Οι πάσχοντες από σκλήρυνση κατά πλάκας που ακολουθούν με συνέπεια μεσογειακή διατροφή, έχουν μικρότερο κίνδυνο εμφάνισης προβλημάτων μνήμης και σκέψης, σύμφωνα με νέα αμερικανική επιστημονική μελέτη.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τη νευρολόγο Δρα Ιλάνα Κατς Σαντ της Ιατρικής Σχολής του Όρους Σινά στη Νέα Υόρκη, ανέλυσαν στοιχεία για 563 ανθρώπους με πολλαπλή σκλήρυνση.
Κάθε συμμετέχων βαθμολογήθηκε σε μία κλίμακα 0-14 ανάλογα με το πόσο πιστά ακολουθούσε τη μεσογειακή διατροφή, η οποία περιλαμβάνει πολλά λαχανικά, όσπρια, φρούτα, ψάρια-θαλασσινά, ελαιόλαδο και υγιεινά φυτικά λίπη, καθώς επίσης λιγότερα γαλακτοκομικά, κρέατα και κορεσμένα λίπη.
Οι συμμετέχοντες έκαναν τρία γνωστικά και μνημονικά τεστ για να αξιολογηθεί κατά πόσο είχαν γνωστική εξασθένηση (διαγνώστηκαν οι 108 ή το 19%του συνόλου).
Δείτε επίσης
- Typhoon Project: Ένας «Τυφώνας» που καθαρίζει τις ελληνικές ακτές από τα σκουπίδια
- Το burnout του φθινοπώρου: Γιατί όλοι νιώθουν να έχουν «καεί» αυτή την εποχή
- Πώς να στηρίξουμε έναν άνθρωπο που πενθεί: 5 επιστημονικά τεκμηριωμένοι τρόποι
- Καρύδι Πεκάν: ο καρπός-ήρωας της καρδιάς: Ρυθμίζει χοληστερόλη και τριγλυκερίδια
- Οι χαμηλές επιδόσεις στο δημοτικό σχετίζονται με το πόσο κάθονται τα παιδιά μπροστά σε οθόνες
Σχετικά άρθρα
- Συνέπεια της κλιματικής αλλαγής: λαχανικά φτωχά σε θρεπτικά συστατικά
- Πανελλήνιες 2025 και Διατροφή: Οδηγός Επιτυχίας με 10+ Συμβουλές για Υποψηφίους
- Τι τρώμε και τι δεν τρώμε το Πάσχα για να προστατεύσουμε την υγεία μας
- Στο πρωινό, το μεσημεριανό αλλά και το βράδυ- Πώς θα τρώμε περισσότερα φρούτα και λαχανικά;
- Κιλά: Οι 7 πρωινοί κανόνες για να τα χάσουμε





