H Κυρηναϊκή στο πέρασμα του χρόνου

Είναι ιστορικά τεκμηριωμένο ότι λόγω συνάφειας μεταξύ της Κρήτης και των βόρειων παραλίων της Αφρικής, κυρίως στην Πεντάπολη γνωστή ως Κυρηναϊκή, οδήγησε τους Ρωμαίους να καθορίσουν την περιοχή αυτή ως ενιαία διοικητική περιφέρεια. Η Κυρηναϊκή σήμερα, ως περιοχή της Λιβύης, είναι γνωστή ως Ανατολική Σύρτη, μία εκ των λιβυκών περιοχών όπου δραστηριοποιούνται δουλεμπορικά δίκτυα.
Με διακανονισμό του Ρωμαίου Οκταβιανού Αύγουστου το 20 π.Χ., η Κυρηναϊκή στη Λιβύη της Βόρειας Αφρικής, ενώθηκε με την Κρήτη σε μία ενιαία Διοικητική περιφέρεια. Χαρακτηρίστηκε ως “συγκλητική”, δηλαδή Δημόσια επαρχία του Ρωμαϊκού Κράτους. Πρωτεύουσα είχε την πόλη Γόρτυνα στην Κρήτη.
Η ενιαία Ρωμαϊκή Διοίκηση “Κρήτης και Κυρηναϊκής”, βασίστηκε κυρίως σε κοινά χαρακτηριστικά του πληθυσμού, όπως ήταν η κοινή ελληνική γλώσσα που μιλούσε η πλειονότητα των κατοίκων της περιοχής, οι οικονομικές και εμπορικές σχέσεις κυρίως μεταξύ των εμπορικών λιμανιών της περιοχής, καθώς και η κοινή θρησκεία του δωδεκάθεου. Η διοικητική αυτή διαίρεση διατηρήθηκε για 316 χρόνια, δηλαδή από το 20 π.Χ. μέχρι το 296 μ.Χ., που έλαβαν χώρα στο Ρωμαϊκό Κράτος οι διοικητικές μεταρρυθμίσεις του Διοκλητιανού.
Η Κυρηναϊκή περιλάμβανε την αρχαία Πεντάπολη στην Ανατολική Λιβύη και εκτεινόταν διοικητικά μέχρι και την Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου. Η Πεντάπολις αποτελείτο από τις πέντε αρχαίες Ελληνικές αποικίες που ήταν η Βάρκη (= σημερινή Αλ Μαρτζ), οι Ευσπερίδες ή Βερενίκη (=σημερινή Βεγγάζη), η Ταύχειρα ή Αρσινόη (=σημερινή Τόκρα), η Κυρήνη με το εμπορικό λιμάνι από την οποία πήρε το όνομα ολόκληρη η Κυρηναϊκή (Πεντάπολις) και η Απολλωνία (=σημερινή Σούσαχ).
Δείτε επίσης
- Δήμος Φαιστού: Οδηγίες προστασίας πολιτών λόγω καύσωνα
- Nέα καραβιά μεταναστών στα ανοιχτά των Καλών Λιμένων
- «Καρτ ποστάλ» από τον Νότο: Το αδιαχώρητο και σήμερα στην Καταλυκή
- Τυμπάκι: Αποσωληνώθηκε η μικρή Μαριάννα που παρασύρθηκε έξω από το ΠΑΓΝΗ
- 116 αφίξεις μεταναστών σήμερα το πρωί σε Γαύδο και Αγία Γαλήνη