Μια διατροφή που εστιάζει στην κατανάλωση φυτικών τροφών μπορεί να είναι η καλύτερη προληπτική στρατηγική για τα άτομα που διατρέχουν κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2, αποκαλύπτει νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Diabetes & Metabolism.
Συγκεκριμένα, ερευνητές του Ιατρικού Πανεπιστημίου της Βιέννης ανέλυσαν δεδομένα 113.097 ατόμων από τη βρετανική Biobank σε χρονικό διάστημα 12 ετών και είδαν ότι μια διατροφή πλούσια σε φρέσκα φρούτα, λαχανικά και δημητριακά ολικής αλέσεως θα μπορούσε να αποτρέψει τουλάχιστον το 75% των περιπτώσεων διαβήτη τύπου 2.
Μάλιστα, η κατανάλωση μιας φυτικής διατροφής συσχετίστηκε με μείωση του κινδύνου διαβήτη κατά 24% – ακόμη και σε άτομα με γενετική προδιάθεση και άλλους παράγοντες κινδύνου, όπως η παχυσαρκία, η προχωρημένη ηλικία ή η έλλειψη σωματικής δραστηριότητας.
Επιπλέον, η ερευνητική ομάδα προσθέτει ότι οι «plant-based» δίαιτες υποστηρίζουν τη λειτουργία του ήπατος και των νεφρών. Αξίζει να σημειωθεί ότι τόσο το συκώτι όσο και τα νεφρά διαδραματίζουν κρίσιμο ρόλο στην πρόληψη του διαβήτη.
Αντικαταστήστε το (κόκκινο) κρέας με…
Σε σύγκριση με τα άτομα με τη χαμηλότερη κατανάλωση επεξεργασμένου κόκκινου κρέατος, οι συμμετέχοντες που έτρωγαν περισσότερο είχαν 62% περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν διαβήτη τύπου 2, σύμφωνα με τα ευρήματα της μελέτης που δημοσιεύθηκαν νωρίτερα φέτος στο American Journal of Clinical Nutrition.
Όσοι έτρωγαν το περισσότερο μη επεξεργασμένο κόκκινο κρέας είχαν 40% περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν διαβήτη τύπου 2 σε σύγκριση με εκείνους που έτρωγαν λιγότερο.
«Όσον αφορά την πρόληψη του διαβήτη τύπου 2, συνιστούμε την αντικατάσταση του κόκκινου κρέατος με φυτικές πηγές πρωτεϊνών, όπως οι ξηροί καρποί και τα όσπρια», αναφέρουν ερευνητές από το Harvard T.H. Chan School of Public Health.
Προηγούμενη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο BMC Medicine επιβεβαιώνει ότι η αντικατάσταση ζωικών πρωτεϊνών με πρωτεΐνες φυτικής προέλευσης, όπως εκείνες που βρίσκουμε σε ξηρούς καρπούς και όσπρια, σχετίζεται με με χαμηλότερο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων, διαβήτη τύπου 2 και πρόωρου θανάτου.
Στη μελέτη, οι επιστήμονες εξέτασαν τα οφέλη της αντικατάστασης διαφόρων ζωικών πρωτεϊνών με διαφορετικές επιλογές φυτικής προέλευσης, αφού λάβουν υπόψη άλλους παράγοντες που μπορεί να επηρεάσουν τον κίνδυνο ορισμένων ασθενειών ή πρόωρου θανάτου, όπως το κάπνισμα, το ποτό, η κατανάλωση πάρα πολλών θερμίδων και η σωματική αδράνεια.
Οι αντικαταστάσεις που αφορούσαν κόκκινο και επεξεργασμένο κρέας φάνηκε να κάνουν τη μεγαλύτερη διαφορά, σύμφωνα με τα ευρήματα.
Ειδικότερα, η αντικατάσταση μιας μερίδας επεξεργασμένου κρέατος με ξηρούς καρπούς συσχετίστηκε με 21% χαμηλότερο κίνδυνο πρόωρου θανάτου από όλες τις αιτίες.
Ομοίως, η αντικατάσταση μιας μερίδας κόκκινου ή επεξεργασμένου κρέατος με ξηρούς καρπούς, όσπρια ή δημητριακά ολικής αλέσεως συνδέθηκε με 23% έως 36% χαμηλότερο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.
Η κατανάλωση ξηρών καρπών αντί για κόκκινο ή επεξεργασμένο κρέας συνδέθηκε επίσης με 8% χαμηλότερο κίνδυνο διαβήτη τύπου 2.
Δείτε επίσης
- Γυμναστική: Πόση είναι αρκετή για να αδυνατίσουμε
- Πώς τρώμε μετά τις γιορτές; Η διαισθητική διατροφή μπορεί να κάνει τη διαφορά
- Η κατανάλωση φρούτων μειώνει το κίνδυνο κατάθλιψης - Τα ευρήματα νέας μελέτης
- «Θωρακίζοντας» τον οργανισμό: 15 συνήθειες για να αποφύγουμε τις ιώσεις
- 15 συνήθειες για να μείνουμε υγιείς φέτος το χειμώνα