Παραδοσιακές ελληνικές βασιλόπιτες: 14 συνταγές από τα παλιά, γλυκές και αλμυρές
Όταν λέμε «βασιλόπιτα», οι περισσότεροι από εμάς εννοούμε μια πίτα γλυκιά. Συνήθως έχουμε στο μυαλό μας την «πολίτικη», που μοιάζει με τσουρέκι και μοσχοβολά μαχλέπι και μαστίχα και τη «σμυρναίικη», που θυμίζει αφράτο κέικ. Η τελευταία άντλησε την έμπνευσή της από τα εγγλέζικα κέικ, που αγαπούσαν πολύ οι Σμυρνιοί, όπως και πολλά άλλα ευρωπαϊκά εδέσματα. Τα δυτικότροπα κέικ εμπλουτίστηκαν με ανατολίτικα στοιχεία, όπως τα «ζεστά» μπαχάρια, με ξύσμα εσπεριδοειδών, καρπούς και κόντιτα. Η παλαιότερη σμυρναίικη βασιλόπιτα, η αυθεντική βασιλόπιτα της Σμύρνης, ήταν η τριφτή, που είχε μια ζύμη εύθρυπτη και βουτυρένια, κάπως σαν μπισκότο. Δεν περιείχε μπαχαρικά, αλλά χυμούς εσπεριδοειδών και βανίλια και στολιζόταν με ένα τύπωμα που παριστάνει τον δικέφαλο αετό του Βυζαντίου και με ένα σταυρό. Όσο για τη βασιλόπιτα της Καππαδοκίας, ήταν αρκετά διαφορετική. Λέγεται «γκετέ», και γεμίζεται με ένα μείγμα από βούτυρο και αλεύρι, ίδιο με το ρου (roux), δηλαδή τη βάση της μπεσαμέλ. Η ζύμη πλάθεται αφράτη, χωρίζεται σε κομμάτια που τα ανοίγουν σε χοντρά φύλλα, τα γεμίζουν με το ρου και πλάθουν ψωμάκια, που τα βάζουν σε ταψί σαν μαργαρίτα και τα ψήνουν.
Δείτε επίσης
- Έξυπνοι μετρητές: Ειδικά τιμολόγια για θέρμανση και προαγορά ηλεκτρικής ενέργειας
- Καιρός: Κορυφώνεται η κακοκαιρία
- Ποιες λέξεις περιέγραψαν καλύτερα για τους Έλληνες το 2024
- Αποπληθυσμός και Γεροντοκρατία βασικές τάσεις το 2025
- 4 tips για να μην πάρετε κι άλλα κιλά στις γιορτές