Η ραδιοφωνική παραγωγός και παρουσιάστρια, Μαρία Αντωνά και η λοιμωξιολόγος και Επίκουρη Καθηγήτρια του ΕΚΠΑ, Γαρυφαλλιά Πουλάκου μίλησαν στο «Όλα για τη Ζωή μας» και στον Μιχάλη Κεφαλογιάννη για το ευ ζην, τις ιώσεις και πώς μπορούμε να ενισχύσουμε την άμυνα του οργανισμού μας.
Μία ιδιότητα του οργανισμού την οποία χρειαζόμαστε και είναι η άμυνά μας, με τα χρόνια δυστυχώς φθίνει. Κάθε χρόνο αυτή η ιδιότητα μειώνεται κατά 3% με αποτέλεσμα να γινόμαστε πιο ευάλωτοι σε ασθένειες.
Πώς μπορούμε να αντιστρέψουμε την φθορά της άμυνας και να μείνουμε για πάντα υγιείς αν αυτό είναι εφικτό;
Η ραδιοφωνική παραγωγός και παρουσιάστρια, Μαρία Αντωνά μίλησε για το πόσο συχνά αρρωσταίνει.
«Αρρωσταίνω κάπου 1-2 φορές. Καταλαβαίνω τι μπορεί να μου προκαλέσει μία ασθένεια, οπότε προσπαθώ να απομακρυνθώ από ένα τέτοιο περιβάλλον ή να ενισχύω τον οργανισμό μου. Το κομμάτι των βιταμινών βοηθάει, ο σίδηρος, είναι στοιχεία που θέλει ο οργανισμός, μια καλή διατροφή, να κοιμάσαι καλά, να πίνεις νερό και να γυμνάζεσαι. Σίγουρα η ψυχολογία παίζει μεγάλο ρόλο. Είχα περάσει στρεπτόκοκκο και δεν το είχα καταλάβει, το είδα μετά από τις εξετάσεις που έκανα. Το πέρασα με κόπωση, κούραση και λίγο βήχα, νόμιζα ότι ήμουν κουρασμένη από την καθημερινότητα», είπε αρχικά η Μαρία Αντωνά.
Είναι ψευδαίσθηση ότι «πέφτει» η άμυνά μας τον χειμώνα, γιατί εκείνη την εποχή έχουμε τις ιώσεις και στις ιώσεις δεν φταίει ο καιρός ή η άμυνά μας, αλλά ο συγχρωτισμός
«Καλό είναι αν μπορεί ο κόσμος μία φορά στο τόσο να κάνει γενικές εξετάσεις, εγώ πηγαίνω ανά δύο μήνες, το ψάχνω βλέπω τι μου λείπει, τα συμπληρώματα που χρειάζομαι. Αισθάνομαι πολλές φορές ότι έχω υπνηλία ή δέκατα. Ταλαιπωρήθηκα πολύ ως οργανισμός, έχω περάσει 3 φορές κορωνοϊό, πέρασα στρεπτόκοκκο μαζί», συμπλήρωσε.
Η λοιμωξιολόγος και Επίκουρη Καθηγήτρια του ΕΚΠΑ, Γαρυφαλλιά Πουλάκου έδωσε την επιστημονική διάσταση του θέματος.
«Το να μην καταλάβει κάποιος ότι δεν πέρασε στρεπτόκοκκο, είναι μάλλον δείγμα καλής άμυνας, γιατί ο στρεπτόκοκκος είναι ένα ισχυρό μικρόβιο. Άρα οι προσπάθειες που έχει κάνει έχουν αποδώσει», σχολίασε αρχικά.
Πως θα καταλάβει κάποιος ότι είναι πεσμένη άμυνά του;
Σύμφωνα με την κ. Πουλάκου, «μπορεί να αρρωσταίνει συχνά, όταν ασθένειες που άλλοι τις περνούν πιο εύκολα, εκείνος δυσκολεύεται να τις ξεπεράσει, κρατούν πολύ τα συμπτώματα και του αφήνουν πολλές μέρες κόπωση. Όταν δυσκολεύεται να επουλώσει τραύματα ή χειρουργικές τομές κτλ. Για την καλή άμυνα σίγουρα υπάρχει μία γονιδιακή παράμετρος. Αυτή είναι μία παράμετρος, αλλά υπάρχουν πολλές επίκτητες καταστάσεις που επηρεάζουν την άμυνά μας. ένα από αυτά είναι το ευ ζην που έχει να κάνει με τον ύπνο, την τροφή και την άσκηση».
«Οι ευπαθείς ομάδες χρειάζονται περισσότερα πράγματα. Χρειάζονται τον εμβολιασμό πολύ περισσότερο και την ρύθμιση του στρες. Είναι ψευδαίσθηση ότι «πέφτει» η άμυνά μας τον χειμώνα, γιατί εκείνη την εποχή έχουμε τις ιώσεις και στις ιώσεις δεν φταίει ο καιρός ή η άμυνά μας, αλλά ο συγχρωτισμός. Πρέπει να φοράμε μάσκα και να φροντίσουμε την υγιεινή των χεριών μας», συμπλήρωσε.
«Όταν μπαίνω στη διαδικασία να πάω να αρρωστήσω, δεν μπορώ να κοιμηθώ καλά και μετά αρχίζω να κουράζομαι ή να πονάει ο λαιμός μου», σχολίασε η Μαρία Αντωνά.
Υπάρχει μαγικός τρόπος να «μετρήσουμε» την άμυνα του οργανισμού μας;
«Δεν υπάρχει μαγική εξέταση γιατί η άμυνα μας είναι πολλά μαζί. Τα λεμφοκύτταρα πρέπει να είναι λιγότερα από τα ουδετερόφιλα. Παρόλα αυτά πολλοί που παραπονιούνται για την υγεία τους δεν φαίνεται αυτό στις αιματολογικές τους. Πρέπει να καταλάβουμε ότι τα πράγματα δεν είναι καλά όταν δούμε ότι αρκετοί έχουν ένα νόσημα και εμείς το περνάμε με μεγαλύτερη διάρκεια και μεγαλύτερη ένταση. Ο ήλιος βοηθάει στην θωράκιση του οργανισμού», τόνισε κ. Πουλάκου.
«Δεν συνηθίζαμε να «μετράμε» τις βιταμίνες, αλλά πλέον το κάνουμε»
«Η επιστήμη δεν έχει καταφέρει να αποδείξει αν όλα αυτά τα συμπληρώματα που παίρνουμε δια στόματος καταφέρνουμε να φτάσουμε την άμυνά μας εκεί που πρέπει να είναι. Θεωρείται ότι είναι προτιμότερο να το χτίσει κανείς με τη διατροφή παρά με τα συμπληρώματα. Δεν συνηθίζαμε να «μετράμε» τις βιταμίνες, αλλά πλέον το κάνουμε. Τα προβιοτικά δεν είναι βιταμίνες. Το μικροβίωμα είναι ένας πολύ “γοητευτικός” χώρος, τώρα ξεκίνησε να μελετάμε. Αυτό που διαταράσσει το μικροβίωμα είναι το να πάρει αντιβιοτικά χωρίς λόγο. Καμία υπερβολή στην ιατρική δεν είναι καλή. Ο ποιοτικός και ποσοτικός ύπνος παίζει ρόλο».