Οι πρωτεΐνες θεωρούνται δομικά στοιχεία της ζωής, καθώς παίζουν κρίσιμο ρόλο σε μια σειρά σωματικών λειτουργιών, από την οικοδόμηση ιστού και οστών μέχρι την αύξηση της μυϊκής μάζας.
Αλλά είναι όλες οι «πηγές» πρωτεΐνης ίδιες;
Σε έρευνα του Χάρβαρντ αναφέρεται ότι η υπερβολική κατανάλωση κόκκινου και επεξεργασμένου κρέατος σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο ισχαιμικής καρδιοπάθειας σε άνδρες που δεν έχουν υψηλή αρτηριακή πίεση, υψηλή χοληστερόλη ή διαβήτη.
Αντίθετα, σε μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Journal of the American Heart Association, αναφέρεται ότι οι φυτικές πρωτεΐνες, εκτός των άλλων ευεργετικών επιδράσεων για την υγεία, συμβάλουν και στη μείωση της αρτηριακής πίεσης.
Ποιες πρωτεΐνες μπορούν, λοιπόν, να μας προστατεύσουν από τις καρδιακές παθήσεις;
Ψάρια
Τα λιπαρά ψάρια, όπως ο σολομός και οι σαρδέλες, μπορούν μειώσουν τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής και στεφανιαίας νόσου. Είναι πλούσια σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, τα οποία συνδέονται με καλύτερα επίπεδα τριγλυκεριδίων και λιγότερη συσσώρευση πλάκας στις αρτηρίες.
Μάλιστα, σύμφωνα με επιστημονική ανασκόπηση που δημοσιεύθηκε στο Nutrients, αν καταναλώνετε 20 γραμμάρια παραπάνω ψάρι την ημέρα μπορεί να μειώσετε τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων έως και 4%.
Η Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία συνιστά την κατανάλωση δύο μερίδων λιπαρών ψαριών την εβδομάδα.
Όσπρια και ξηροί καρποί
Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Archives of International Medicine, τα όσπρια, όπως τα ρεβίθια και οι φακές, μπορούν να βελτιώσουν τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα και μειώνουν τον καρδιαγγειακό κίνδυνο σε ασθενείς με διαβήτη τύπου 2.
Το Harvard Health Publishing υπογραμμίζει ότι τα φασόλια, σε σύγκριση με τις ζωικές πρωτεΐνες όπως το μοσχάρι, είναι πιο υγιεινή επιλογή για την καρδιά σας, καθώς συμβάλουν στη διατήρηση υγιών επιπέδων αρτηριακής πίεσης.
Οι ξηροί καρποί, όπως τα αμύγδαλα, τα καρύδια και τα φιστίκια, περιέχουν φλαβονοειδή, μια ομάδα ενώσεων που θεωρούνται τα καλύτερα φυσικά «φάρμακα» για την καρδιά.
Δεν είναι μόνο πλούσια σε αντιοξειδωτικά, αλλά μας προστατεύουν και από τις ελεύθερες ρίζες, που θα μπορούσαν να προκαλέσουν αθηροσκλήρωση (σκλήρυνση των αιμοφόρων αγγείων) και να αυξήσουν τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.
Επιπλέον, επιστημονική ανασκόπηση που δημοσιεύθηκε στο Food Reviews International, έδειξε ότι τόσο τα υγιή άτομα όσο και τα άτομα με αυξημένα επίπεδα λιπιδίων, που κατανάλωναν 50 έως 100 γραμμάρια ξηρών καρπών 5 φορές την εβδομάδα, μείωσαν σημαντικά την LDL («κακή») χοληστερόλη τους.
Άπαχο κρέας
Για να περιορίσετε τα κορεσμένα λιπαρά στη διατροφή σας, θα πρέπει να επιλέγετε άπαχες πρωτεΐνες και να προσέχετε τον τρόπο που τις μαγειρεύετε.
Το στήθος κοτόπουλου είναι μια εξαιρετική πηγή ψευδαργύρου και βιταμίνης Β12, η οποία είναι σημαντική για την καρδιαγγειακή υγεία, καθώς συμβάλλει στην διατήρηση της δομής της καρδιάς.
Μία μερίδα γαλοπούλα μας προσφέρει μια καλή δόση πρωτεΐνης, με σαφώς λιγότερα λιπαρά σε σχέση με το κόκκινο κρέας.
Γαλακτοκομικά
Τα γαλακτοκομικά προϊόντα αποτελούν καλή πηγή πρωτεϊνών και βασικών θρεπτικών συστατικών, όπως η βιταμίνη D.
Το γιαούρτι, για παράδειγμα, παρέχει ασβέστιο, μαγνήσιο και κάλιο, τα οποία μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της αρτηριακής πίεσης και στη διατήρηση της κανονικότητας του καρδιακού παλμού.
Η επιστημονική ομάδα του Πανεπιστημίου Μακ Μάστερ στον Καναδά, στα πλαίσια σχετικής μελέτης, είδε ότι, όσοι δεν έτρωγαν καθόλου γαλακτοκομικά, είχαν υψηλότερα ποσοστά θνησιμότητας, καρδιακών θανάτων, μείζονος καρδιακής νόσου και εγκεφαλικού επεισοδίου. συγκριτικά με εκείνους που έτρωγαν 3 μερίδες την εβδομάδα.
Δείτε επίσης
- Γυμναστική: Πόση είναι αρκετή για να αδυνατίσουμε
- Πώς τρώμε μετά τις γιορτές; Η διαισθητική διατροφή μπορεί να κάνει τη διαφορά
- Η κατανάλωση φρούτων μειώνει το κίνδυνο κατάθλιψης - Τα ευρήματα νέας μελέτης
- «Θωρακίζοντας» τον οργανισμό: 15 συνήθειες για να αποφύγουμε τις ιώσεις
- 15 συνήθειες για να μείνουμε υγιείς φέτος το χειμώνα