Kαθαρά Δευτέρα: 46 ξεχωριστοί μεζέδες για το πιο πλούσιο νηστίσιμο τραπέζι

Μέρα κάθαρσης η Καθαρά Δευτέρα, μετάβασης από τα φαγοπότια της Αποκριάς στη μεγάλη νηστεία της Σαρακοστής, αφήνει πίσω τα κρέατα και τα γαλακτοκομικά αλλά κρατάει την γιορτή –τα Κούλουμα έχουν τα γλέντια τους–, κρατάει την αφθονία. Κατά παράδοση θέλει στο τραπέζι της φαγητά που είτε δεν απαιτούν πολύωρες προετοιμασίες είτε έχουν μαγειρευτεί από πριν. Και που μεταφέρνονται εύκολα, ώστε να μπορείς να τα πάρεις μαζί σου σε μια εξόρμηση στην εξοχή με τον χαρταετό παραμάσχαλα. Η ταραμοσαλάτα, που πάει αγκαζέ με τη λαγάνα, είναι εκ των ων ουκ άνευ. Έχει στο πλάι της φάβα, ελιές και τουρσιά (αγγουράκια, λάχανο, παντζάρι, κουνουπίδι και πάει λέγοντας), αλλά και όσπρια, ντολμαδάκια και πιάτα με θαλασσινά. Το χταπόδι με κοφτό μακαρονάκι, το μυδοπίλαφο, οι σουπιές με σπανάκι είναι από τα κλασικά της ημέρας, κι είναι πολλά ακόμη.
;Κάθε σεφ βάζει και κάτι στο καθαροδευτεριάτικο τραπέζι μας. Παρακάτω θα βρείτε, ανάμεσα σε άλλα, τέσσερις διαφορετικές μαρινάδες για τις ελιές, πολλές συνταγές ταραμοσαλάτες μεταξύ των οποίων και μια από ταραμόγλωσσα (τα αυγά, μες τον σάκο τους, στον υμένα που τα περιβάλλει, όπως βγαίνουν από την κοιλιά του ψαριού), μερακλίδικη, ιδιαίτερη, φασόλια πιάζ αλλά και μαυρομάτικα που ξεκινάνε στην κατσαρόλα και τελειώνουν στο τηγάνι, με κάππαρη, λιαστή ντομάτα, καυκαλήθρες και ένα σωρό μυριστικά. Θα βρείτε επίσης τσουπωτά τηγανητά μύδια με υπέροχη χρυσαφένια κρούστα και μια ωραία σκορδαλιά που έχει και λίγο από το ζωμό τους –είναι ο τέλειος ουζομεζές– αλλά και καλαμάρια στον φούρνο γεμιστά με αρωματικό σπανακόρυζο, γαριδοκεφτέδες με πολίτικη σκορδαλιά, αγιορείτικες γαρίδες με μανέστρα…
Δείτε εδώ 46 συνταγές για το τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας
Δείτε επίσης
- Επίδομα γέννησης Μαρτίου 2025: Τι πρέπει να κάνουν οι δικαιούχοι για να λάβουν τα χρήματα
- ΕΦΕΤ: Οδηγός για σωστή επιλογή και ασφαλή κατανάλωση των σαρακοστιανών
- Ο πρόεδρος Ζελένσκι πρέπει να υποχωρήσει ή να αποχωρήσει, υπονοεί η Ουάσινγκτον
- Η ιστορία πίσω από το πέταγμα του χαρταετού και η προέλευση της λαγάνας
- Super Market: Ο καταναλωτής θα μπορεί να συγκρίνει τιμές σε προσφορές και εκπτώσεις
Σχετικά άρθρα
- Μεζέδες για την Τσικνοπέμπτη: 21 συνταγές για καλοφαγάδες!
- Μπριζόλες για την Τσικνοπέμπτη: οδηγίες ψησίματος, μαρινάδες και 14 εύκολες συνταγές
- Κρεατόπιτες για τις Απόκριες: 4 παραδοσιακές συνταγές από τη Νάουσα, την Κεφαλονιά και την Κρήτη
- Παραδοσιακό τραπέζι Θεοφανείων – Τι τρώει η Ελλάδα στη Γιορτή των Φώτων
- Μοσχάρι μεθυσμένο στη γάστρα σε τραγανή σφολιάτα