Η κατανάλωση κρέατος, ιδιαίτερα η κατανάλωση επεξεργασμένου κρέατος και μη επεξεργασμένου κόκκινου κρέατος, σχετίζεται με υψηλότερο κίνδυνο διαβήτη τύπου 2, σύμφωνα με νέα επιστημονική μελέτη σε 1,97 εκατομμύρια συμμετέχοντες. Τα πουλερικά όπως το κοτόπουλο και η γαλοπούλα, θεωρούνται γενικά ως πιο υγιεινές εναλλακτικές επιλογές, λιγότερες όμως έρευνες έχουν εξετάσει την σύνδεση της κατανάλωσης πουλερικών με την πιθανότητα εμφάνισης διαβήτη τύπου 2.
Για να προσδιορίσει την συσχέτιση μεταξύ κατανάλωσης επεξεργασμένου κρέατος, μη επεξεργασμένου κόκκινου κρέατος και πουλερικών και διαβήτη τύπου 2, η ομάδα με επικεφαλής τους ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Cambridge ανέλυσε δεδομένα από 31 μελέτες σε 20 χώρες. Στην ανάλυσή τους οι ερευνητές έλαβαν υπόψη παράγοντες όπως η ηλικία, το φύλο, οι συμπεριφορές που σχετίζονται με την υγεία, η ενεργειακή πρόσληψη και ο δείκτης μάζας σώματος.
Τι αποκάλυψε η έρευνα για τον διαβήτη τύπου 2
Σύμφωνα με τα ευρήματά τους, που δημοσιεύθηκαν στο Lancet Diabetes and Endocrinology, η συνήθης κατανάλωση 50 γραμμαρίων επεξεργασμένου κρέατος την ημέρα – που ισοδυναμεί με 2 φέτες ζαμπόν – φάνηκε να σχετίζεται με 15% υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2 τα επόμενα 10 χρόνια.
Η συνήθης κατανάλωση 100 γραμμαρίων πουλερικών την ημέρα φάνηκε να συνδέεται με 8% υψηλότερο κίνδυνο, αλλά όταν διεξήχθησαν περαιτέρω αναλύσεις για τον έλεγχο των ευρημάτων σε διαφορετικά σενάρια, η συσχέτιση για την κατανάλωση πουλερικών έγινε ασθενέστερη. Ωστόσο, οι συσχετίσεις επεξεργασμένου κρέατος και μη επεξεργασμένου κόκκινου κρέατος και διαβήτη τύπου 2 παρέμειναν.
Η επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης και καθηγήτρια της Μονάδας Επιδημιολογίας του Συμβουλίου Ιατρικής Έρευνας (MRC) στο Πανεπιστήμιο του Cambridge, Δρ. Nita Forouhi αναφέρει: «Η έρευνά μας παρέχει τα πιο ολοκληρωμένα στοιχεία μέχρι σήμερα για την σύνδεση μεταξύ της κατανάλωσης επεξεργασμένου κρέατος και μη επεξεργασμένου κόκκινου κρέατος και του κινδύνου εμφάνισης διαβήτη τύπου 2, τα οποία συνάδουν με τις υπάρχουσες συστάσεις για τον περιορισμό της κατανάλωσης επεξεργασμένου κρέατος και μη επεξεργασμένου κόκκινου κρέατος για τη μείωση του κινδύνου.
Ενώ τα ευρήματά μας παρέχουν πιο ολοκληρωμένα στοιχεία και για την συσχέτιση μεταξύ της κατανάλωσης πουλερικών και του διαβήτη τύπου 2, η σχέση παραμένει αβέβαιη και πρέπει να διερευνηθεί περαιτέρω».
Δείτε επίσης
- Ελαιόλαδο: Κατέχει την κορυφή στη μεσογειακή διατροφή
- Εσείς γνωρίζετε τι είναι η ευέλικτη διατροφή;
- Αυτά είναι τα 5 πιο υγιεινά τυριά, σύμφωνα με τους διαιτολόγους
- Φάρμακα για την καρδιά: Μειώνουν και τον κίνδυνο άνοιας;
- Εννέα απλοί τρόποι για να κρατήσετε το σπίτι σας ζεστό μέσα στο χειμώνα