Το θέμα της ένταξης του Μινωικού πολιτισμού και της Σπιναλόγκα στον κατάλογο των μνημείων παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO τέθηκε στο πλαίσιο διεθνούς συνάντησης της επικουρικής επιτροπής σύμβασης της UNESCO που πραγματοποιείται στην Κρήτη, με τη συμμετοχή 35 συνέδρων από 18 χώρες από την Ασία, Ευρώπη, Αφρική, τη Βόρεια και Νότια Αμερική.
Η συνεδρίαση της επιτροπής έγινε το Σάββατο στην Βασιλική του Αγίου Μάρκου στο Ηράκλειο υπό την προεδρία της γ.γ του υπουργείου Πολιτισμού Μαρίας Βλαζάκη και με τη συμμετοχή εκπροσώπων της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για την ΟΥΝΕΣΚΟ με επικεφαλής την πρόεδρο Μαρία-Αικατερίνη Τζιτζικώστα.
Το θέμα συζήτησης της επιτροπής ήταν η προστασία των πολιτιστικών αγαθών από την παράνομη διακίνηση-αρχαιοκαπηλία, ενώ τα μέλη της επιτροπής ξεναγήθηκαν νωρίτερα στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου και παρακολούθησαν ενημερωτικό βίντεο τοπικών αρχαιολόγων για τα προτεινόμενα προς ένταξη στην UNESCO Μινωικά Ανάκτορα, όπως: Κνωσού, Φαιστού, Ζάκρου, Μαλίων, Κυδωνίας, Ζωμίνθου, αλλά και βίντεο για τη Σπιναλόγκα.
Κατά τη συνεδρίαση ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης και ο πρόεδρος της ΠΕΔ, δήμαρχος Ηρακλείου Βασίλης Λαμπρινός ζήτησαν την ένταξη του Μινωικού Πολιτισμού και της Σπιναλόγκα στον κατάλογο των μνημείων παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO.
«Είμαστε βέβαιοι ότι η Επιτροπή της UNESCO, την προεδρία της οποία ασκεί η κ. Βλαζάκη, ύστερα από τη συνεδρίαση της ομάδας εργασίας στο Ηράκλειο, θα συμβάλλει καθοριστικά στον κοινό αγώνα που όλοι μαζί πρέπει να δώσουμε για την προστασία του παγκόσμιου αρχαιολογικού πλούτου και σ αυτό τον αγώνα η Περιφέρεια Κρήτης δηλώνει παρόν», επισήμανε ο κ. Αρναουτάκης
Επίσης αναφέρθηκε στην συνεργασία με την κ Βλαζάκη, τον δήμαρχο Ηρακλείου, τους φορείς του νησιού για την ένταξη των παλατιών του Μινωικού Πολιτισμού και της Σπιναλόγκα στο καλεντάρι μνημείων παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO. Είναι ένας στόχος, προσέθεσε, για τον οποίο συνεργαζόμαστε όλοι και που πρέπει να επιτευχθεί, το δικαιούται η Κρήτη.
Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Ηρακλείου και πρόεδρος της ΠΕΔ Βασίλης Λαμπρινός, στον χαιρετισμό του, έκανε μία σύντομη αναφορά στην ιστορία και τις σπουδαίες προσωπικότητες της πόλης , από τον Δομίνικο Θεοτοκόπουλο μέχρι τον Νίκο Καζαντζάκη, ενώ έκλεισε με την ευχή να μπει ο αρχαιότερος πολιτισμός της Μεσογείου, ο Μινωικός, στην παγκόσμια κληρονομιά της UNESCO.
Η γγ του υπουργείου Πολιτισμού Μαρία Βλαζάκη, σε δηλώσεις της, ευχαρίστησε τον περιφερειάρχη και τον δήμαρχο για τη συνεργασία και στήριξη για την επιτυχή πραγματοποίηση της συνάντησης, την οποία χαρακτήρισε ιδιαίτερα σημαντική όπως και σημαντική την παρουσία στην Κρήτη των 35 συνέδρων από Ευρώπη, Ασία, Αφρική, Βόρεια και Νότια Αμερική. Ακόμη έκανε αναφορές στην συνεργασία που υπάρχει με φορείς και υπηρεσίες ώστε να επιτευχθεί η ένταξη των παλατιών του Μινωικού Πολιτισμού του αρχαιότερου στην Ευρώπη, όπως και η Σπιναλόγκα στο καλεντάρι των μνημείων παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO.
Τα μέλη της αντιπροσωπείας της UNESCO, σήμερα, ξεναγούνται στην Κνωσό και σε άλλα αξιοθέατα, ενώ αύριο θα επισκεφτούν αρχαιολογικούς χώρους και αξιοθέατα των Χανίων.
Πηγή:huffingtonpost.gr
Δείτε επίσης
- Γερμανία: Αυτοκίνητο έπεσε σε επισκέπτες χριστουγεννιάτικης αγοράς - Τουλάχιστον 11 νεκροί
- Politico: Ο Γ’ Παγκόσμιος Πόλεμος βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη, στην Ουκρανία
- NBA Cup: Θρίαμβος για τους Bucks με triple-double του MVP Αντετοκούνμπο
- Οι χριστιανοί στη Συρία ζουν ξανά τον εφιάλτη
- Η τρύπα του όζοντος επουλώνεται με ταχύ ρυθμό
Σχετικά άρθρα
- Σπιναλόγκα: Το νησί συνώνυμο της απομόνωσης ένας από τους πιο δημοφιλείς προορισμούς της Κρήτης
- Σπιναλόγκα: Η συγκλονιστική ιστορία του παπά που κοινωνούσε τους νεκρούς
- Επίσημο: Υποψήφια για “Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς” η Σπιναλόγκα
- Υποψήφια για Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς η Σπιναλόγκα-Κατατέθηκε στην UNESCO o φάκελος
- Κλέφτες «χτύπησαν» τη Σπιναλόγκα και πήραν δεκάδες χιλιάδες ευρώ