Το επεξεργασμένο κρέας ένοχο για καρκίνους λέει η ΠΟΥ
Μέχρι και 18% μπορεί να αυξήσει την πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου, η καθημερινή κατανάλωση ακόμη και 50 γρ. επεξεργασμένου κρέατος - όπως μπέικον, λουκάνικων και ζαμπόν- προειδοποιεί η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας (ΠΟΥ).
Έκθεση της Οργάνωσης επισημαίνει ότι, και το κόκκινο κρέας μπορεί να ευθύνεται για καρκινογενέσεις αλλά υπάρχουν για την ώρα περιορισμένες ενδείξεις. Παράλληλα βέβαια η ΠΟΥ αναγνωρίζει πως υπάρχουν σημαντικά οφέλη από τη γενικότερη κατανάλωση κρέατος.
Επεξεργασμένο είναι το κρέας που έχει υποστεί κατεργασία ώστε να αυξηθεί η διάρκεια κατανάλωσής του ή να τροποποιηθεί η γεύση του με διάφορες μεθόδους. Οι μέθοδοι αυτές και κυρίως τα πρόσθετα, είναι εεκίνα που αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου.
«Αν και ο κίνδυνος ανάπτυξης καρκίνου του παχέος εντέρου από την κατανάλωση επεξεργασμένου κρέατος παραμένει μικρός, ο βαθμός επικινδυνότητας ενισχύεται ανάλογα με την ποσότητα που καταναλώνεται», δήλωσε χαρακτηριστικά ο δρ. Κερτ Στράιφ της ΠΟΥ.
Την ίδια ώρα, κινεζική επιδημιολογική μελέτη δείχνει ότι η συχνή κατανάλωση καφέ φαίνεται να μειώνει τον κίνδυνο για στοματικό καρκίνο, ιδίως στην Ευρώπη.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Γινγκ Ζανγκ της Σχολής Στοματολογίας του Ιατρικού Πανεπιστημίου της Κίνας, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση (μετα-ανάλυση) στο διεθνές περιοδικό κλινικής και πειραματικής ιατρικής «International Journal of Clinical and Experimental Medicine», ανέλυσαν δεδομένα από 12 προηγούμενες επιδημιολογικές μελέτες.
Οι συσχετίσεις έδειξαν αποτελέσματα κυρίως για την Ευρώπη.
Έτσι, η νέα μελέτη καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η υψηλή κατανάλωση καφέ επιφέρει μείωση του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου του στόματος. Πιο συγκεκριμένα, η έρευνα έδειξε ότι αυτοί που κατανάλωναν υψηλές ποσότητες καφέ είχαν κατά μέσο όρο 30% μικρότερο κίνδυνο να εμφανίσουν καρκίνο του στόματος, σε σχέση με αυτούς που έκαναν την μικρότερη κατανάλωση καφέ.
Σύμφωνα με τους ερευνητές, ο καφές περιέχει ποικιλία από βιολογικά ενεργά συστατικά, τα οποία μπορεί να προστατεύουν από την ανάπτυξη ή την εξέλιξη του καρκίνου. Εκτός από την καφεΐνη, τόσο το καφεϊκό οξύ όσο και δύο διτερπένια που συναντώνται ειδικά στον καφέ, η καφεστόλη και η καχεόλη, έχουν μελετηθεί και έχει διαπιστωθεί ότι μπορεί να συμβάλουν στην προστασία κατά της οξειδωτικής βλάβης του DNA, της επιτάχυνσης της απόπτωσης των κυττάρων ή κατά του έντονου πολλαπλασιασμού των καρκινικών κυττάρων.
Ως υψηλά ποσοστά κατανάλωσης οι ερευνητές όρισαν μία ποσότητα πάνω από τρία φλυτζάνια ημερησίως, έναντι του πολύ ενός φλιτζανιού, που ορίστηκε η χαμηλή κατανάλωση καφέ.
Ο καρκίνος του στόματος αποτελεί την όγδοη συχνότερη μορφή καρκίνου παγκοσμίως και έχει χαμηλό ποσοστό επιβίωσης.
Μελέτες έχουν δείξει ότι οφείλεται τόσο σε γενετικούς παράγοντες, όσο και σε περιβαλλοντικούς (αλκοόλ, κάπνισμα κ.α.).
Πηγή:ethnos.gr/msn.com
Δείτε επίσης
-
Δεν υπάρχουν καταχωρήσεις