Συμφωνία στην ΕΕ για το φυσικό αέριο -Η εξαίρεση που πέτυχε η Ελλάδα, στήριξη στην πρόταση Μητσοτάκη
Στήριξη έλαβε και η πρόταση του πρωθυπουργού για αποσύνδεση των τιμών ηλεκτρικής ενέργειας από το κόστος του φυσικού αερίου που συζητήθηκε στη Σύνοδο των υπουργών Ενέργειας, ενώ έκανε νέα παρέμβαση με επιστολή προς την πρόεδρο της Κομισιόν.
Η Ε.Ε. απέκρουσε τον ρωσικό εκβιασμό
Με την εξαίρεση της Ουγγαρίας, τα υπόλοιπα 26 μέλη της Ένωσης πέτυχαν τον πολυπόθητο συμβιβασμό για την μείωση της κατανάλωσης φυσικού αερίου κατά 15% από τον Σεπτέμβριο μέχρι τον Μάρτιο του 2023. Για να φτάσουν σε αυτό το αποτέλεσμα χρειάστηκε η υιοθέτηση μιας σειράς εξαιρέσεων και παρεκκλίσεων από την αρχική πρόταση της Κομισιόν με τις χώρες του Νότου να ξεκινούν αυτή τη φορά τη συζήτηση από την θέση του ισχυρού στο τραπέζι. Έτσι, η ΕΕ κατάφερε να αποκρούσει έναν ακόμα ρωσικό εκβιασμό και να ευελπιστεί ότι με έναν ήπιο χειμώνα θα καταφέρει να καλύψει τις ανάγκες της για φυσικό αέριο.
Νίκη για Ελλάδα και τις χώρες του Νότου
Η ελληνική πλευρά πέτυχε αυτά που ζητούσε προκειμένου να συναινέσει και στο κείμενο περιλαμβάνεται πρόβλεψη που επιτρέπει τον υπολογισμό της μείωσης κατανάλωσης φυσικού αερίου σε σχέση όχι με τον μέσο όρο της τελευταίας πενταετίας, αλλά συγκρινόμενο με την προηγούμενη χρονιά. Κι αυτό γιατί λόγω της ανάπτυξης που είχε πετύχει τα περασμένα χρόνια η τελική μείωση θα έφτανε να είναι 24%. Επίσης, μαζί με την Ισπανία, την Ιταλία και την Πορτογαλία, πέτυχαν να συμπεριληφθεί διάταξη με την οποία, σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης στον τομέα της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, μπορούν να εξαιρεθούν από τον υπολογισμό οι ποσότητες φυσικού αερίου που χρησιμοποιούνται από μονάδες ηλεκτροπαραγωγής, κρίσιμες για την ευστάθεια του συστήματος. Το μεγαλύτερο μέρος των ποσοτήτων φυσικού αερίου που εισάγει η χώρα μας κατευθύνεται στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και οποιαδήποτε συμφωνία στην αρχική πρόταση της Επιτροπής θα έθετε σε κίνδυνο την παροχή ηλεκτρικού σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις.
Και αν ο Βορράς και ειδικά η Γερμανία «καίγονταν» για μια συμφωνία επειδή κινδύνευαν να μείνουν χωρίς θέρμανση λόγω της εξάρτησης από το ρωσικό φυσικό αέριο, ο Νότος «καίγεται» από το υψηλό κόστος της ενέργειας και το πληθωριστικό ράλι τιμών που επιφέρει. Στο πλαίσιο αυτό ο υπουργός Ενέργειας επανέφερε στο Συμβούλιο Υπουργών την πρόταση του κ. Μητσοτάκη για αποσύνδεση των τιμών φυσικού αερίου από τις τιμές ηλεκτρικής ενέργειας. Η Ελλάδα προτείνει την δημιουργία ενός νέου πανευρωπαϊκού μοντέλου σχεδιασμού της αγοράς ηλεκτρικού ώστε να μειωθούν οι τιμές και να είναι προσιτές για νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Ενδιαφέρον είναι ότι την πρόταση, πέραν Γαλλίας, Ισπανίας, Ιταλίας, Ρουμανίας και Κύπρου που εξ αρχής την έχουν στηρίξει, βλέπει θετικά και η Γερμανία.
Επιστολή Μητσοτάκη στην Ούρσουλα φον Ντερ Λάινεν
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, με επιστολή του προς την Ούρσουλα φον Ντερ Λάινεν, έβαλε στο τραπέζι μια νέα πρόταση με την αφορμή της ανάγκης εξοικονόμησης 45 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων φυσικού αερίου. Ζητά την δημιουργία ενός ευρωπαϊκού λογαριασμού που θα αποζημιώνει τις επιχειρήσεις για την μείωση της κατανάλωσης φυσικού αερίου. Το σκεπτικό της πρότασης είναι ότι αν μια επιχείρηση επιδοτηθεί για να μειώσει την λειτουργία της η εξοικονόμηση ενέργειας θα είναι απτή και η Ευρώπη θα αποδείξει άμεσα ότι είναι θωρακισμένη απέναντι στην πλήρη διακοπή του εφοδιασμού με φυσικό αέριο από την Ρωσία. Οι δημοπρασίες αυτές θα πρέπει να γίνουν μέχρι τον Σεπτέμβριο φέρνοντας γρήγορη ισορροπία στην αγορά ενέργειας μειώνοντας την πίεση σε νοικοκυριά, επιχειρήσεις και κρατικούς προϋπολογισμούς.
Δείτε επίσης
- Τέλη κυκλοφορίας 2025: Χωρίς παράταση φέτος για την πληρωμή τους – Η τελική προθεσμία
- Ερωτήσεις και απαντήσεις για το νέο Πρόγραμμα «Σπίτι μου ΙΙ»- Ποιους αφορά
- Νέα έρευνα του ΙΝΕΜΥ-ΕΣΕΕ για το χριστουγεννιάτικο τραπέζι: Πόσο θα κοστίσει φέτος
- ΟΠΕΚΑ-Επίδομα παιδιού: Άνοιξε η πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων
- Καταβάλλονται έκτακτα και τακτικά επιδόματα από τον ΟΠΕΚΑ
Σχετικά άρθρα
- Η ExxonMobil ξεκινά τις γεωτρήσεις στην Κρήτη – Έρχεται ο Τζον Αρντίλ σε Ελλάδα – Κύπρο – Αίγυπτο
- Σύνοδος υπουργών Ενέργειας: Καμία συμφωνία για το πλαφόν σε φυσικό αέριο
- Η έκθεση για τα κοιτάσματα φυσικού αερίου-Οι στόχοι σε Κρήτη και Ιόνιο
- ΕΛΠΕ: Πως προχωρούν οι έρευνες για φυσικό αέριο σε Ιόνιο, Κρήτη και Πατραϊκό κόλπο
- Κρήτη: Αναλύσεις και σενάρια για τα κοιτάσματα φυσικού αερίου