“Τον Αύγουστο θα κορυφωθεί η πανδημία στην Ελλάδα”

  04 August, 2020 ΥΓΕΙΑΑΡΘΡΑ
“Τον Αύγουστο θα κορυφωθεί η πανδημία στην Ελλάδα”

Την προειδοποίηση απηύθυνε ο λοιμωξιολόγος Μάριος Λαζανάς, εκφράζοντας την ανησυχία του για τα φαινόμενα συνωστισμού που παρατηρούνται

Την προειδοποίηση ότι κατά τον Αύγουστο θα κορυφωθεί η πορεία της πανδημίας στην Ελλάδα απηύθυνε ο λοιμωξιολόγος Μάριος Λαζανάς, εκφράζοντας την ανησυχία του για τα φαινόμενα συνωστισμού που παρατηρούνται.

«Ο Αύγουστος μας ανησυχεί πάρα πολύ. Ήδη έχουν προηγηθεί οι μέρες χαλαρότητας του Ιουλίου και ήδη από αυτές υπάρχει μια αύξηση των κρουσμάτων και τον Αύγουστο υπάρχει το μέγιστο της μετακίνηση για τις καλοκαιρινές διακοπές, υπάρχουν οι συγκεντρώσεις, υπήρξε πρόβλημα με τις συναυλίες, υπάρχει πρόβλημα με τους γάμους καθώς και τις θρησκευτικές συγκεντρώσεις», είπε ο λοιμωξιολόγος μιλώντας στον Σκάι.

«Πιστεύω πως όλα πρέπει να γίνονται με σύνεση και εμείς να λάβουμε όλα τα προληπτικά μέτρα που απαιτούνται» ανέφερε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε πως «τα καμπανάκια έχουν χτυπήσει εδώ και πολύ καιρό και θα πρέπει να είμαστε προσεχτικοί αλλά ο Αύγουστος είναι ο μήνας που θα υπάρχει κορύφωση του προβλήματος, γι αυτό και πρέπει να υπάρχει κορύφωση της ενημέρωσης και των προληπτικών μέτρων», πρόσθεσε ο κ. Λαζανάς.

Παράλληλα, ο λοιμωξιολόγος εξήγησε πως εκτός από τα μέτρα ίσως είναι σκόπιμο να επεκταθούν και οι έλεγχοι στην κοινότητα. «Είναι το φαινόμενο του παγόβουνου που ανακαλύπτουμε την κορυφή του με τα τεστ τα μοριακά τα οποία υπάρχουν, αλλά από κάτω υπάρχει ένας πληθυσμός ακόμα ο οποίος είναι ασυμπτωματικός και είναι ωφέλιμο και σκόπιμο αυτός να ανευρεθεί και να θεραπευτεί αν χρειάζεται».

Όχι στο πηγούνι η μάσκα – Γιατί γενικεύτηκε η χρήση της στα πλοία

Μεταξύ άλλων ο κ. Λαζανάς σημείωσε πως πολλοί φοράνε την μάσκα λάθος, την βάζουν στο πηγούνι ή όταν θέλουν να την διορθώσουν την πιάνουν με τα χέρια τους τονίζοντας πως αυτό είναι λάθος και πως αν θέλουμε να διορθώσουμε την μάσκα δεν την πιάνουμε ποτέ από το μπροστινό μέρος, την πιάνουμε από τα κορδόνια και με αυτά διορθώνουμε την μάσκα γιατί αν η μάσκα μας έχει μολυνθεί από κάποιον που είναι απέναντι μας αυτόματα μεταφέρουμε τον ιό.

Όπως εξήγησε ο κ. Λαζανάς αποφασίστηκε η χρήση της μάσκας και στους εξωτερικούς χώρους των πλοίων προφανώς γιατί αυξήθηκε το ποσοστό επιβαινόντων στα πλοία λόγω του Αυγούστου και τόνισε πως όπου υπάρχει συνωστισμός πρέπει να χρησιμοποιείται μάσκα όπως και τώρα τον15αυγουστο στις λιτανείες και τις θρησκευτικές εκδηλώσεις που θα είναι σε εξωτερικούς χώρους αλλά υπάρχει συνωστισμός ενώ επεσήμανε την ατομική ευθύνη που πρέπει να έχει ο καθένας.

Επιπλέον, υπογράμμισε πως είναι προφανές ότι αν τα κρούσματα αυξάνονται θα ληφθούν και άλλα μέτρα. Όπως ο ίδιος ανέφερε το ευχάριστο είναι ότι δεν έχουμε αυξημένα κρούσματα στις ευπαθείς ομάδες είτε γιατί από μόνοι τους αυτοπεριορίστηκαν  είτε αν βρίσκονται φιλοξενούμενοι σε κέντρα έχουν περιοριστεί πχ στα γηροκομεία έχει απαγορευτεί το επισκεπτήριο για να μειωθεί η μετάδοση, επίσης για τις κατασκηνώσεις έχουν ληφθεί ειδικά μέτρα είναι πιο αραιωμένα τα παιδιά, ενώ σχετικά με τα κέντρα της αιμοκάθαρσης τόσο τα ίδια τα άτομα που κάνουν αιμοκάθαρση είναι πιο προσεχτικοί όσο και το προσωπικό, που πλέον κάνουν πιο συχνά τεστ ενώ έχει έχουν απαγορευτεί και οι συνοδοί στα νοσοκομεία.

Έρχονται νέα μέτρα

Προς την εφαρμογή νέων μέτρων οδεύει η κυβέρνηση, καθώς η ανησυχητική αύξηση των νέων κρουσμάτων του κοροναϊού συνεχίζεται.

Μέχρι στιγμής βέβαια η κυβέρνηση εστιάζει στην αυστηρή επιτήρηση και στην εφαρμογή των μέτρων που έχουν ληφθεί το τελευταίο δεκαήμερο.

Ωστόσο αν ο ιός δεν περιοριστεί και αν οι επικίνδυνες εστίες δεν κλείσουν, στο τραπέζι υπάρχουν και άλλα μέτρα.

Στο επίκεντρο είναι τα μπαρ και τα νυχτερινά μαγαζιά όπου παρατηρείται συνωστισμός. Στη χθεσινή του ενημέρωση ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας είπε θα εξεταστούν το ωράριο στα καταστήματα νυχτερινής διασκέδασης (μπαρ και κλαμπ) ή περιορισμοί σε τοπικό επίπεδο αξιολογηθούν τα αποτελέσματα των υφιστάμενων μέτρων.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δεν απέκλεισε τίποτα και μάλιστα συνέδεσε την εφαρμογή των ήδη υπαρχόντων μέτρων με το κατά πόσον θα τηρηθούν πιστά και άρα θα αποδώσουν τα υφιστάμενα μέτρα για τη χρήση μάσκας σε κλειστούς χώρους και για την απαγόρευση θέσεων ορθίων σε μπαρ κλπ.

Το ωράριο και τα τοπικά lockdown αποτελούν φυσικά και μία απειλή προς τους καταστηματάρχες της εστίασης και των τουριστικών περιοχών, προκειμένου να συμμορφωθούν με τις τελευταίες αποφάσεις της κυβέρνησης.

«Το πιο σκληρό είναι να βρίσκεται κανείς στη ΜΕΘ ή να χάνει ένα δικό του άνθρωπο. Επομένως είμαστε πάντα έτοιμοι για κάθε μέτρο, εάν χρειαστεί τις επόμενες ημέρες», δήλωσε ο κ. Πέτσας.

Για τα πλοία και την αύξηση της πληρότητας στο 80% δήλωσε ότι η κυβέρνηση δεν είναι σε διάσταση με τους ειδικούς για την αύξηση της πληρότητας.

Πάντως απ΄ότι φαίνεται η κυβέρνηση δεν φαίνεται να έχει στο πλάνο της άμεσα την επαναφορά των SMS στο 13033 για τις ευπαθείς ομάδες, αν και είναι ένα μέτρο το οποίο οι ειδικοί έχουν παραδεχτεί πως υπάρχει και αυτό στη λίστα.

Ο μεγαλύτερος πονοκέφαλος πάντως των τελευταίων ημερών είναι τα πάρτι σε βίλες και beach bar αλλά και οι γάμοι που εξελίσσονται σε υγειονομικές βόμβες.

Υγειονομική βόμβα τα πάρτι

Ο Ηρακλής Ζησιμόπουλος, πρόεδρος σωματείου επιχειρήσεων χώρας Μυκόνου, μίλησε στην «Κοινωνία Ώρα MEGA» για τα κορόνα–πάρτι στο νησί των ανέμων καθώς και πως αυτά πλήττουν την υγεία και την τοπική οικονομία.

Τα ιδιωτικά πάρτι έχουν ξεκινήσει εδώ και κάποια χρόνια, σύμφωνα με τον κ. Ζησιμόπουλο, ωστόσο φέτος το φαινόμενο έχει ενταθεί γιατί έχει αλλάξει ο τρόπος διασκέδασης στα κέντρα υγειονομικού ενδιαφέροντος.

«Ο κόσμος καταφεύγει σε αυτά τα πάρτι που δεν υπάρχουν περιορισμοί», σημείωσε χαρακτηριστικά.

«Και πριν την άφιξη του Υπουργού, υπήρχε προσπάθεια από το σωματείο σε συνεργασία με το αστυνομικό τμήμα Μυκόνου να σταματήσουμε τα πάρτι αυτά», ανέφερε.

«Βέβαια υπάρχει κενό στο νομικοθετικό πλαίσιο για τις ιδιωτικές κατοικίες. Μπορεί κανείς να τα σταματήσει με έμμεσους τρόπους, όπως είναι η διατάραξη κοινής ησυχίας. Οι έλεγχοι όμως έχουν ενταθεί. Ο κόσμος πρέπει να καταλάβει τον κίνδυνο που υπάρχει όταν συνωστίζεται σε τέτοια πάρτι».

Κλείνοντας, σημείωσε, το πόσο απαραίτητη είναι η λειτουργία της οικονομίας για να υπάρξουν σωστές υπηρεσίες υγείας, τονίζοντας ότι σε περίπτωση που η οργανωμένη μορφή διασκέδασης σταματήσει, ο κόσμος, οι νέοι θα σε άλλα σημεία.

Οι γάμοι –βόμβες στο επίκεντρο των ειδικών

Κι ενώ πολλοί πίστευαν πως ο γάμος στη Θεσσαλονίκη, το οποίο ήταν το πρώτο περιστατικό με κρούσματα, ήταν απλώς ένα μεμονωμένο γεγονός, ξαφνικά όσο περνούν οι μέρες «ξεφυτρώνουν» και άλλοι γάμοι στους οποίους «χτύπησε» ο κοροναϊός.

Όσον αφορά τον γάμο στην Θεσσαλονίκη που βρέθηκαν 23 κρούσματα, καταγράφηκαν άλλα τρία, τα δύο στην συμπρωτεύουσα και το ένα από τον Νομό Πέλλας, κάτι που φοβόντουσαν οι ειδικοί αφού η παρουσία ατόμων από άλλες περιοχές, μπορεί να φέρει ακόμη περισσότερα κρούσματα.

Κρούσματα όμως εντοπίστηκαν και σε άλλους γάμους.

Θετικά κρούσματα βρέθηκαν σε γάμο στις Σέρρες, ενώ χθες ανακοινώθηκαν και 9 κρούσματα από έναν άλλο γάμο στην Αλεξανδρούπολη.

Το βράδυ ωστόσο σήμανε συναγερμός και στην Λάρισα, καθώς μετά από γάμο που τελέστηκε στην πόλη της Θεσσαλίας, εντοπίστηκαν τρία κρούσματα και σήμερα αναμένονται τα αποτελέσματα των εξετάσεων που έγιναν μετά την διαδικασία ιχνηλάτησης.

Σύψας: Αν επιδεινωθεί η κατάσταση τα μπαρ θα κλείνουν στις 11 ή 12 το βράδυ

Σύμφωνα με τον κ. Σύψα, «ήδη έχουν ληφθεί κάποια πρώτα μέτρα και είναι σίγουρο ότι αν επιδεινωθεί η κατάσταση» έπονται νέα μέτρα, δηλαδή θα κλείνουν τα μπαρ στις 11 ή 12 το βράδυ και θα κατέβει το πλαφόν των καλεσμένων στο γάμο και άλλο. Ο κ. Σύψας ξεκαθάρισε, ωστόσο, ότι «εμείς δεν θέλουμε να πάρουμε άλλα μέτρα, θέλουμε να εφαρμοστούν τα υπάρχοντα μέτρα».

Ο καθηγητής λοιμωξιολογίας εκτίμησε ακόμη πως «είναι μια πολύ ρευστή ισορροπία ανάμεσα στην οικονομική λειτουργία των επιχειρήσεων και τη δημόσια υγεία», φέρνοντας ως παράδειγμα τα αεροπλάνα που έχουν 100% πληρότητα, ενώ σύμφωνα με τον κ. Σύψα η πληρότητά τους έπρεπε να είναι 30%- 40%. Με αυτά τα δεδομένα, «καλούμε τους πολίτες να απομακρύνεται ο ένας από τον άλλο και να φορά συνεχώς την μάσκα» υπογράμμισε ο ίδιος, επαναλαμβάνοντας πως «ο στόχος, το σύνθημα είναι φοράτε παντού μάσκα».

Ερωτηθείς αναφορικά με το χρόνο διάθεσης των εμβολίων στην αγορά, «τα εμβόλια είναι μια διαδικασία μακροχρόνια, επίπονη και δύσκολη» περιέγραψε ο κ. Σύψας και γνωστοποίησε πως είναι «στόχος μη εφικτός τον επόμενο χρόνο ο εμβολιασμός» του γενικού πληθυσμού.

«Ακόμη και το επόμενο καλοκαίρι θα έχουμε συνθήκες ανάλογες με το φετινό» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Καθηγητής Λοιμωξιολογίας.

Κληθείς, τέλος, να σχολιάσει το άνοιγμα των σχολείων, «δεν έχουμε πάρει αποφάσεις» απάντησε ο κ. Σύψας, σημειώνοντας ότι υπάρχουν δύο σενάρια: το ένα να ανοίξουν κανονικά τα σχολεία με μαθητές και δασκάλους να φορούν μάσκα και το χειρότερο σενάριο, δηλαδή να λειτουργήσουν τα σχολεία όπως τον προηγούμενο Απρίλιο, μέρα παρά μέρα και εξ αποστάσεως.

 

  04 August, 2020 ΥΓΕΙΑΑΡΘΡΑ