Οι πάσχοντες από σκλήρυνση κατά πλάκας που ακολουθούν με συνέπεια μεσογειακή διατροφή, έχουν μικρότερο κίνδυνο εμφάνισης προβλημάτων μνήμης και σκέψης, σύμφωνα με νέα αμερικανική επιστημονική μελέτη.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τη νευρολόγο Δρα Ιλάνα Κατς Σαντ της Ιατρικής Σχολής του Όρους Σινά στη Νέα Υόρκη, ανέλυσαν στοιχεία για 563 ανθρώπους με πολλαπλή σκλήρυνση.
Κάθε συμμετέχων βαθμολογήθηκε σε μία κλίμακα 0-14 ανάλογα με το πόσο πιστά ακολουθούσε τη μεσογειακή διατροφή, η οποία περιλαμβάνει πολλά λαχανικά, όσπρια, φρούτα, ψάρια-θαλασσινά, ελαιόλαδο και υγιεινά φυτικά λίπη, καθώς επίσης λιγότερα γαλακτοκομικά, κρέατα και κορεσμένα λίπη.
Οι συμμετέχοντες έκαναν τρία γνωστικά και μνημονικά τεστ για να αξιολογηθεί κατά πόσο είχαν γνωστική εξασθένηση (διαγνώστηκαν οι 108 ή το 19%του συνόλου).
Δείτε επίσης
- Υγεία: Τα 8 πράγματα που πρέπει να κόψετε για να μην γεράσετε γρήγορα
- Πόσα χρόνια μπορεί να ζήσει ένας άνθρωπος;
- Αυτά είναι τα 70 βασικά στοιχεία που χρειάζεστε για να απολαύσετε τα οφέλη της μεσογειακής διατροφής
- Ύπνος: Τα μυστικά για να μην τον χάνετε
- Πίεση: Τι να κάνετε κάθε πρωί για να μειωθεί
Σχετικά άρθρα
- Πρωτεΐνες: Ποιες πρέπει να περιλαμβάνει η διατροφή σας, σύμφωνα με το Χάρβαρντ
- Διατροφή: Ποιο θρεπτικό συστατικό προστατεύει από τον διαβήτη και τον καρκίνο
- Κιλά: Χάστε με ασφάλεια επτά με οκτώ έως τις γιορτές
- Διατροφή χαμηλή σε φλαβανόλες οδηγεί σε απώλεια μνήμης
- Διατροφή: Τι είναι οι «λειτουργικές» τροφές;