Tα τελευταία δεδομένα για την πορεία της πανδημίας στην Ελλάδα-Τι γίνεται στην Κρήτη

  11 October, 2020 ΥΓΕΙΑΑΡΘΡΑ
Tα τελευταία δεδομένα για την πορεία της πανδημίας στην Ελλάδα-Τι γίνεται στην Κρήτη

Από τους 51 Νομούς, οι 25 βελτιώθηκαν, οι 21 χειροτέρεψαν, ενώ σε 5 η κατάσταση ήταν ακριβώς η ίδια

Σταθερή πορεία καταγράφουν οι δείκτες Rt σε νομούς και Περιφέρειες όλης της χώρας ενώ ισορροπημένο είναι το ισοζύγιο μεταξύ αυτών που παρατηρείται μείωση και αυτών που παρατηρείται αύξηση.

Στην παρούσα μελέτη που επιμελήθηκε ο Αγρονόμος Τοπογράφος Μηχανικός του Ε.Μ.Π., MSc στην Αγγλία και Συνταγματάρχης ε.α. Νίκος Καρδούλας αναλύονται τα στοιχεία που αφορούν την εξέλιξη της νόσου του κορωνοϊού στη χώρα μας, με βάση τα δεδομένα που έχουν δηλωθεί από τον ΕΟΔΥ από τις 10 Σεπτεμβρίου έως τις 9 Οκτωβρίου και χρησιμοποιώντας το λογισμικό EpiEstim του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, ενώ γίνεται και σύγκριση με τα στοιχεία του προηγούμενου μήνα.

Συγκεκριμένα αποτυπώνονται σε πίνακες για το 30ημερο από 10 Σεπτεμβρίου έως 9 Οκτωβρίου, ο μέσος όρος του ενεργού αριθμού αναπαραγωγής Rt του κορωνοϊού και η διακύμανση των τιμών του, ο αριθμός Rt στις 9 Οκτωβρίου και τα ποσοστά αποτελεσματικότητας των κυβερνητικών μέτρων ανά Περιφέρεια και Νομό της χώρας μας. Γίνεται επίσης σύγκριση του μέσου όρου του αριθμού Rt του τελευταίου 30ημερου με τον αντίστοιχο του προηγούμενου 30ημερου.

Από τον παρακάτω Πίνακα 1 προκύπτει ότι σε σχέση με το προηγούμενο 30ημερο, η κατάσταση στην Ελλάδα είναι η ίδια και η επιδημία διατηρείται στα ίδια επίπεδα, ενώ σύμφωνα με κρατούντα η πορεία του κορονοϊού θα κινηθεί στα ίδια επίπεδα για όλο το μήνα Οκτώβριο.

Ο μέσος όρος του ενεργού αριθμού αναπαραγωγής Rt του κορoνοϊού στην Ελλάδα στο χρονικό διάστημα από 10 Σεπτεμβρίου έως 9 Οκτωβρίου είναι 1,10, ενώ το προηγούμενο αντίστοιχο 30ημερο από 10 Αυγούστου έως 9 Σεπτεμβρίου ήταν 1,11.

Η διακύμανση τιμών του Rt ήταν από 0,97 έως 1,24, η τιμή του στις 9 Οκτωβρίου εκτιμάται ότι είναι 1,01 και ο βαθμός αποτελεσματικότητας των κυβερνητικών μέτρων πανελλαδικά ήταν 67%.

Τα συμπεράσματα του πίνακα-1

Τα συμπεράσματα που προκύπτουν από τον Πίνακα 1 για τους Νομούς της χώρας μας το τελευταίο 30ημερο είναι:

· Τον καλύτερο μέσο όρο Rt (μικρότερο από 1) έχουν οι Νομοί Ημαθίας, Ηρακλείου, Ζακύνθου, Θεσσαλονίκης και Πιερίας, ενώ τον χειρότερο μέσο όρο (μεγαλύτερο από 1,25) έχουν οι Νομοί Πέλλας, Σάμου, Εύβοιας, Λακωνίας, Αχαΐας και Τρικάλων.

Οι γειτονικοί δήμοι που έχουν τα ρεκόρ

· Τον καλύτερο Rt στις 9 Οκτωβρίου και τα υψηλότερα ποσοστά αποτελεσματικότητας των μέτρων έχουν η Πέλλα, η Καρδίτσα, τα Τρίκαλα, η Σάμος, η Πιερία και η Λακωνία, ενώ τον χειρότερο Rt (μεγαλύτερο του 2) και τα χαμηλότερα ποσοστά αποτελεσματικότητας των μέτρων έχουν το Κιλκίς, η Ηλεία, η Αιτωλοακαρνανία, η Κορινθία, η Κοζάνη και η Εύβοια. Αξίζει να σημειωθεί πως η Πέλλα και η Ημαθία που έχουν την χειρότερη και την καλύτερη επίδοση στο δείκτη Rt είναι γειτονικοί δήμοι.

Ποιοι Δήμοι έπιασαν τα όρια

· Από τη διακύμανση των τιμών του Rt προκύπτει ότι τις χαμηλότερες τιμές (κάτω από 0,50) σε κάποια χρονική στιγμή του τελευταίου 30ημερου εμφάνισαν η Λέσβος, η Λακωνία, η Πέλλα, το Κιλκίς, οι Σέρρες, η Καστοριά, η Κορινθία και η Ζάκυνθος, ενώ τις υψηλότερες τιμές (μεγαλύτερες από 2,50) εμφάνισαν η Πέλλα, η Λακωνία, η Λέσβος, η Σάμος, το Κιλκίς, η Καστοριά και η Ηλεία.

· Ενώ κάποιοι Νομοί εμφανίζουν πάρα πολλά ημερήσια κρούσματα, οι Νομοί αυτοί έχουν καλές επιδόσεις όσον αφορά το αριθμό Rt. Έτσι παρατηρούμε ότι η Αττική που έχει τα πιο πολλά ημερήσια κρούσματα στην Ελλάδα, έχει μέσο όρο Rt 1.13, αριθμό Rt στις 9 Οκτωβρίου 0.90 και ποσοστό αποτελεσματικότητας των μέτρων 70%, πολύ καλύτερα από κάποιους άλλους Νομούς με πολύ λιγότερα ημερήσια κρούσματα.

Που ανέβηκε και που έπεσε ο δείκτης Rt

Σε σύγκριση με το αντίστοιχο προηγούμενο 30ημερο (10/8 – 9/9):

Από τους 51 Νομούς, οι 25 βελτιώθηκαν, οι 21 χειροτέρεψαν, ενώ σε 5 η κατάσταση ήταν ακριβώς η ίδια.

Σημαντική βελτίωση παρουσίασαν οι Νομοί Ηρακλείου, Ημαθίας, Ζακύνθου, Πιερίας και Σερρών, ενώ η κατάσταση χειροτέρεψε αρκετά στους Νομούς Κέρκυρας, Σάμου, Έβρου, Εύβοιας, Μαγνησίας, Λάρισας, Πέλλας και Ροδόπης.

Ο Πίνακας-2 με τις Περιφέρειες

Στον παρακάτω Πίνακα 2 αποτυπώνεται η εξέλιξη του κορωνοϊού το τελευταίο 30ημερο στις 13 Περιφέρειες της χώρας μας και τα συμπεράσματα που προκύπτουν είναι:

Κρήτη και Νότιο Αιγαίο βελτιώνονται, δύσκολα στη Στερεά Ελλάδα

Τον καλύτερο μέσο όρο Rt (μικρότερο από 1) έχουν οι Περιφέρειες Κρήτης και Νοτίου Αιγαίου, ενώ τον χειρότερο μέσο όρο (μεγαλύτερο από 1,20) έχουν οι Περιφέρειες Βόρειου Αιγαίου, Στερεάς Ελλάδας, Δυτικής Ελλάδας και Ηπείρου.

· Οι Περιφέρειες Κεντρικής Μακεδονίας, Ιονίων Νήσων, Αττικής, Θεσσαλίας και Νοτίου Αιγαίου παρουσιάζουν στις 9 Οκτωβρίου αριθμό Rt μικρότερο του 1 και ποσοστά αποτελεσματικότητας των μέτρων μεγαλύτερα του 69%, σε αντίθεση με τις υπόλοιπες 8 Περιφέρειες.

· Από τη διακύμανση των τιμών του Rt προκύπτει ότι τις χαμηλότερες τιμές (κάτω από 0,50) σε κάποια χρονική στιγμή του τελευταίου 30ημερου εμφάνισαν το Βόρειο Αιγαίο και η Ανατολική Μακεδονία, ενώ τις υψηλότερες τιμές (μεγαλύτερες από 2) εμφάνισαν το Βόρειο Αιγαίο, η Πελοπόννησος και η Ανατολική Μακεδονία.

Σε σύγκριση με το αντίστοιχο προηγούμενο 30ημερο (10/8 – 9/9):

· Από τις 13 Περιφέρειες, οι 6 βελτιώθηκαν και οι 7 χειροτέρεψαν.

· Σημαντική βελτίωση παρουσίασαν η Κρήτη και το Νότιο Αιγαίο, ενώ η κατάσταση χειροτέρεψε αρκετά στην Ανατολική Μακεδονία και τη Θεσσαλία.

«Όχι» σε νέο lockdown - Στις αρχές του 2021 το εμβόλιο

Κυβερνητικά στελέχη ομολογούν ότι η Ελλάδα ανέμενε ένα δεύτερο κύμα κορονοϊού, καθώς δεν θα μπορούσε να αποτελέσει εξαίρεση απ’ ότι συμβαίνει σε ολόκληρο τον κόσμο. «Μέχρι να βρεθεί θεραπεία πρέπει να μάθουμε να ζούμε με τον ιό» τονίζουν στην κυβέρνηση και θεωρούν ότι οι πολίτες πρέπει να κινούνται με αυτό το δεδομένο.

Πιστεύουν επίσης ότι δεν πρόκειται για κάτι περίεργο, ούτε οφείλεται σε κάποιο λάθος το γεγονός ότι έχουμε δεύτερο κύμα, γιατί αυτό συμβαίνει παντού στον κόσμο. Επιμένουν δε ότι και σε αυτό το δεύτερο κύμα παρά την αύξηση των αριθμών η χώρα εξακολουθεί να τα πηγαίνει καλά. Ανάμεσα στο πρώτο και στο δεύτερο κύμα δε έχει πετύχει αρκετά αλλά επιμένουν ότι έχει κάνει σημαντικά βήματα:

Έχει ενισχύσει το Σύστημα Υγείας (έχουν προσληφθεί μέχρι σήμερα 6113 άτομα εκ των οποίων: 707 γιατροί, 3557 νοσηλευτικό προσωπικό, 1072 διοικητικοί, 629 παραϊατρικό προσωπικό, 146 άτομα τεχνικό προσωπικό).
Υπάρχει πλέον πολύ μεγαλύτερη εμπειρία διαχείρισης της πανδημίας και από το κράτος και από τους πολίτες.
Κερδίζοντας χρόνο και ανθρώπινες ζωές έχει έρθει πιο κοντά στο εμβόλιο και σε αποτελεσματική θεραπεία.

 Τα μέτρα που έχουν ληφθεί κατά τόπους αποδίδουν και- σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη- παρά την αύξηση των κρουσμάτων η επιδημιολογική εικόνα είναι πολύ καλύτερη από αυτή των περισσοτέρων χωρών.

 Στην εφαρμογή των μέτρων και προκειμένου να έχουν οι πολίτες έναν καλύτερο «οδικό χάρτη» είναι απολύτως χρήσιμη, κατά την άποψή τους, η κατηγοριοποίηση των περιοχών που ανακοινώθηκε την Παρασκευή το απόγευμα από τον Νίκο Χαρδαλιά.

Επειδή γίνεται συνεχώς συζήτηση περί μέτρων από την κυβέρνηση επισημαίνουν ότι το βασικό ζητούμενο είναι η τήρηση των ήδη υφιστάμενων μέτρων κι όχι επιβολή νέων. «Καταλαβαίνω το δημοσιογραφικό ενδιαφέρον όμως τι νόημα έχει να μιλάμε συνεχώς για νέα μέτρα όταν δεν τηρούμε καν αυτά που ήδη ισχύουν» υποστηρίζει κορυφαίος κυβερνητικός παράγοντας, προσπαθώντας να βάλει στο ζύγι την κατάσταση που επικρατεί στην Ελλάδα με τις άλλες χώρες της Ευρώπης

Τι συμβαίνει εντός και εκτός Ελλάδας

Πολλές περιοχές του κόσμου, ανάμεσά τους και η Ευρώπη, βρίσκονται αντιμέτωπες με το δεύτερο κύμα της πανδημίας του κορονοϊού. Σε ολόκληρη την Γηραιά Ήπειρο καταγράφηκαν τις προηγούμενες 14 ημέρες 951.300 κρούσματα, σύμφωνα με στοιχεία του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC)

Σε παγκόσμια κλίμακα, η Ελλάδα βρίσκεται στην 124η θέση όσον αφορά την αναλογία των κρουσμάτων προς τον πληθυσμό

Τις τελευταίες δύο εβδομάδες, εφαρμόζοντας τοπικά μέτρα όπου κρίνεται απαραίτητο και έχοντας ανοίξει τα σχολεία, η Ελλάδα έχει την έβδομη καλύτερη επίδοση ανάμεσα σε 31 ευρωπαϊκές χώρες όσον αφορά τον αριθμό των κρουσμάτων αναλογικά με τον πληθυσμό: 43 περιπτώσεις ανά 100.000 κατοίκους

Ενδεικτικό είναι, άλλωστε, ότι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κατατάσσει την Ελλάδα στην επιδημιολογική κατηγορία «clusters of cases», δηλαδή μία βαθμίδα κάτω από την ευρύτερη διασπορά στην κοινότητα (community transmission), όπου βρίσκεται η πλειονότητα των ευρωπαϊκών χωρών

Η Ολλανδία έχει επτά εκατομμύρια περισσότερους κατοίκους από την Ελλάδα, όμως έχει  επτά φορές περισσότερα κρούσματα. Η Δανία, που έχει περίπου τον μισό πληθυσμό της Ελλάδας, μετρά 10.000 περισσότερα κρούσματα. Η γειτονική Τουρκία, μολονότι την προηγούμενη εβδομάδα παραδέχτηκε δια του Υπουργού Υγείας ότι επί μήνες καταγράφει μόνον συμπτωματικούς ασθενείς, μετρά σχεδόν 328.000 περιπτώσεις, δηλαδή 16 και πλέον φορές περισσότερες σε σχέση με την Ελλάδα, αν και έχει οκτώ φορές μεγαλύτερο πληθυσμό

Στο μέτωπο των θανάτων παγκοσμίως, σε σχέση με τον πληθυσμό, η Ελλάδα βρίσκεται στην 105η θέση. Πολύ χαμηλός παραμένει και ο αριθμός των θανάτων στη χώρα μας σε βάθος δύο εβδομάδων: 0,6 απώλειες ανά 100.000 κατοίκους, σύμφωνα με το ECDC.

Μάλιστα, από την έναρξη της πανδημίας η Ελλάδα έχει την έκτη καλύτερη επίδοση ανάμεσα σε ευρωπαϊκές χώρες όσον αφορά το ποσοστό θνητότητας, με 3,92 θανάτους ανά 100.000 άτομα, όπως προκύπτει από συγκεντρωτικά στοιχεία του πανεπιστημίου Johns Hopkins στις Ηνωμένες Πολιτείες. Μόλις το 2% των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων έχει καταλήξει

Η αντίστοιχη αναλογία στο σύνολο της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι περίπου 9 θάνατοι ανά 100.000 άτομα, σύμφωνα με δεδομένα που έχουν συλλέξει και αναλύσει οι «Financial Times»

Στην Γερμανία οι θάνατοι ανά 100.000 κατοίκους υπολογίζονται σε 11,54 και έχει καταλήξει το 3,1% των ασθενών με Covid-19. Στη Γαλλία τα αντίστοιχα ποσοστά είναι 48,34 νεκροί και 4,8%. Στο Βέλγιο, χώρα με παρόμοιο πληθυσμό με την Ελλάδα, οι νεκροί ανέρχονται σε 88,36 και η συχνότητα των θανάτων στο 7,5%

 

  11 October, 2020 ΥΓΕΙΑΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

 

Περισσότερα νέα

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα