Τρέχουν για τους ήρωες στο Τυμπάκι και την θαυματουργή εικόνα!

mesaralive.gr  10 August, 2018 ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣΑΡΘΡΑ
Τρέχουν για τους ήρωες στο Τυμπάκι και την θαυματουργή εικόνα!

Το Δίκτυο Συλλόγων Μεσσαράς μαζί με το σύλλογο Τυμπακίου σε συνδιοργάνωση με το Ο.Υ.ΚΡΗΤΗΣ πραγματοποιούν την πρώτη πορεία μνήμης για την καταστροφή του Τυμπακίου από τις φασιστικές δυνάμεις Κατοχής και με άμεσο συμβολισμό την απελευθέρωση του Τυμπακίου και της πατρίδος μας

ΓΙΑΤΙ Η ΠΟΡΕΙΑ ΜΝΗΜΗΣ

Το Τυμπάκι βομβαρδίστηκε και στις αρχές του Β παγκοσμίου πολέμου από τη Γερμανική πολεμική αεροπορία , γιατί τα Αγγλικά στρατεύματα είχαν στρατοπεδεύσει στα περιβόλια στο Τυμπάκι και κατά τη διάρκεια της παραμονής των Αγγλων στη Κρήτη, είχαν δημιουργήσει νότια του Τυμπακίου μικρό πρόχειρο αεροδρόμιο. 

Όταν οι Γερμανοί κατέλαβαν την Κρήτη αποφάσισαν να κάνουν ένα μεγαλύτερο αεροδρόμιο στο ίδιο μέρος, που είχαν κάνει και οι Άγγλοι.
Μάλιστα αυτο ηταν στις αρχές του πολέμου, καθώς ήθελαν να καταστρέψουν το πρόχειρο αεροδρόμιο των Άγγλων. Μια βόμβα έπεσε στο τρούλο της μεγάλης εκκλησίας του Αγίου Τίτου, τον τρύπησε και σφηνώθηκε στο δάπεδο της εκκλησίας αλλά δεν εξερράγη. Το γεγονός αυτό θεωρήθηκε θαύμα από τους κατοίκους του Τυμπακίου. Ο Γερμανός πιλότος που έριξε την βόμβα , όταν το Τυμπάκι, το καταλάμβαναν τα γερμανικά στρατεύματα, ήλθε και πήγε στην εκκλησία του Αγίου Τίτου να δει γιατί η βόμβα δεν εξερραγη.
 

Οι Γερμανοί έδωσαν εντολή  στους Τυμπακιανούς, να γκρεμίσουν την εκκλησία του Αγίου Τίτου, αλλά κανένα Τυμπακιανός δεν ήθελε την γκρεμίσει. Ο Γερμανός αξιωματούχος απείλησε τότε με  ξύλο του κασμά, τους συγκεντρωμένους επιταγμένους Τυμπακιανούς, αλλά αυτοί αρνιόντουσαν να χαλάσουν την εκκλησία τους.

Τότε ο Γερμανός αξιωματικός ανεβηκε στη νοτιοδυτική γωνία της μικρής εκκλησιάς και άρχισε να γκρεμίζει πέτρες. Στη δεύτερη πέτρα όμως γκρεμίζεται και αυτός μαζί της και κτυπάει στο σώμα του και σκοτώνεται. Θεωρήθηκε θαύμα από τους παρευρισκόμενους Τυμπακιανούς..

Και έτσι η εκκλησιά δεν κατεδαφίστηκε, αλλά  τον ναό του Αγίου  Τίτου στα χρόνια της κατοχής οι Γερμανοί τον χρησιμοποιούσαν ως αίθουσα θεάτρου.
Την εικόνα της εκκλησία του Αγίου Τίτου στα χρόνια της Κατοχής, οι κάτοικοι του Τυμπακίου την είχαν μεταφέρει στο μοναστήρι της Καλυβιανής και ορκιστήκαν μόλις απελευθερωθεί το Τυμπάκι θα πήγαιναν την εικόνα του Αγίου στην θέση της. 

Μετά το πόλεμο τοποθετήθηκε ξανά η εικόνα στη εκκλησία του Αγίου Τίτου. Μόλις κατάλαβαν το Τυμπάκι τα γερμανικά στρατεύματα αποφάσισαν την κατασκευή του μεγάλου αεροδρομίου Τυμπακίου  και εργάζονταν καθημερινά, επί δύο χρόνια, 3000-3.500 εργάτες.

Από τα 1312 σπίτια του Τυμπακίου άφησαν ανέπαφα μόνο 74, κατά πλειοψηφία δίπατα, και από τον Κόκκινο Πύργο άφησαν μόνο 6 σπίτια. 

Οι πέτρες των υπολοίπων σπιτιών που κατεδαφίστηκαν χρησιμοποιήθηκαν ως υπόστρωμα του αεροδρομίου. Οι κάτοικοι του Τυμπακίου με εντολή των κατοχικών δυνάμεων πήγαν στα γειτονικά χωρία.

(πηγή: 2ο  ΠΕΝΑΛΛΑΔΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΓΙΑ ΤΑ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑΤΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΓΕΡΜΑΝΙΚΕΣ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ, Βιάννος 13 και 14 Σεπτεμβρίου 2013, Σπυριδάκης Μιχάλης).

Στην Κατοχή η χάρη του Αγίου Τίτου ήταν σύμβολο αντίστασης και πίστης στη περιοχή.

Η συμβολική ιστορική διαδρομή -πορεία (τρέξιμο-πεζοπορία)  θα ξεκινήσει από την εκκλησία του Αγίου Τίτου  του Τυμπακίου και οι μαραθωνοδρόμοι θα μεταφέρουν εικόνα του Αγίου Τίτου στη
Μονή Καλυβιανής και θα την μεταφέρουν ξανά στον Άγιο Τίτο της 24-Αυγούστου-2018 , ημέρα Παρασκευή , παραμονή του Αγίου Τίτου, ώρα  6.00 το απόγευμα.


Όπως αθλητής θέλει μπορεί να δηλώσει συμμετοχή στο κ.Πατατουσάκης Ι: τηλ 6972865015, στο κ.& Φανουργάκη Γρηγόρη(Γυμναστής) τηλ 6974896421 και  στον Πολιτιστικό Σύλλογο Τυμπακίου. Η συμμετοχή των αθλητών είναι ελεύθερη μόνο κάτω των 18 χρονών θέλει υπεύθυνη δήλωση του πατέρα.

 

mesaralive.gr  10 August, 2018 ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

 

Περισσότερα νέα

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα