Tυμπάκι: Είναι τελικά τα «άκρα» η απάντηση;

mesaralive.gr  10 September, 2020 ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑΑΡΘΡΑΓΝΩΜΕΣ
Tυμπάκι: Είναι τελικά τα «άκρα» η απάντηση;

Μεγάλη η ένταση έπειτα από τα τελευταία γεγονότα, αναμενόμενες οι αντιδράσεις και οι κινητοποιήσεις, για μια περιοχή που έρχεται πια αντιμέτωπη με τον ίδιο της τον εαυτό και με μια πραγματικότητα διόλου ευχάριστη.

Το Τυμπάκι, το, πάλαι ποτέ, σημείο αναφοράς της Μεσαράς και του κρητικού νότου, έχει εξελιχθεί στο πέρασμα των χρόνων, σε σκουριασμένο γρανάζι ενός Δήμου χωρίς ταυτότητα, με την υποβάθμιση να είναι ραγδαία.

Μια περιοχή- θεμέλιος λίθος της ανάπτυξης του πρωτογενούς τομέα, με πολλές ιδιαιτερότητες ,άπειρες δυνατότητες ,αλλά και δεδομένες ανάγκες, αποτελεί πλέον αρνητικό πρωταγωνιστή της επικαιρότητας, με τις εικόνες των καθημερινών συγκρούσεων και της συνεχιζόμενης ανομίας να προκαλούν θλίψη και προβληματισμό.

Ένας δήμος ιστορικός, με μεγάλη παράδοση που έγινε «ξέφραγο αμπέλι» και σήμερα κουβαλάει την ταμπέλα του «αδύναμου κρίκου». Μια τοπική κοινότητα, αποψιλωμένη από υπηρεσίες, ανοχύρωτη, χωρίς σύμπνοια και όραμα.

Η αυτοκριτική και η επόμενη μέρα

Για το Τυμπάκι, ο δρόμος από τις υποσχέσεις περί… ισόρροπης ανάπτυξης μέχρι την πλήρη απαξίωση αποδείχθηκε, δυστυχώς, πολύ σύντομος.

Δεν είναι λίγοι πλέον αυτοί που δείχνουν με το δάχτυλο τους Τυμπακιανούς, εξαπολύοντας κατηγορίες για ανικανότητα, απάθεια και… υπόθαλψη των μεταναστών.

Αυτό τελικά μας αξίζει;

Να παρακολουθούμε αδρανείς τις εξελίξεις και να δεχόμαστε χαρακτηρισμούς και υποδείξεις τρίτων;

Να γίνεται ο τόπος μας εστία άναρθρων κραυγών και ακραίων πρακτικών;

Μήπως ήρθε η στιγμή η κοινωνία του Τυμπακίου να χαράξει μια κοινή γραμμή και να διεκδικήσει κάτι καλύτερο;

Πότε ήταν η τελευταία φορά που έγινε ουσιαστικός διάλογος για τις παθογένειες της περιοχής;

Πότε ήταν η τελευταία φορά που υπήρξε συστράτευση;

Μήπως το αίτημα για επανασύσταση του δήμου είναι τώρα πιο επίκαιρο από ποτέ;

Υ.Γ: Το πρόβλημα των μεταναστών είναι πολύ σοβαρό και οι αντιδράσεις του κόσμου, ελλείψει συγκεκριμένου σχεδίου από την πολιτεία, είναι δικαιολογημένες. Η δεδομένη αγανάκτηση όμως δε μπορεί και δεν πρέπει, σε καμία περίπτωση, να καταλήγει σε ακραίες συμπεριφορές και στην αυτοδικία. Οι στιγμές έντασης στο τζαμί προς το τέλος της χθεσινής κινητοποίησης, οι συγκρούσεις με τις δυνάμεις των ΜΑΤ  και οι συλλήψεις που ακολούθησαν δεν τιμούν κανέναν και δημιουργούν λανθασμένες εντυπώσεις.

Υ.Γ 2: Είναι επιτακτική η ανάγκη καταγραφής των ανθρώπων αυτών καθώς και των αναγκών που υπάρχουν για εργατικά χέρια στην περιοχή προκειμένου να γίνει και το ανάλογο ξεκαθάρισμα από το κράτος που έχει υποχρέωση να βάλει φρένο στην ανεξέλεγκτη διακίνηση. Εννοείται δε, ότι όσοι παραμείνουν οφείλουν να σέβονται την κοινωνία που τους φιλοξενεί και να τηρούν στοιχειώδεις κανόνες υγιεινής.

 

mesaralive.gr  10 September, 2020 ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑΑΡΘΡΑΓΝΩΜΕΣ