Μια νέα υποπαραλλαγή του κορονοϊού με το όνομα XEC βρίσκεται σε έξαρση την Ευρώπη, αν και στην Ελλάδα δεν έχει εμφανιστεί ακόμα.
Η πρόεδρος του ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη μιλώντας στο MEGA σημείωσε η νέα υποπαραλλαγή του κορονοϊού έχει αρχίσει να εξαπλώνεται προοδευτικά σε Αμερική και Ευρώπη, η οποία εφιστά την προσοχή των υγειονομικών Αρχών παγκοσμίως.
Η νέα αυτή υποπαραλλαγή που έχει θορυβήσει την ιατρική κοινότητα εντοπίστηκε για πρώτη φορά στη Γερμανία και έκτοτε έχουν εντοπιστεί κρούσματα στην Ολλανδία, αλλά και σε άλλα μέρη της Δυτικής Ευρώπης. Οι επιστήμονες παρακολουθούν στενά την υποπαραλλαγή XEC καθώς πιστεύουν ότι τελικά θα γίνει η νέα επικρατούσα παραλλαγή.
Αμερικανός γιατρός που μίλησε στους Los Angeles Times για την XEC δήλωσε ότι «μόλις έχει αρχίσει» και ότι μπορεί να χρειαστούν από αρκετές εβδομάδες έως και μήνες μέχρι επηρεάσει δραστικά τους αριθμούς των ήδη καταγεγραμμένων κρουσμάτων.
Κρούσματα υποπαραλλαγής XEC έχουν εντοπιστεί σε Γερμανία, Ολλανδία και άλλα μέρη της Δυτικής Ευρώπης
Ξεκίνησε τον Μάιο στη Γερμανία
Η κ. Παγώνη μιλώντας για τη νέα υποπαραλλαγή ανέφερε ότι στη Γερμανία φεύγει η υποπαραλλαγή FLiRT και έρχεται η XEC, η καινούρια. «Οι Γερμανοί έχουν θορυβηθεί, έχει ξεκινήσει από τον Μάιο εκεί αυτή η υποπαραλλαγή. Προς τα εδώ δεν έχει έρθει ακόμα» συμπλήρωσε.
Και συνέχισε διευκρινίζοντας ότι «εδώ έχουμε την FLiRT ακόμα, δεν είναι η καινούρια. Κλείνει τον λαιμό, κάνει πυρετό».
«Επειδή υπάρχει ένας πανικός στην Γερμανία πάντα, εμείς είμαστε ψύχραιμοι και θα την αντιμετωπίσουμε», κατέληξε η κ. Παγώνη.
Η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ ήταν καθησυχαστική για τα μέχρι τώρα κρούσματα στην Ελλάδα, καθώς τα συμπτώματα ήταν ήπια, ενώ είπε ότι η ομάδα που τους προβλημάτιζε ήταν κατά βάση αυτοί με τα υποκείμενα νοσήματα, οι οποίοι παίρνοντας τα αντιικά φάρμακα το αντιμετώπιζαν καλά.
Υποχώρηση της FLiRT
Μικρή υποχώρηση στην κυκλοφορία του κορονοϊού διαπιστώνει η τελευταία έκθεση του ΕΟΔΥ, η οποία καταγράφει 27 θανάτους το επταήμερο 2 – 8 Σεπτεμβρίου, έναντι του μέσου όρου των 12 θανάτων ανά εβδομάδα το προηγούμενο διάστημα.
Μείωση καταγράφεται επίσης στο ποσοστό των δειγμάτων που βγαίνουν θετικά στην Covid-19, καθώς και στις διασωληνώσεις, οι οποίες περιορίστηκαν στις 8, έναντι του μέσου όρου των 12 ανά εβδομάδα το προηγούμενο διάστημα.
Αύξηση του ιικού φορτίου καταγράφηκε στα λύματα τεσσάρων από τις δέκα πόλεις που εξετάζονται, σύμφωνα με τον παρακάτω πίνακα:
Μεταλλάξεις και εμβόλιο
Τον περασμένο μήνα, ο καθηγητής Πνευμονολογίας στην Ιατρική Σχολή της Κρήτης, Νίκος Τζανάκης, είχε μιλήσει στην εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ για τις μεταλλάξεις και τα εμβόλια λέγοντας ότι «κάθε νέα μετάλλαξη συνήθως παρακάμπτει την αποστειρωτική ανοσοποίηση. Δηλαδή δεν συμβαίνει αυτό που θα περίμενε κανείς από το εμβόλιο – να μη μολυνθεί και να μη νοσήσει».
Παρ’ όλα αυτά, όπως επισημαίνει, «παραμένει ευτυχώς ο πυρήνας της ανοσοποίησης, δηλαδή η αποφυγή των αρνητικών εκβάσεων όπως η διασωλήνωση και ο θάνατος».
Ο ίδιος διευκρινίζει στη συνέχεια ότι δεν υπάρχουν μελέτες που να δείχνουν ότι η αποτελεσματικότητα του εμβολίου αυξάνεται με συχνό εμβολιασμό – π.χ. ανά έξι μήνες. Ως εκ τούτου ο εμβολιασμός εκτός προγράμματος, δηλαδή επιπλέον εμβολιασμός πέραν του ετήσιου, είναι μέχρι στιγμής τουλάχιστον χωρίς επιστημονικές ενδείξεις.
Για το αν μια επικαιροποιημένη δόση που γίνεται τον Οκτώβριο μπορεί να προστατεύσει σε μια ολοετή χρονικά περίοδο, ο κ. Τζανάκης, σημειώνει ότι «η επικαιροποιημένη δόση πρέπει να γίνει με στόχευση ανθρώπων με συγκεκριμένο ηλικιακό εύρος και συγκεκριμένες χρόνιες παθήσεις που φάνηκε από τη μέχρι τώρα εμπειρία μας ότι έχουν μια ισχυρή συνιστώσα στην ανάπτυξη σοβαρής νόσου».
Βασιλακόπουλος: Οι μεταλλάξεις θα είναι διαρκείς
Η νέα υποπαραλλαγή που έχει αναστατώσει την επιστημονική κοινότητα στην Ευρώπη έρχεται να υπενθυμίσει τις προειδοποιήσεις του καθηγητή Πνευμονολογίας – Εντατικής Θεραπείας του Πανεπιστημίου Αθηνών, Θεόδωρου Βασιλακόπουλου, ότι «η πανδημία τελείωσε αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι ο κορονοϊός εξαφανίστηκε τελείως».
Ο γνωστός πνευμονολόγος έχει εξηγήσει ότι έχουμε πλέον μπει σε μια ενδημική φάση όπου ο κορονοϊός έχει εξάρσεις και υφέσεις. «Ο ιός συνέχεια θα αλλάζει, αυτό με τις μεταλλάξεις θα γίνεται συνέχεια γιατί ο ιός αυτός για να επιβιώσει πρέπει να βρίσκει ξενιστή, δηλαδή έναν άνθρωπο στον οποίο να ζει, δεν μπορεί να ζήσει αλλού. Άρα συνέχεια θα αλλάζει και θα γίνεται πιο μολυσματικός» δήλωσε προ μηνός μιλώντας στο MEGA.
Όσον αφορά τα επικαιροποιημένα εμβόλια και το κατά πόσο μπορούν να προστατεύσουν από τις τελευταίες μεταλλάξεις, ο κ. Βασιλακόπουλος σημειώνει ότι αυτό που κυκλοφορεί σήμερα «καλύπτει σε πολύ σημαντικό ποσοστό τη βαριά νόσο».
Δείτε επίσης
- Έξαρση της νοσηρότητας κυρίως σε παιδιά αλλά και σε ενήλικες - Κάνουν θραύση γρίπη Α και λοιμώξεις
- Αυξήθηκαν τα κρούσματα κορωνοϊού και γρίπης κατά τις ημέρες των εορτών -Η έκθεση του ΕΟΔΥ
- «Θωρακίζοντας» τον οργανισμό: 15 συνήθειες για να αποφύγουμε τις ιώσεις
- 15 συνήθειες για να μείνουμε υγιείς φέτος το χειμώνα
- Η Κίνα λέει ότι έχει μοιραστεί τις περισσότερες πληροφορίες για την COVID με τη διεθνή κοινότητα
Σχετικά άρθρα
- Πώς ξεκίνησε τελικά η πανδημία του κορονοϊού;
- Κορονοϊός: Έρχονται ρινικά εμβόλια για την παραλλαγή XEC - «Καμπανάκι» Βασιλακόπουλου
- Κορονοϊός: Τα δεδομένα της τελευταίας εβδομάδας
- Κορονοϊός: Πολύ περισσότερα τα κρούσματα από όσα ανιχνεύονται – Έχουν σταματήσει οι εμβολιασμοί
- «Καμπανάκι» για την έξαρση του κορονοϊού: «Πρέπει να πάμε σε εξαμηνιαίο πρόγραμμα εμβολιασμού