Ρεβυθάδα με κεφαλοτύρι και αντζούγιες

gastronomos.gr  11 January, 2024 ΑΡΘΡΑ
Ρεβυθάδα με κεφαλοτύρι και αντζούγιες


30' προετοιμασία
2 ώρες μαγείρεμα
12 ώρες αναμονή
Σύνολο: 14 ώρες και 30'

Υλικά

 350 γρ. ρεβύθια, μουλιασμένα από το προηγούμενο βράδυ
 1 ξερό κρεμμύδι, κομμένο σε καρέ
 2 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες
 1 μικρή κόκκινη, καυτερή πιπεριά, φρέσκια, κομμένη σε ψιλά καρέ ή μια μικρή πιπεριά τσίλι, ψιλοκομμένη, ή 1/2 κουτ. γλυκού μπούκοβο, σε νιφάδες (όλα αυτά προαιρετικά)
 χυμός από 1/2 λεμόνι
 το λευκό και τρυφερό πράσινο μέρος από 2 πράσα, πολτοποιημένα
 1 κουτ. σούπας πελτές ντομάτας (αραιωμένος σε 100 ml νερό)
 1,5 λίτρο ζωμός λαχανικών ή νερό
 1 κουτ. γλυκού θυμάρι ξερό, τριμμένο
 100 γρ. κεφαλοτύρι, κομμένο σε μικρά κυβάκια
 4-6 φιλέτα αντζούγιας από βαζάκι, κομμένα σε μικρά κομμάτια
 1/2 ματσάκι μαϊντανός, χωρίς τα χοντρά κοτσάνια, ψιλοκομμένος
 1/2 ματσάκι μυρώνια, χωρίς τα χοντρά κοτσάνια, ψιλοκομμένα
 80 ml ελαιόλαδο
 1 κουτ. σούπας φρέσκο πράσινο πιπέρι
 αλάτι

Διαδικασία

Για να ετοιμάσουμε την ρεβυθάδα με κεφαλοτύρι και αντζούγιες ξεπλένουμε τα ρεβύθια, τα στραγγίζουμε και τα βάζουμε σε μια βαθιά κατσαρόλα.
Προσθέτουμε τόσο νερό ώστε να τα καλύπτει κατά 3-4 εκ. και τα αφήνουμε σε δυνατή φωτιά, μέχρι να πάρουν μία βράση.
Τότε, χαμηλώνουμε τη φωτιά σε σιγανή προς μέτρια θερμοκρασία, σκεπάζουμε με το καπάκι και τα αφήνουμε να σιγοβράσουν για περίπου 1 ώρα, μέχρι να μαλακώσουν, χωρίς όμως να λιώσουν.
Αν ενδιάμεσα εξατμιστεί το νερό, συμπληρώνουμε με επιπλέον ζεστό νερό, ώστε πάντα να τα υπερκαλύπτει κατά 2 εκ.
Όταν είναι έτοιμα, τα σουρώνουμε και τα αφήνουμε στην άκρη.
Σε μια φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε το κρεμμύδι και την πιπεριά (αν τη βάλουμε) για περίπου 3-4 λεπτά, μέχρι να πάρουν χρώμα.
Προσθέτουμε το σκόρδο, το πράσο, αλάτι και το πιπέρι και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για περίπου άλλα 1-2 λεπτά, ανακατεύοντας συνεχώς
Μετά, βάζουμε την ντομάτα και τον ζωμό, πασπαλίζουμε με το θυμάρι και τα αφήνουμε να μαγειρευτούν για 5-10 λεπτά, μέχρι να πάρουν μία βράση.
Προσθέτουμε τα βρασμένα ρεβύθια και μαγειρεύουμε για περίπου 30-40 λεπτά, με μισόκλειστο καπάκι, μέχρι η ρεβυθάδα να χυλώσει.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 190°C
Αδειάζουμε τη ρεβυθάδα σε ένα μέτριο ταψάκι, σκορπίζουμε από πάνω το τυρί, τις αντζούγιες και τα μυρωδικά, και ψήνουμε για 6-7 λεπτά, μέχρι να ροδίσει το τυρί.
Ραντίζουμε με φρεσκοστυμμένο χυμό λεμονιού και σερβίρουμε.

Στο ποτήρι μας : Ρετσίνα, Σαντορίνη, γενικά, κρασιά με νεύρο και οξύτητα. Ένα τσίπουρο ίσως και, χωρίς συζήτηση, μια δροσερή, συγγενική προς το άμυλο, μπίρα.

 

gastronomos.gr  11 January, 2024 ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

 

Περισσότερα νέα

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα