
Οι πάσχοντες από σκλήρυνση κατά πλάκας που ακολουθούν με συνέπεια μεσογειακή διατροφή, έχουν μικρότερο κίνδυνο εμφάνισης προβλημάτων μνήμης και σκέψης, σύμφωνα με νέα αμερικανική επιστημονική μελέτη.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τη νευρολόγο Δρα Ιλάνα Κατς Σαντ της Ιατρικής Σχολής του Όρους Σινά στη Νέα Υόρκη, ανέλυσαν στοιχεία για 563 ανθρώπους με πολλαπλή σκλήρυνση.
Κάθε συμμετέχων βαθμολογήθηκε σε μία κλίμακα 0-14 ανάλογα με το πόσο πιστά ακολουθούσε τη μεσογειακή διατροφή, η οποία περιλαμβάνει πολλά λαχανικά, όσπρια, φρούτα, ψάρια-θαλασσινά, ελαιόλαδο και υγιεινά φυτικά λίπη, καθώς επίσης λιγότερα γαλακτοκομικά, κρέατα και κορεσμένα λίπη.
Οι συμμετέχοντες έκαναν τρία γνωστικά και μνημονικά τεστ για να αξιολογηθεί κατά πόσο είχαν γνωστική εξασθένηση (διαγνώστηκαν οι 108 ή το 19%του συνόλου).
Δείτε επίσης
- Οι τροφές για καλύτερη πέψη
- Ύπνος: Η Νο1 συνήθεια που πρέπει να τηρείτε καθημερινά ακόμη και τα Σαββατοκύριακα
- Πέρα από το απλό τρεχούμενο νερό: Πώς να καθαρίσετε το λάχανο και την σαλάτα με τον σωστό τρόπο
- Ύπνος: Όχι στη μεσημεριανή σιέστα πάνω από 30 λεπτα!
- Η Νηστεία στις Ζώνες Μακροβιότητας: Το Κλειδί για Υγεία και Μακροζωία
Σχετικά άρθρα
- Κιλά: Οι 7 πρωινοί κανόνες για να τα χάσουμε
- Πρωτεΐνη: Πώς θα λάβετε όση χρειάζεστε μέσα στην ημέρα
- Πρωτεΐνες: Ποιες πρέπει να περιλαμβάνει η διατροφή σας, σύμφωνα με το Χάρβαρντ
- Διατροφή: Ποιο θρεπτικό συστατικό προστατεύει από τον διαβήτη και τον καρκίνο
- Κιλά: Χάστε με ασφάλεια επτά με οκτώ έως τις γιορτές