Πώς θα αλλάξει το σώμα σας αν περπατάτε 1,5 χλμ την ημέρα

  09 July, 2022 EY ZHNΑΡΘΡΑ
Πώς θα αλλάξει το σώμα σας αν περπατάτε 1,5 χλμ την ημέρα

Μία από τις πιο απλές, ανέξοδες και εύκολες ασκήσεις που μπορείτε να κάνετε και να επωφεληθείτε είναι να περπατάτε καθημερινά. Μάλιστα, όπως μας λένε οι ειδικοί στον τομέα του fitness, οι περισσότεροι άνθρωποι δεν συνειδητοποιούν ότι το περπάτημα θεωρείται άσκηση με βάρος, την ίδια στιγμή που συγκαταλέγεται στις cardio (αερόβιες) ασκήσεις.

Το περπάτημα συνδυάζει ενδυνάμωση και αερόβιο

«Το περπάτημα πρόκειται για μια άσκηση με βάρος. Ακόμα κι αν δεν κρατάτε βάρη ή δεν έχετε εφαρμόσει ειδικά βάρη στους αστραγάλους σας, πρόκειται για άσκηση με βάρος» αναφέρουν χαρακτηριστικά οι ειδικοί.

Δείτε επίσης: Πώς δεν θα αφυδατωθείτε στην εγκυμοσύνη

«Απολαμβάνετε όλα τα οφέλη για την καρδιαγγειακή υγεία αλλά και την εύρυθμη λειτουργία του αναπνευστικού ενώ ταυτόχρονα τονώνεται και τους μυς σας, καθώς μεταφέρουν το σωματικό σας βάρος καθώς περπατάτε» εξηγούν.

Μερικά από τα καλύτερα οφέλη, περιλαμβάνουν:

Περπατάτε και ενδυναμώνετε τους μυς σας

Αν και το περπάτημα δεν είναι το ίδιο με την προπόνηση ενδυνάμωσης, εξακολουθείτε να λαμβάνετε κάποια οφέλη για την οικοδόμηση δύναμης από την ενεργοποίηση των μυών σε ολόκληρο το σώμα, καθώς  περπατάτε. Συγκεκριμένα, «δεσμεύετε» όλους τους μύες του κάτω μέρους του σώματός σας, καθώς και τον πυρήνα σας αλλά και τα χέρια σας.

Όσο περπατάτε μην ξεχνάτε να κρατάτε υπό έλεγχο την φόρμα σας, καθώς δεν θέλετε το πάνω μέρος του σώματος σας να παραμείνει σφιχτό ή στρογγυλεμένο όπως συνήθως συμβαίνει όταν καθόμαστε για πολλές ώρες.

Πιο γερά οστά

Τα οστά σας ανταποκρίνονται στην κίνηση που κάνετε, ειδικά αν αυτή η κίνηση αντέχει το βάρος σας. Σύμφωνα με το αμερικανικό Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας, ο οστικός ιστός σας ανταποκρίνεται και δυναμώνει όταν ασκείστε.

Εάν αφιερώσετε λίγο χρόνο μέσα στην ημέρα σας για να περπατάτε περίπου 1,5χλμ θα σας βοηθήσει μάλιστα, να αποτρέψετε την απώλεια οστικής μάζας καθώς μεγαλώνετε, σύμφωνα με τους ειδικούς.

Βελτιωμένη καρδιαγγειακή υγεία

Το περπάτημα είτε για 1,5 χλμ είτε για παραπάνω απόσταση ανεβάζει τον καρδιακό σας ρυθμό, κάτι που είναι εξαιρετικά σημαντικό για την υγεία της καρδιάς και του καρδιοαναπνευστικού σας.

Κάθε φορά που κινείστε, το σώμα σας καλείται  να σπρώξει πιο έντονα αίμα και υγρά προς τα όργανά σας, με την έντονη αυτή κυκλοφορία να δίνει μια σημαντική ώθηση τόσο στην καρδιά όσο και στον εγκέφαλο.

Υγιής ρουτίνα, υγιές σώμα

Το περπάτημα μπορεί να είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να πάρετε λίγο χρόνο και καθαρό αέρα. Εκτός από τα φυσικά οφέλη, το περπάτημα σας δίνει χρόνο να σκεφτείτε, να ακούσετε μουσική, ένα podcast ή να συναντήσετε έναν φίλο.

Επίσης είναι σημαντικό να θυμάστε ότι υπάρχει αξία στο να θέτετε έναν στόχο και να μένετε πιστοί σε αυτόν, όπως το να περπατάτε καθημερινά 1,5 χλμ, καθώς δημιουργείτε συνέπεια και μια υγιή ρουτίνα, που θα σας χαρίσει ένα πιο υγιές σώμα και ένα γενικότερο αίσθημα ευεξίας στην καθημερινότητά σας.

 

  09 July, 2022 EY ZHNΑΡΘΡΑ