Το crash test των ψηφοδελτίων επικρατείας Ν.Δ-ΣΥΡΙΖΑ
Ο κλειστός κύκλος του νεοφιλελεύθερισμού του Κυριάκου Μητσοτάκη και το πολιτικό - τεχνοκρατικό άνοιγμα του Αλέξη Τσίπρα.
Νέα διάσταση και συμβολισμούς στα εκλογικά διλήμματα ενόψει της κάλπης της 21ης Μαΐου, δίνει η – με διαφορά μίας ημέρας- δημοσιοποίηση των ψηφοδελτίων Επικρατείας της Νέας Δημοκρατίας και του ΣΥΡΙΖΑ. Τα δύο κόμματα που θα διεκδικήσουν το μεγαλύτερο μέρος των ψήφων στην επερχόμενη κάλπη έδωσαν με σαφήνεια το στίγμα τους, με τις επιλογές των προσώπων που απαρτίζουν την «βιτρίνα» των συνδυασμών που «κατεβάζουν».
Στο «επικρατείας» της Ν.Δ φαίνεται να κυριαρχεί ο «πολιτικός κύκλος» του Κυριάκου Μητσοτάκη με έντονο άρωμα νεοφιλελευθερισμού. Στο αντίστοιχο του ΣΥΡΙΖΑ η αίσθηση ενός πολιτικού «ανοίγματος», η σχέση με κοινωνικά κινήματα & τάσεις αλλά και το έντονα τεχνοκρατικό στοιχείο.
Άνθρωποι του πρωθυπουργού
Τα βασικά χαρακτηριστικά της «καρδιάς» του ψηφοδελτίου Επικρατείας της Νέας Δημοκρατίας συνίστανται σε πρόσωπα που το προηγούμενο διάστημα αποτέλεσαν πολιτικές επιλογές του πρωθυπουργού. Συνακόλουθα διαθέτουν πολιτικό λόγο με έντονο το νεοφιλελεύθερο ή «Σημητικά εκσυγχρονιστικό» στοιχείο.
Ενδεικτική ως προς αυτό είναι η επιλογής της επικεφαλής του ψηφοδελτίου Ειρήνης Αγαπηδάκη που αναδείχθηκε το 2021 ως «άνθρωπος του πρωθυπουργού» τοποθετούμενη αρχικά στην Ειδική Γραμματεία Προστασίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων και στην συνέχεια στην Γενική Γραμματεία Δημόσιας Υγείας, προκαλώντας, τότε, υπόγειες αντιδράσεις από αντίστοιχα κυβερνητικά στελέχη. Ανάλογη περίπτωση θεωρείται ο Θόδωρος Σκυλακάκης (τρίτη εκλόγιμη θέση).
Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών έχει ξεκάθαρες νεοφιλελεύθερες απόψεις, είναι στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού και αρμόδιος για τη διαχείριση των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης και στο στενό πυρήνα του «άτυπου» οικονομικού επιτελείου υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Πρώην συνεργάτες του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι επίσης η Ιωάννα Λυτρίβη διευθύνουσα σύμβουλος του ΕΟΠΠΕΠ που βρίσκεται στην τέταρτη θέση του ψηφοδελτίου.
Ανάλογη αίσθηση και από την συμμετοχή του Ευρυπίδη Στυλιανίδη που μεταξύ άλλων του έχουν ανατεθεί και "ειδικές αποστολές" όπως η εισήγηση του νομοσχεδίου για τις υποκλοπές τον Νοέμβριο του 2022. Στη τελευταία και τιμητική θέση βρίσκεται ο επίσης συνεργάτης του πρωθυπουργού Αντώνης Σγαρδέλης. Επίσης ξεχωρίζει η παρουσία του πρώην πρύτανης του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Νίκος Παπαιωάννου εκφραστής του δόγματος «Νόμος και Τάξη» στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.
Εντελώς διαφορετικά φαίνεται να είναι τα πολιτικά χαρακτηριστικά του ψηφοδελτίου Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ. Η πλειοψηφία των προσώπων που το απαρτίζουν αποτελούν προσωπικά παραδείγματα μιας λογικής διεύρυνσης. Είναι χαρακτηριστικό ότι μόνον ο Μιχάλης Καλογήρου (5η Θέση) και ο Αλέκος Φλαμπουράρης (τελευταία και τιμητική) και ο γραμματέας της Ν.ΣΥΡΙΖΑ Κωνσταντίνος Βλάχακης αποτελούν πολιτικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ.
Αντιθέτως ευρύτερες πολιτικές αναφορές συνιστούν οι επιλογές του καθηγητή Γενετικής στο Χάρβαρντ Όθωνα Ηλιόπουλο και του Ευάγγελου Αποστολάκη πρώην υπουργού Άμυνας και Α/ΓΕΕΘΑ που φέρεται να χαίρει εκτίμησης σε ένα ευρύτατο πολιτικό φάσμα εκτεινόμενο πολύ μακρύτερα από τα πολιτικά όρια του ΣΥΡΙΖΑ.
Ευρύτατη απήχηση
Η επιλογή της Έλενας Ακρίτα στην 2η θέση συνδυάζει την ευρύτερη απήχηση της δημοσιογράφου σε προοδευτικά κοινά με τον έντονα δικαιωματικό λόγο της. Επίσης η Πόπη Τσαπανίδου, συνιστά απόπειρα ευρύτερης απήχησης ήδη από την στιγμή που επιλέχθηκε από τον Αλέξη Τσίπρα για την θέση του εκπροσώπου τύπου. Στην ίδια κατηγορία περιλαμβάνεται και ο Στέφανος Κασελάκης, που εκπροσωπεί την ομογένεια στο ψηφοδέλτιο ενώ έχει υπάρξει και εθελοντής στο επιτελείου του νυν αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν όταν αυτός ήταν γερουσιαστής.
Το καλλιτεχνικό κίνημα εκφράζεται στο ψηφοδέλτιο επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ στο πρόσωπο του ηθοποιού Όμηρου Πουλάκη. Ενδεικτικά της τεχνοκρατικής διάστασης που χαρακτηρίζει το ψηφοδέλτιο επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ είναι τα «βαριά» επιστημονικά βιογραφικά. Εκτός από τον προαναφερθέντα Όθωνα Ηλιόπουλο βρίσκονται η πολιτικός μηχανικός Τζένη Λειβαδάρου, ο καθηγητής Μικροβιολογίας Θανάσης Τσακρής, η νομικός και στέλεχος της Κομισιον Ζωρζέτα Λάλη, η ερευνήτρια της ΝΑΣΑ Νατάσσα Ρωμανού.
Δείτε επίσης
-
Δεν υπάρχουν καταχωρήσεις