Υπέρηχοι, η «επανάσταση» στο ελαιοτριβείο

  03 January, 2019 ΑΓΡΟΤΙΚΑΑΡΘΡΑ
Υπέρηχοι, η «επανάσταση» στο ελαιοτριβείο

Η IFAPA (Ινστιτούτο Έρευνας και Κατάρτισης Γεωργίας και Αλιείας της Ανδαλουσίας) εργάζεται πάνω στην εφαρμογή των υπερήχων για την παραλαβή (άλεση / εξαγωγή) του παρθένου ελαιόλαδου στο ελαιοτριβείο.

 Σκοπός είναι η προστασία της ποιότητας και βελτίωση του οργανοληπτικά προφίλ του προϊόντος. Αποτελεί μια εξέλιξη που έχει κατοχυρωθεί με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας και η οποία εφαρμόζεται ήδη στον κλάδο.

Η παραγωγή του ελαιολάδου έχει ιδιαίτερη σημασία στην οικονομία των αυτόνομων κοινοτήτων της Ισπανίας όπως η Ανδαλουσία. Για το λόγο αυτό, το IFAPA εργάζεται εντατικά με σκοπό τη βελτίωση της παραγωγής του.

Το Ινστιτούτο βρίσκεται στην κορυφή της καινοτομίας με την εφαρμογή των υπερήχων στο στάδιο προετοιμασίας της ελαιοζύμης, της μάλαξης, κατά τη διαδικασία παραλαβής του παρθένου ελαιολάδου, υποκαθιστώντας με αυτή την τεχνολογία την παραδοσιακή πρακτική της ανάδευσης.

«Πρόκειται για μια σειρά μελετών που άρχισαν στην IFAPA το 2003. Η έρευνα επέτρεψε την ανάπτυξη της τεχνολογίας με αποκορύφωμα ένα πρώτο δίπλωμα ευρεσιτεχνίας το οποίο ακολούθησε ένα ακόμα πιο σύνθετο. Υπάρχουν δύο διπλώματα ευρεσιτεχνίας, δηλαδή, που θα οδηγήσουν σε μια επανάσταση στη διαδικασία της μάλαξης και της παραλαβής», εξηγεί ο Gabriel Beltrán, επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας Olivicultura y Elaiotecnia της IFAPA.

Ο ίδιος προσθέτει πως είναι μια νέα τεχνολογία αιχμής, καθώς σε άλλες χώρες όπως η Ιταλία «δεν είναι τόσο προηγμένη». Το δικό μας έχει πλεονεκτήματα. Υπάρχουν και άλλες έρευνες με ηλεκτρικούς παλμούς, μικροκύματα., αλλά βρίσκονται σε πιο εμβρυϊκή κατάσταση».

«Η ιδέα είναι να αναπτύξουμε μια ομάδα σε μεγάλη κλίμακα, καθώς αυτή τη στιγμή είναι μικρή». Στην πραγματικότητα, το επόμενο βήμα είναι η συνεργασία με μία εταιρεία παραγωγής, ώστε να το εξελίξουμε «σε μεγαλύτερη κλίμακα, με καλύτερη απόδοση», προκειμένου να διατεθεί στο εμπόριο σύντομα.

Τέλος, αν και αρχικά αφορούσε η καινούρια τεχνολογία μόνο στο ελαιόλαδο, ήδη γίνονται εργασίες ώστε να υπάρξουν και αλλού εφαρμογές. Τροποποιώντας το σύστημα θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σε άλλους τομείς του κλάδου γεωργικών προϊόντων διατροφής, όπως το κρασί και οι χυμοί.

πηγή:olivenews.gr

 

  03 January, 2019 ΑΓΡΟΤΙΚΑΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

 

Περισσότερα νέα

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα