Ζητούμενο τα βελτιωτικά έργα στο δρόμο της Μεσαράς ενόψει χειμώνα

patris.gr  26 September, 2019 ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑΑΡΘΡΑ
Ζητούμενο τα βελτιωτικά έργα στο δρόμο της Μεσαράς ενόψει χειμώνα

Ευάλωτος ο δρόμος της Μεσσαράς στον χειμώνα και τις… αρχαιότητες

Tο έργο της επίσημης παράδοσης του δρόμου της Μεσσαράς μπορεί να έχει κλείσει οριστικά και χωρίς καμία αρνητική επίπτωση, όμως υπάρχουν σοβαρές εκκρεμότητες καθώς πρέπει να διευθετηθούν δύο κρίσιμα ζητήματα τόσο σε σχέση με τη μεγάλη κατάρρευση που έχει καταγραφεί πριν την Αγία Βαρβάρα όσο και με μια σειρά προστατευτικών μέτρων που πρέπει να ληφθούν εν όψει της χειμερινής περιόδου.

Το όλο θέμα πρόκειται να συζητηθεί αύριο Πέμπτη σε ειδική σύσκεψη υπηρεσιακών στελεχών που θα γίνει για τον σκοπό αυτό στο Υπουργείο υποδομών με τη συμμετοχή του ΟΑΚ όπου θα τεθούν επί τάπητος οι τεχνικές λύσεις που μπορούν να επιλεγούν συνδυαστικά και με το κόστος τους.

Ο  διευθυντής συγκοινωνιακών έργων του ΒΟΑΚ κ. Γιώργος Αγαπάκης, εξηγεί ότι  υπάρχουν σοβαρές εκκρεμότητες πριν από τον κυκλικό κόμβο της Αγίας Βαρβάρας όπου έχουν σημειωθεί μεγάλες κατολισθήσεις. Στο ίδιο ακριβώς σημείο έχουν  παράλληλα εντοπιστεί σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα. Εκεί όπως εξηγεί ο κ. Αγαπάκης πρέπει να υπάρξει μια ειδική διευθέτηση και να επιλεγεί μια συγκεκριμένη τεχνική λύση.

Όπως προκύπτει, η κατολίσθηση που έχει σημειωθεί, επηρεάζει λειτουργικά τη χρήση του δρόμου και στη βάση αυτή θα πρέπει να αντιμετωπισθεί και παράλληλα να επιλεγεί ο τρόπος με τον οποίο θα γίνει η διαχείριση των αρχαιολογικών ευρημάτων που έχουν εντοπιστεί.

Παράλληλα όμως στο πλάνο του Υπουργείου μπαίνει και το μεγάλο θέμα της λήψης προστατευτικών μέτρων κατά μήκος του οδικού δικτύου εν όψει της έναρξης της χειμερινής περιόδου.

Όπως είναι γνωστό, υπάρχει ένα σοβαρό ζήτημα με τα ασταθή εδάφη, που αναπτύσσονται κατά μήκος του οδικού δικτύου τα οποία χρίζουν παρακολούθηση σε ότι αφορά στη γεωλογική συμπεριφορά της περιοχής όπου εκτείνεται το νέο οδικό δίκτυο.

Οι βροχές της φετινής χρονιάς λειτούργησαν ως “πρόβα τζενεράλε” σε σχέση με τις αντοχές, που ξεπέρασαν κάθε προηγούμενο, ανέδειξαν τα ευάλωτα σημεία του δικτύου.

Υπενθυμίζεται ότι, πριν ακόμα παραδοθεί το έργο της διαμόρφωσης του δρόμου της Αγίας Βαρβάρας, άρχισαν να ανοίγουν ζητήματα, μετά από τρεις σοβαρές αστοχίες που εντοπίστηκαν. Πιο συγκεκριμένα, διαπιστώθηκαν τρεις περιορισμένης κλίμακας κατολισθήσεις στα πρανή του δρόμου στο ύψος της Αγίας Βαρβάρας,  στον Πανασό και κοντά στον  Απομαρμά.

Τα προβλήματα αυτά αντιμετωπίστηκαν ωστόσο έδειξαν ότι απαιτείται συνεχή παρακολούθηση των πρανών και του οδικού δικτύου συνολικότερα.

Στη βάση αυτή εκτιμάται ότι θα πρέπει να υπάρξει ένας έγκαιρος προγραμματισμός, προκειμένου να γίνει μια σειρά από υποστηρικτικές παρεμβάσεις ενίσχυσης των αδύναμων σημείων που καταγράφονται κατά μήκος του οδικού δικτύου, ώστε να υπάρξει η αναγκαία προετοιμασία για την προστασία της δημόσιας ασφάλειας.

 

patris.gr  26 September, 2019 ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑΑΡΘΡΑ