Κέικ με φρούτα και λαχανικά: 17 συνταγές, από μηλόπιτα και carrot cake μέχρι μπανανόψωμο
Αμέτρητα κέικ μπορούμε να φτιάξουμε με φρέσκα φρούτα ακολουθώντας την κάθε εποχή. Τοποθετημένα είτε μέσα στη ζύμη, είτε από πάνω –ζουμερό στολίδι, δίνουν χρώμα, άρωμα, υγρασία και φυσική γλυκύτητα σε κέικ κλασικά και ανάποδα ή σιροπιαστά, κέικ-πουτίγκες και κέικ-τάρτες. Ο κατάλογος με τα διάφορα φρούτα που μπορούμε να αξιοποιήσουμε στα γλυκά μας είναι μεγάλος. Τα κλασικά του φθινοπώρου μήλα και αχλάδια, μπανάνες, αλλά και ρόδια, μύρτιλα, βατόμουρα, κι ένα σωρό ακόμα… Μπορούμε όμως να βάλουμε στο παιχνίδι και τα λαχανικά. Κι εκείνα κάνουν τα κέικ εξαιρετικά αφράτα και νόστιμα. Παρότι εκ πρώτης όψεως οι επιλογές φαίνονται πολύ πιο περιορισμένες, δεν είναι. Πέρα από το καρότο, που γίνεται κέικ πολυαγαπημένο, είναι και η κολοκύθα και η γλυκοπατάτα, το παντζάρι, που προσθέτει γήινη γεύση και βαθύ μοβ χρώμα σε ό,τι φτιάξουμε, το αβοκάντο, που χαρίζει απαλή, βελούδινη υφή και μπορεί κάλλιστα να αντικαταστήσει το βούτυρο σε πλήθος από γλυκά, ιδιαίτερα σε όσα περιέχουν σοκολάτα.
Πολλοί σεφ και ζαχαροπλάστες της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης μάς έχουν δώσει απίθανες συνταγές, καθημερινές και πιο επίσημες, κατάλληλες για διάφορες περιστάσεις: για τον πρωινό ή απογευματινό καφέ, για κολατσιό, για επιδόρπιο σε ένα καλό τραπέζι… Στη μικρή συλλογή παρακάτω σας περιμένει ένα κέικ βανίλια από τον Θανάση Τσαγκλιώτη, που είναι και μηλόπιτα μαζί, πάνω σε βάση από φύλλα Βηρυτού που ροδίζουν στο ψήσιμο και γίνονται τέλεια τραγανά, ένα υπέροχο ανάποδο κέικ με αχλάδια και σπιτική πραλίνα φουντουκιού από τη Νένα Ισμυρνόγλου και ένα πλούσιο κέικ μπαχαρικών με γέμιση από καραμελωμένα μήλα και τραγανή επικάλυψη αμυγδάλου από τη Φένια Ανδρεάδη. Είναι πολλά ακόμη. Η Εύη Παπαδοπούλου μάς πάει μέχρι το Βένετο με το macafame, ένα κέικ με μήλο που μοιάζει με πουτίγκα ψωμιού κι ο Μανώλης Στήθος μας φτιάχνει ένα γλυκάλμυρο, μπαχαράτο κέικ μπανάνας με πυκνή καραμέλα. Η Ιφιγένεια Ζάχου προτείνει banana bread με σοκολάτα και ταχίνι, ένα σνακ δυναμωτικό και θρεπτικό, κι ο Δημήτρης Μακρυνιώτης μάς δίνει τη συνταγή για την ανάποδη μηλόπιτα της μαμάς του και μια δική του για ένα πλούσιο κέικ μπανάνα σοκολάτα με φυστικοβούτυρο. Όσο για τον Θοδωρή Μωϋσίδη, μας δείχνει πώς να φτιάξουμε ένα περίτεχνο κέικ με κόκκινα φρούτα, με την τεχνική του σουφλέ, πάνω σε μια τάρτα σαμπλέ, θρυπτή και αφράτη.
Και με λαχανικά όμως, μπορούμε να φτιάξουμε ωραιότατα κέικ για μεγάλους και για μικρούς – έτσι, καμουφλαρισμένα, μεταμορφωμένα σε γλυκό, θα τα φάνε με χαρά και τα πιο δύσκολα στο φαγητό παιδιά. Να σας προτείνουμε λοιπόν την πολύ νόστιμη εκδοχή του Red Velvet στην οποία το βαθυκόκκινο χρώμα προέρχεται από πουρέ παντζαριού –η επικάλυψη κρέμας κατσικίσιου τυριού-μαστίχας του πάει πολύ–, το πανεύκολο κέικ με αβοκάντο του Αλέξανδρου Αλεξίου και το πολύ ωραίο κέικ με με γλυκοπατάτα, μπαχαρικά και μαρέγκα, που θα τα βρείτε και αυτά παρακάτω. Αλλά και το κέικ καρότου της Κατερίνας Λιβά με γλυκά μπαχαρικά (κανέλα, μοσχοκάρυδο και γαρίφαλο) και καρυδόψιχα, καλυμμένο με τυρί κρέμα, και το ζουμερό και πεντανόστιμο κέικ λαδιού με κολοκύθα και τους σπόρους της που μας έμαθε να φτιάχνουμε ο Κωστής Κωστάκης του «Α λα γκρεκ», μια ακόμη ωραία συνταγή που θα μας πείσει να πάμε για το γλυκό μας μέχρι το μανάβικο.
Δείτε επίσης
- H ομορφότερη γυναίκα στον κόσμο σύμφωνα με τη «Χρυσή Τομή»
- Αγχώδεις διαταραχές και εγκέφαλος: Το θρεπτικό στοιχείο – κλειδί
- Eurostat: Ποιος είναι ο χαμηλότερος μισθός στην ΕΕ – Η κατάταξη της Ελλάδας
- Δημοσκόπηση: Σταθερό προβάδισμα για τη Ν.Δ-Απο που κέρδισε...πόντους η κυβέρνηση
- ΚΑΠ: Οριακές οι προσαρμογές – Απειλείται η επιβίωση των αγροτών





