Πώς ντύνονταν οι Μινωίτισσες και οι Μυκηναίες;
Πώς ήταν η πλούσια μινωική φούστα με τις επάλληλες στρώσεις υφάσματος ή ο απλούστερος μυκηναϊκός χιτώνας με τις πολύχρωμες ταινίες; Τις πολυτελείς και πολύχρωμες εκείνες ενδυμασίες, που ταξίδεψαν στον χρόνο μέσα από τις τοιχογραφικές τοιχογραφικές συνθέσεις των ανακτόρων της Κνωσού, των Μυκηνών κ.ά., σύντομα θα μπορέσουμε να τις «δούμε» από κοντά χάρη σε πειραματικές ανασυνθέσεις τους στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο. Η παρουσία τους θα γίνει από τις 26 Ιουνίου έως τις 8 Ιουλίου 2018 και αποτελεί μέρος των δράσεων πειραματικής αρχαιολογίας που οργανώνει το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο στο πλαίσιο της περιοδικής έκθεσης «Οι αμέτρητες όψεις του Ωραίου». Στόχος των δράσεων αυτών είναι να προσφέρουν στους επισκέπτες τη δυνατότητα να προσεγγίσουν την αισθητική του αρχαίου κόσμου με πολυαισθητηριακό τρόπο.
Πειραματικές ανασυνθέσεις
Οι πειραματικές ανασυνθέσεις των μινωικών και μυκηναϊκών ενδυμασιών δημιουργήθηκαν από την ερευνήτρια αρχαιολόγο Bernice Jones, διδάκτορα του Ινστιτούτου Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης. Η αρχαιολόγος μελέτησε λεπτομερώς τις αναπαραστάσεις τους στις τοιχογραφίες και τη μικρογλυπτική, αλλά και σύγχρονες ενδυμασίες από την Αίγυπτο και την Εγγύς Ανατολή, την τεχνολογία ύφανσης του κάθετου αργαλειού και τις σχετικές καταγραφές στις πινακίδες της Μυκηναϊκής Γραμμικής Β γραφής.
Πειραματικές ανασυνθέσεις παρουσιάζουν μία πιθανή όψη ενδυμάτων του προϊστορικού Αιγαίου, όπως ήταν η πλούσια μινωική φούστα με τις επάλληλες στρώσεις υφάσματος ή ο απλούστερος μυκηναϊκός χιτώνας με τις πολύχρωμες ταινίες
Για πρώτη φορά οι επισκέπτες του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου θα έχουν την ευκαιρία να δουν και να βιώσουν μια πιθανή όψη των ενδυμάτων που αναπαριστώνται σε εμβληματικές αρχαιότητες του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου. Ανάμεσά τους η ελεφάντινη τριάδα από τις Μυκήνες, το ελεφάντινο γυναικείο ειδώλιο από την Πρόσυμνα και η περίφημη Μυκηναία.
Διάλεξη, παρουσιάσεις
Η Dr Bernice Jones θα δώσει διάλεξη στα αγγλικά σχετικά με την πειραματική της έρευνα την Τετάρτη 27/6 και ώρα 18:00 στο αμφιθέατρο του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, ενώ παρουσιάσεις και επιδείξεις των τμημάτων κάθε φορεσιάς αλλά και του τρόπου ανασύνθεσής τους θα γίνουν στους εκθεσιακούς χώρους του μουσείου (στην αγγλική γλώσσα) στις ακόλουθες ημερομηνίες:Τρίτη 26 Ιουνίου, ώρα 16:00. Πέμπτη 28/6, ώρα 12:00. Σάββατο 30/6, ώρα 12:00. Τρίτη 3/7, ώρα 16:00. Πέμπτη 5/7, ώρα 12:00. Κυριακή 8/7, ώρα 12:00.
Για την παρακολούθηση της δράσης πειραματικής αρχαιολογίας στους εκθεσιακούς χώρους απαιτείται δήλωση συμμετοχής στα τηλέφωνα 213 2144856 και 213 2144858 και προμήθεια εισιτηρίου του Μουσείου. Η διάρκειά της είναι περίπου 40 λεπτά. Μέγιστος αριθμός συμμετοχών ανά δράση: 25 άτομα.
Η παρακολούθηση της διάλεξης (27/6) είναι δωρεάν. Η είσοδος στο αμφιθέατρο του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου είναι από την οδό Τοσίτσα 1. Η δράση γίνεται με την υποστήριξη του Ινστιτούτου Αιγαιακής Προϊστορίας, ΗΠΑ (INSTAP).
Αναδημοσίευση από το yougoculture.com