Μπρόκολο ογκρατέν
Υλικά
400 γρ. μπρόκολο
2 κ.σ. ελαιόλαδο
2 κρεμμύδια
300 γρ. ρύζι
2 φλ. ζωμός
Αλάτι
Πιπέρι
Για τη σάλτσα τυριού
150 γρ. ροκφόρ ή γκοργκοντζόλα
600 ml γάλα
50 γρ. βούτυρο
50 γρ. αλεύρι
1 πρέζα/ες μοσχοκάρυδο
1/2 φλ. παρμεζάνα
1/3 φλ. ψωμί
1 κ.σ. μαϊντανός
Αλάτι
Πιπέρι
Εξοπλισμός
Κατσαρόλα
Κουτάλα
Πιρούνι
Διαδικασία
Για το ρύζι
Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και προσθέτουμε τα κρεμμύδια.
Τα αφήνουμε για 5 λεπτά, να γίνουν διάφανα.
Προσθέτουμε το ρύζι και ανακατεύουμε να λαδωθεί καλά.
Προσθέτουμε το ζωμό και ανακατεύουμε μία φορά για να μη σπάσουν οι κόκκοι ρυζιού και αποβάλουν το άμυλό τους (τότε θα λασπώσει).
Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι.
Σκεπάζουμε την κατσαρόλα, χαμηλώνουμε τη φωτιά στο 2 και αφήνουμε να σιγοβράσει για 20 λεπτά.
Εάν δεν το ανακατέψετε θα παραμείνει σπυρωτό.
Όσο βράζουμε το πιλάφι ετοιμάζουμε τη σάλτσα τυριού.
Για τη σάλτσα τυριού
Εάν κάνετε vegan διατροφή, αντικαταστήστε τα γαλακτοκομικά προϊόντα με φυτικά προϊόντα.
Ζεσταίνουμε το βούτυρο και προσθέτουμε το αλεύρι.
Ανακατεύουμε καλά με σύρμα για 1 με 2 λεπτά και προσθέτουμε το γάλα λίγο λίγο.
Αφήνουμε την κρέμα να δέσει και να πάρει βράση.
Βράζουμε για 4 με 5 λεπτά να πυκνώσει ελαφρά.
Λιώνουμε το τυρί με πιρούνι, το προσθέτουμε στη σάλτσα, καθώς και το μοσχοκάρυδο.
Ανακατεύουμε καλά.
Προσθέτουμε αλατοπίπερο.
Για το μπρόκολο
Σε αλατισμένο νερό που βράζει ζεματάμε τις φουντίτσες μπρόκολο για 4 με 5 λεπτά και τις στραγγίζουμε με τρυπητή κουτάλα.
Το στραγγίζουμε.
Για το ψήσιμο
Ανάβουμε το γκριλ.
Λαδώνουμε ελαφρά ένα τετράγωνο πυρίμαχο σκεύος.
Απλώνουμε μέσα το πιλάφι και το στρώνουμε με κουτάλι.
Από πάνω, τοποθετούμε το μπρόκολο.
Περιχύνουμε με τη σάλτσα τυριού.
Ανακατεύουμε σε ένα μπολ την παρμεζάνα, τον μαϊντανό και τα ψίχουλα.
Πασπαλίζουμε τα υλικά.
Τοποθετούμε το ταψί κάτω από το γκριλ για 3 με 4 λεπτά μέχρι να λιώσει το τυρί στην επιφάνεια και να κάνει κρούστα.