Τα άτομα με αγχώδεις διαταραχές φαίνεται να έχουν χαμηλότερα επίπεδα χολίνης στον εγκέφαλο, επισημαίνει νέα επιστημονική μελέτη.
Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο Molecular Psychiatry, βασίστηκε σε δεδομένα 25 ερευνών. Οι ερευνητές ανέλυσαν στοιχεία από 25 διαφορετικές έρευνες, συγκρίνοντας τα επίπεδα νευρομεταβολιτών – χημικών ουσιών που παράγονται κατά τον μεταβολισμό του εγκεφάλου – σε 370 άτομα με αγχώδεις διαταραχές και σε 342 άτομα χωρίς άγχος.
Όπως αποκαλύπτουν τα ευρήματα, τα επίπεδα χολίνης – ενός απαραίτητου θρεπτικού συστατικού – φάνηκαν να είναι περίπου 8% χαμηλότερα σε άτομα με αγχώδεις διαταραχές. Η ένδειξη αυτή ήταν ιδιαίτερα σταθερή στον προμετωπιαίο φλοιό, την περιοχή του εγκεφάλου που ρυθμίζει τη σκέψη, τα συναισθήματα και τη συμπεριφορά.
Η χολίνη είναι ζωτικής σημασίας για τον οργανισμό. Συμβάλλει στη δομή των κυτταρικών μεμβρανών και σε βασικές λειτουργίες του εγκεφάλου, όπως η μνήμη, η ρύθμιση της διάθεσης και ο έλεγχος των μυών. Αν και το σώμα παράγει μικρές ποσότητες, η μεγαλύτερη πρόσληψη γίνεται μέσω της διατροφής.
Οι εγκεφαλικές αλληλεπιδράσεις πίσω από τις αγχώδεις διαταραχές
Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι οι αγχώδεις διαταραχές προκύπτουν από τις αντιδράσεις διαφορετικών περιοχών του εγκεφάλου σε στρεσογόνα ερεθίσματα. Η αμυγδαλή, που επηρεάζει το αίσθημα ασφάλειας ή κινδύνου, και ο προμετωπιαίος φλοιός, που σχετίζεται με τον σχεδιασμό και τη λήψη αποφάσεων, αντιδρούν στο στρες ή σε πιθανές απειλές.
Οι αγχώδεις διαταραχές συνδέονται επίσης με ανισορροπίες στους νευροδιαβιβαστές. Για παράδειγμα, η νορεπινεφρίνη (νοραδρεναλίνη) – βασικό στοιχείο της αντίδρασης «πάλης ή φυγής» του οργανισμού, συχνά εμφανίζεται αυξημένη σε άτομα με αγχώδεις διαταραχές.
Υπό φυσιολογικές συνθήκες, ο εγκέφαλος μπορεί να ξεχωρίσει ποιες απειλές είναι διαχειρίσιμες και ποιες όχι. Στην περίπτωση αγχώδους διαταραχής όμως, ακόμα και οι πιο μικρές ή καθημερινές ανησυχίες μπορεί να φαίνονται δυσβάσταχτες. Στην γενικευμένη αγχώδη διαταραχή, για παράδειγμα, οι άνθρωποι ανησυχούν υπερβολικά για απλά ζητήματα της καθημερινότητας και δυσκολεύονται να ελέγξουν τις σκέψεις τους ή το αίσθημα νευρικότητας.
Η αυξημένη ζήτηση η πιθανή αιτία;
Οι ερευνητές υποθέτουν ότι η έντονη ενεργοποίηση του μηχανισμού «πάλης ή φυγής» στη περίπτωση αγχώδους διαταραχής, θα μπορούσε να αυξάνει τις ανάγκες του οργανισμού για χολίνη, οδηγώντας τελικά σε χαμηλότερα επίπεδα.
«Δεν γνωρίζουμε ακόμη αν η αύξηση της χολίνης μέσω της διατροφής θα μπορούσε να βοηθήσει στη μείωση του άγχους. Θα χρειαστεί περισσότερη έρευνα», δήλωσαν οι ερευνητές. Σημειώνουν ωστόσο, πως μια υγιεινή διατροφή είναι απαραίτητη για όλες τις πτυχές της υγείας, συμπεριλαμβανομένης και της ψυχικής.
Δείτε επίσης
- Γονείς: 6 σημάδια ότι το παιδί μεγαλώνει σε ένα ευτυχισμένο σπίτι
- Μήπως η τρίτη ηλικία έχει πρόβλημα με το ίντερνετ;
- Μακροζωία: Τρώνε αυτά τα 3 τρόφιμα κάθε μέρα και ξεπερνούν τα 100 – Τι καταναλώνουν
- Είναι όντως το μέλι πιο υγιεινό από τη ζάχαρη; Οι ειδικοί απαντούν
- Typhoon Project: Ένας «Τυφώνας» που καθαρίζει τις ελληνικές ακτές από τα σκουπίδια





