Βρισκόμαστε στην κατεξοχήν σεζόν της δίαιτας. Τα ρούχα γίνονται πιο αποκαλυπτικά και όλα όσα επιμελώς καλύπτονταν με τα βαριά και ριχτά ρούχα του χειμώνα έρχονται σε πρώτο πλάνο. Δυστυχώς, επειδή παραδοσιακά ως λαός είμαστε λίγο της τελευταίας στιγμής, έτσι και με τα κιλά μας προσπαθούμε μέσα σε λίγες ημέρες ή εβδομάδες να διορθώσουμε όσα επιμελώς «χτίσαμε» όλους τους προηγουμένους μήνες. Αναζητάμε την μαγική δίαιτα αποτοξίνωσης, που μπορεί να κυκλοφορεί στο Διαδίκτυο, στα social media και αλλού για να δώσουμε γρήγορα ένα τέλος στα περιττά κιλά.
Δυστυχώς όμως αυτό είναι μια λανθασμένη τακτική, η οποία όπως θα δούμε στη συνέχεια εγκυμονεί κινδύνους. Βάζουμε λοιπόν στο διατροφικό μας μικροσκόπιο τις δίαιτες αποτοξίνωσης και δίνουμε απαντήσεις σε απλά ερωτήματα που οι περισσότεροι θα ήθελαν να γνωρίζουν σχετικά με αυτές.
Τι σημαίνει αποτοξίνωση;
Οταν τρώμε κάτι, ο οργανισμός μας το μετατρέπει σε κάποιες συγκεκριμένες μορφές συστατικών και το απορροφάει. Αφού απορροφηθεί, μετατρέπεται σε διάφορες ουσίες, άλλες από τις οποίες χρησιμοποιούνται και άλλες αποβάλλονται.
Η διαδικασία αποβολής αυτών μέσω της ούρησης, μέσω των κοπράνων, μέσω του ιδρώτα αποτελεί τη φυσική μας αποτοξίνωση. Η αποτοξίνωση ως φυσιολογική διαδικασία του οργανισμού αποτελεί μια σημαντικότατη και άκρως απαραίτητη διεργασία.
Βέβαια στις μέρες μας ο όρος έχει παραποιηθεί και από μια φυσιολογική οργανική διαδικασία έχει μετατραπεί σε μια τεχνητή διαδικασία.
Κατά συνέπεια αυτό που πρέπει να τονιστεί είναι ότι αυτό που μπορούμε να κάνουμε μέσω της διατροφής μας είναι να του προσφέρουμε κάποια ωφέλιμα συστατικά και να περιορίσουμε κάποια επιβαρυντικά ώστε να τον βοηθήσουμε να πραγματοποιήσει τη δική του φυσική αποτοξίνωση.
Είναι κάτι που πρέπει να κάνουμε συχνά; Στο ερώτημα αν πρέπει να γίνεται τακτικά ή σε συγκεκριμένες εποχές απαντάμε ότι δεν υπάρχει καλύτερη εποχή για να γίνεται. Κάθε μέρα θα πρέπει να εντάσσουμε στο διαιτολόγιό μας τροφές που βοηθούν την καλύτερη απομάκρυνση παραπροϊόντων του μεταβολισμού μας.
Οταν βέβαια κάποιος προέρχεται από περίοδο αυξημένης κατανάλωση κόκκινου κρέατος, πρωτεϊνών και ζάχαρης, όπως για παράδειγμα έπειτα από γιορτές ή από διακοπές, μπορεί να αυξήσει την κατανάλωση τροφίμων που προάγουν την καλύτερη αποτοξίνωση του οργανισμού.
Υπάρχουν αποτοξινωτικές τροφές; Θεωρητικά υπάρχουν.
Η κατανάλωση κάποιων συγκεκριμένων τροφών που προάγουν την καλύτερη κυκλοφορία του αίματος, την κινητοποίηση της διαδικασίας ούρησης, την αυξημένη κινητικότητα του εντέρου με αποτέλεσμα την απομάκρυνση των παραπροϊόντων από τον αυλό του εντέρου και μια συνολικότερη βελτίωση του λεμφικού μας συστήματος αποτελεί το βασικό μέσο που μπορεί να βοηθήσει.
Τέτοιες τροφές και ροφήματα είναι:
• Ολα τα φρέσκα φρούτα.
• Ολα τα φρέσκα λαχανικά.
• Ολοι οι σπόροι δημητριακών είτε ως δημητριακά πρωινού ολικής άλεσης είτε με τη μορφή αλεύρων ολικής άλεσης είτε ως συστατικά άλλων τροφίμων όπως το ψωμί.
• Οσπρια όπου στην κατηγορία αυτή συμπεριλαμβάνονται όλα τα είδη φασολιών, οι φακές, η φάβα και τα ρεβίθια.
• Ολοι οι ξηροί καρποί σε ανάλατη μορφή.
• Φρέσκοι χυμοί φρούτων και λαχανικών.
• Νερό.
• Αφεψήματα όλων των ειδών, με προτίμηση στο πράσινο τσάι, στο φασκόμηλο και στο χαμομήλι.
Θα πρέπει εδώ να σημειωθεί ότι ίσως το καλύτερο διατροφικό μοντέλο φυσικής αποτοξίνωσης αποτελεί η Μεσογειακή Διατροφή. Μια διατροφή πλούσια σε φρούτα, λαχανικά, προϊόντα ολικής άλεσης, με προτίμηση στα λευκά (ψάρι, κοτόπουλο, πουλερικά) από τα κόκκινα κρέατα, με προτίμηση του ελαιολάδου ως βασικής πηγής λίπους, με μειωμένη κατανάλωση αλκοόλ και ζάχαρης.
Είναι ασφαλής και αποτελεσματική μια δίαιτα αποτοξίνωσης;
Κατ’ αρχήν από μόνος του ο όρος αυτός δεν έχει επιστημονική υπόσταση. Θα πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι για να προσφέρουμε στον οργανισμό μας μια φυσική διατροφική αποτοξίνωση δεν πρέπει να τον κουράσουμε και να τον εξαντλήσουμε με απότομα και στερητικά σχήματα που βασίζονται σε αποκλειστική κατανάλωση φρούτων, χυμών και λαχανικών για πολλές ημέρες.
Τέτοια προγράμματα διατροφής μπορεί προσωρινά να ρίξουν τον δείκτη της ζυγαριάς, αλλά η πολυήμερη χρήση τους μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία μας.
Πώς μπορούμε να χάσουμε σωστά και με ασφάλεια τα κιλά που θέλουμε; Η διατροφή μας είναι αυτή που καθορίζει τα επίπεδα ενέργειας στον οργανισμό μας, επηρεάζει τη διάθεσή μας, διαμορφώνει το σώμα μας και καθορίζει την πορεία της υγείας μας σε σημαντικό βαθμό.
Προς την κατεύθυνση αυτή διώξτε τις τοξίνες και τα κιλά από τον οργανισμό σας με απλά βήματα:
* Πίνοντας 8-10 ποτήρια νερό μαζί με αφεψήματα χωρίς ζάχαρη (π.χ. πράσινο τσάι) καθημερινά.
* Τρώγοντας λογικές μερίδες φαγητού προσαρμοσμένες στις ανάγκες σας.
* Αυξάνοντας την κατανάλωση εποχικών φρούτων και λαχανικών και φρέσκων χυμών αυτών.
* Ελέγχοντας την προσθήκη αλατιού στα φαγητά που θα καταναλώσετε και προτιμώντας μπαχαρικά και μυρωδικά, όπως το πιπέρι, ο μαϊντανός, το ξίδι, το λεμόνι, η ρίγανη, το θυμάρι κ.λπ.
* Αποφεύγοντας το φαγητό εκτός σπιτιού, καθώς είναι πλούσιο σε αλάτι, αλλά και το επεξεργασμένο κρέας, όπως τα καπνιστά αλλαντικά.
* Περιορίζοντας το βραδινό φαγητό.
* Αυξάνοντας τη φυσική σας δραστηριότητα.
Δεν υπάρχει μια δίαιτα για όλους. Το θερμιδικό περιεχόμενο ενός προγράμματος διατροφής δεν μπορεί να καλύπτει όλους τους ανθρώπους που θέλουν να χάσουν βάρος, καθώς δεν είναι δυνατόν να συνυπολογίσει τα προσωπικά χαρακτηριστικά κάθε ατόμου.
Το πόσες θερμίδες πρέπει να παίρνετε καθημερινά για να χάσετε βάρος εξαρτάται από διάφορους παράγοντες, όπως ηλικία, φύλο, ύψος, φυσική δραστηριότητα, μεταβολισμός και γενικότερα τρόπος ζωής.
Ευχαριστούμε για τη συνεργασία τον κ. Χάρη Γεωργακάκη, κλινικό διαιτολόγο-διατροφολόγο, MSc στην Κλινική Διατροφή, αντιπρόεδρο του Ελληνικού Ιδρύματος Καρδιαγγειακής Υγείας και Διατροφής.
Δείτε επίσης
- Ξεχάστε τη Μεσογειακή Δίαιτα -Η πράσινη εκδοχή της λένε οι επιστήμονες έχει τρομερά οφέλη
- Διατροφή: Οι τροφές που θεραπεύουν
- Η σωστή διατροφή για τη φυσική αντιμετώπιση των αιμορροΐδων
- Το συστατικό «κλειδί» για να χάσουμε βάρος
- Άνδρας: Η κακή δίαιτα οδηγεί σε στυτική δυσλειτουργία – 8 τροφές «φάρμακα»
Σχετικά άρθρα
- Δίαιτες: μύθοι, αλήθειες και όλα όσα χρειάζεται να ξέρουμε για τη light διατροφή
- Δίαιτα: Καταρρίπτοντας 4 κοινούς μύθους
- Κεφάλαιο δίαιτα & διατροφή: Οι μύθοι που δεν πρέπει να πιστεύετε
- Πέντε συνοδευτικά στο γεύμα, για να κάψετε λίπος
- Τέσσερα μυστικά αδυνατίσματος που ΔΕΝ έχουν σχέση με το τι τρώτε στην δίαιτα