από την άλλη, είναι θέμα της ίδιας της κυβέρνησης να δώσει και φορολογικά κίνητρα. Διότι είναι γνωστό ότι, όταν υπάρχει σκληρή φορολογία, σίγουρα θα έχουμε και τους παραγωγούς εκείνους που θα αποφεύγουν το τιμολόγιο για το προϊόν τους. Και όπως λέει και η σημερινή κυβέρνηση, έχει τη φιλοσοφία μείωσης των φόρων. Σίγουρο είναι ότι πρέπει να υπάρχει κίνητρο σε αυτούς που παράγουν και όχι αντικίνητρο», πρόσθεσε.
Καταλήγοντας, ο Πρίαμος Ιερωνυμάκης επισημαίνει την ανάγκη να λαμβάνονται και κάποια διαφορετικά κριτήρια για περιοχές όπως της Κρήτης, «όπου είναι μικρός ο κλήρος, δύσκολη η καλλιέργεια, επικλινή τα εδάφη, απομακρυσμένη η περιοχή από την υπόλοιπη Ευρώπη κ.λπ. Η περιοχή της Κρήτης μέχρι σήμερα είναι μια αδικημένη περιοχή».
ΣΤΗΡΙΞΗ
«Περισσότερα κίνητρα στους κατά κύριο επάγγελμα»...
«Καταρχήν, να φαίνεται ποιος είναι ο αγρότης και κάθεται στον χώρο εργασίας του ή κοντά. Και να έχει καταρχήν μια οικονομική στήριξη, επειδή αυτός όλο τον χρόνο καλλιεργεί, ξοδιάζει, ρισκάρει και μπορεί στο τέλος να καταστραφεί η σοδειά του και να μην έχει καθόλου εισόδημα», τονίζει στην εφημερίδα μας ο αντιπρόσωπος της ΕΑΣΗ στην “Ελαιουργική” και από τους παλιούς αγροτοσυνδικαλιστές Στάθης Φραγκιαδάκης.
Ο ίδιος πάντως δε λέει να μην έχουν βοήθεια οι ετεροεπαγγελματίες αγρότες. Μάλιστα, σύμφωνα με στοιχεία του 2005 όπως λέει, «προϊόντα όπως το ελαιόλαδο και άλλα παράγονται από τους ετεροεπαγγελματίες σε ποσοστό άνω του 60%. Σήμερα αυτό το ποσοστό δεν ξέρουμε πού βρίσκεται. Σίγουρα πάντως για τον κατά κύριο επάγγελμα αγρότη ας υπάρξουν επιπλέον κίνητρα»...
Δείτε επίσης
-
Δεν υπάρχουν καταχωρήσεις
Σχετικά άρθρα
- Ανησυχία και υπόμνημα των παραγωγών Κρήτης για τις δραματικές μειώσεις στις επιδοτήσεις
- Επιδοτήσεις: Στάση αναμονής απο παραγωγούς της Κρήτης που παραμένουν απλήρωτοι
- Οι επιδοτήσεις προκαλούν αναβρασμό στον αγρότικό κόσμο
- Aγρότες: Το πακέτο των ενισχύσεων για την Κρήτη
- Αγροτικές επιδοτήσεις: Δύσκολα πριν τον Οκτώβρη η καταβολή