Ντομάτα από τη Μεσαρά - Προβληματα αρκετά για τους αγρότες
Την προστασία της κυβέρνησης από τα κυκλώματα ελληνοποιήσεων ζητούν οι παραγωγοί του Τυμπακίου
Εκτός ανταγωνισμού, με τις ευλογίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που υποτίθεται ότι την ίδια ώρα προστατεύει τους παραγωγούς της και τους καταναλωτές της, είναι οι ντομάτες που έρχονται στην Κρήτη, εκτοπίζοντας τις ακριβότερες κρητικές ντομάτες, όχι μόνο γιατί είναι φτηνότερες, αλλά κυρίως γιατί διακινούνται σαν... κρητικές.
Οι παραγωγοί του Τυμπακίου καλούν την κυβέρνηση να τους προστατεύσει από τα κυκλώματα αυτά που δρουν στην αγορά, ενώ καταγγέλλουν ότι οι Βρυξέλλες έχουν κάνει πολύ δύσκολη και κοστοβόρα την παραγωγή της ευρωπαϊκής ντομάτας, καταργώντας ένα σωρό δραστικές ουσίες, που την ίδια ώρα έρχονται στο πιάτο μας από το Μαρόκο, τα Σκόπια, την Αλβανία και την Τουρκία μέσω Θεσσαλονίκης!
Την περίοδο αυτή, οι ντομάτες της Κρήτης είναι λιγοστές. Αλλά παρ’ όλα αυτά, στην ντόπια αγορά οι καταναλωτές, ακόμα και αν ψάξουν για... ντομάτα τρίτων χωρών, δε θα μπορέσουν εύκολα να βρουν, καθώς η αγορά διακινεί «μόνο ντόπια ντομάτα», σύμφωνα με τις καταγγελίες των παραγωγών του Τυμπακίου, που μιλούν για ελληνοποιήσεις.
Και όσο πλησιάζουμε προς τον χειμώνα, η κατάσταση θα χειροτερέψει, όπως εξηγεί στην εφημερίδα “Νέα Κρήτη” ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Τυμπακίου Μανόλης Ορφανουδάκης, λέγοντας πως η παραγωγή της θερμοκηπιακής ντομάτας της περιοχής θα αρχίσει να αυξάνεται από τα μέσα Οκτωβρίου και μετά.
«Όσο μεγαλύτερη είναι η παραγωγή», όπως λέει, «τόσο ευκολότερα στήνονται τα παιχνίδια»...
Το κόστος παραγωγής
«Τις τελευταίες δύο μέρες, στο Δημοπρατήριο Τυμπακίου οι τιμές παραγωγού ντομάτας έφτασαν γύρω στα 80 λεπτά το κιλό. Αυτές οι τιμές είναι “τσιμπημένες”, επειδή η ντομάτα που βγαίνει τώρα είναι εκτός εποχής. Από αυτά τα 80 λεπτά, περίπου τα 40 λεπτά το κιλό είναι το κόστος παραγωγής. Στον καταναλωτή σίγουρα θα υπερβαίνει το 1 ευρώ. Σίγουρα θα πρέπει να μιλάμε για τιμή καταναλωτή γύρω στο 1,10 με 1,20 ευρώ το κιλό. Στο μεταξύ, μπορεί ο καταναλωτής να τρώει την ντομάτα των τρίτων χωρών γύρω στο ευρώ, χωρίς να ξέρει ότι αυτή η ντομάτα είναι από τις χώρες αυτές», είπε στην εφημερίδα “Νέα Κρήτη” ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Τυμπακίου.
«Ωστόσο, ούτε στις άλλες χώρες αυτήν την περίοδο υπάρχουν μεγάλες ποσότητες ντομάτας. Θεωρώ από τα μέσα Οκτωβρίου και μετά θα αρχίσουν να μπαίνουν μεγαλύτερες ποσότητες στην αγορά. Και όσο περισσότερες ντομάτες μπαίνουν στην αγορά, τόσο και πιο πολύ μπορούν οι διάφοροι να κάνουν τα παιχνίδια τους»...
Στο σημείο αυτό ο συνδικαλιστής εξηγεί ότι η ντομάτα της Κρήτης, επειδή δεν επιτρέπονται πλέον παρά ελάχιστες δραστικές ουσίες, έχει πολύ μεγαλύτερο κόστος από το κόστος της ντομάτας των τρίτων χωρών.
«Όσο λιγότερες είναι οι δραστικές, τόσο συχνότερα είναι τα ψεκάσματα που πρέπει να κάνουμε για να καταπολεμήσουμε μια ασθένεια», όπως λέει ο Μανόλης Ορφανουδάκης.
Την ίδια ώρα όμως, σύμφωνα με τον συνδικαλιστή, η Ε.Ε. επιτρέπει αθρόες εισαγωγές από τα Σκόπια, το Μαρόκο, την Αλβανία, την Τουρκία κ.λπ., όπου οι δραστικές ουσίες επιτρέπονται και είναι και αποτελεσματικές στην αντιμετώπιση των ασθενειών. Έτσι, οι δικές τους οι ντομάτες παράγονται με χαμηλότερο κόστος και έρχονται στη χώρα μας χωρίς να είναι απαλλαγμένες από τις δραστικές που στην Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν καταργηθεί.
«Να μην πείθεται μόνο από την ταμπέλα ο καταναλωτής»
Για τα ζητήματα αυτά, το Παράρτημα Κρήτης του ΓΕΩΤΕΕ έχει κατ' επανάληψη πραγματοποιήσει παρεμβάσεις στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, αλλά το φαινόμενο των αθρόων εισαγωγών ντομάτας και άλλων προϊόντων από τις τρίτες χώρες συνεχίζεται.
Όπως τόνισε στην εφημερίδα “Νέα Κρήτη” ο γενικός γραμματέας του Παραρτήματος Κρήτης του ΓΕΩΤΕΕ Γιάννης Σμυρνάκης, «το κόστος των δικών μας προϊόντων ανεβαίνει πάρα πολύ σε σχέση με τα προϊόντα των τρίτων χωρών. Το κόστος για να πάρει έγκριση στην Ευρώπη σε σχέση με την Αμερική είναι διπλάσιο, και σε σχέση με τις τρίτες χώρες είναι πενταπλάσιο. Άρα τα κόστη είναι πολύ μεγαλύτερα στην Ευρωπαϊκή Ένωση για να επενδύσει μια εταιρεία στις δραστικές.
Την ίδια ώρα, οι καταναλωτές της Ε.Ε. δεν μπορούν να αγοράσουν τα βιολογικά προϊόντα γιατί είναι ακριβά και γιατί και το εισόδημα το δικό τους μειώνεται διαρκώς. Κι έτσι αναγκαστικά καταφεύγουν στα φτηνά αγροτικά προϊόντα από τις τρίτες χώρες, τα οποία είναι αμφιβόλου ποιότητας και χωρίς να ξέρουμε τι υπολείμματα έχουν μέσα»...
Καταλήγοντας, ο Γιάννης Σμυρνάκης τόνισε ότι «έχουμε κάνει πολλές παρεμβάσεις για τις δραστικές ουσίες, για τις ελληνοποιήσεις και για όλα αυτά τα ζητήματα. Εμείς ως ΓΕΩΤΕΕ προσπαθούμε να κάνουμε πάντα παρεμβάσεις τόσο προς το υπουργείο, όσο και προς τις τοπικές υπηρεσίες. Εμείς στοχεύουμε στην ενημέρωση του κοινού. Και καλούμε τον καταναλωτή να ψάχνει λίγο περισσότερο τα ντόπια προϊόντα και να μην πείθεται μόνο βλέποντας την ταμπέλα».
Δείτε επίσης
- Tυμπάκι: Στις 2.000 οι υπογραφές για απόσχιση από τον Δήμο Φαιστού
- Π.Σ Τυμπακίου: ;Oλα έτοιμα γοια το 2ο “South Santa Run”!
- Στα δικαστήρια διευθύντρια σχολείου από τη Μεσαρά που την “ξήλωσαν” για την αξιολόγηση
- Συντονίζονται οι δήμαρχοι για τον Νότιο Οδικό Άξονα που θα συνδέει νέο αεροδρόμιο – Αγία Γαλήνη
- «Στα γιορτινά» ο Ζαρός με τη διπλή φωταγώγηση των Χριστουγεννιάτικων δέντρων
Σχετικά άρθρα
- Στη Βουλή το θέμα με τις παράνομες ελληνοποιήσεις
- Η παραγωγή ντομάτας στην Κρήτη και η κατάσταση της αγοράς
- Τυμπάκι: Αγωνία για την φονικη πεταλούδα που καταστρέφει τις καλλιέργειες
- Μεσαρά: Αγωνία για την κατρακύλα της τιμής της ντομάτας
- Μεσαρά: Ο χιονιας έφερε αυξηση στα κηπευτικά - Τι λέει ο Μ Ορφανουδάκης