Μητσοτάκης: Το υπερπλεόνασμα θα αξιοποιηθεί στοχευμένα για τους πιο αδύναμους(Βίντεο)
Μείωση του ΕΝΦΙΑ και το 2020 και επίτευξη υπερπλεονάσματος φέτος το οποίο θα αξιοποιηθεί “στοχευμένα” για τους πιο αδύναμους, προανήγγειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξη που παραχώρησε στον ΣΚΑΪ, ενώ διαβεβαίωσε επίσης ότι η κυβέρνηση θα προσαρμοστεί στις αποφάσεις του ΣτΕ σχετικά με το ασφαλιστικό.
Ο ΕΝΦΙΑ θα μειωθεί και το 2020, δήλωσε ο Πρωθυπουργός, σημειώνοντας, ωστόσο, παράλληλα ότι θα γίνουν και στοχευμένες αυξήσεις, εκεί που δικαιολογείται από τις αντικειμενικές αξίες. Μέσω της αναπροσαρμογής των αντικειμενικών αξιών το σύστημα θα γίνει πιο δίκαιο σύστημα, διευκρίνισε και τόνισε ότι οι ιδιοκτήτες ακινήτων σε πανακριβές περιοχές που δεν πλήρωναν, “τώρα θα πληρώσουν”.
Επανέλαβε, επίσης, ότι έως το τέλος της τετραετίας θα έχουν καταργηθεί το τέλος επιτηδεύματος και η εισφορά αλληλεγγύης.
Αναφερόμενος στο μέρισμα είπε ότι “το μέρισμα ανάπτυξης θα μοιραστεί με δίκαιο τρόπο. Μετά από 10 χρόνια κρίσης, δεν θα ανεχτώ με τη νέα ανάπτυξη που έχουμε, να δημιουργηθούν νέες ανισότητες”. “Πείσαμε τους πιστωτές μας ότι με την ανάκαμψη της οικονομίας, με μια σειρά παρεμβάσεων που κάναμε, θα μπορούμε να πετύχουμε τον στόχο του 3,5% για το 2019, αλλά να έχουμε και κάποιο υπερπλεόνασμα. Το πόσο θα είναι δεν μπορώ ακόμα να σας το πω, αλλά θα υπάρχει υπερπλεόνασμα”, τόνισε ο Πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι αυτό θα αξιοποιηθεί "στοχευμένα” για τους πιο αδύναμους.
“Θέλουμε να εξετάσουμε όλες τις επιλογές μας, σκοπός μου δεν είναι να κάνω ψηφοθηρική πολιτική”, σημείωσε ο Πρωθυπουργός προσθέτοντας πως αυτό θα γίνει “έχοντας εξασφαλίσει τη σύμφωνη γνώμη των θεσμών για τον προϋπολογισμό του 2020”.
Σχετικά με τις αποφάσεις του ΣτΕ για το ασφαλιστικό, ο κ. Μητσοτάκης διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση θα προσαρμοστεί σε αυτές και υπογράμμισε πως το σύνολο, που θα υπάρχει από τις ασφαλιστικές εισφορές με το νέο ασφαλιστικό και την φορολογική μεταρρύθμιση, θα είναι σημαντικά θετικό. Είπε ακόμη ότι το νέο ασφαλιστικό “θα είναι απλό και δίκαιο”.
Σημείωσε, επίσης, ότι η κυβέρνηση δίνει κίνητρα στις επιχειρήσεις. “Θέλουμε δαπάνες επιχειρήσεων που στηρίζουν τον κόσμο της εργασίας να εκπίπτουν. Άρα δίνουμε κίνητρα. Θα υπάρξει και δεύτερη παρέμβαση στα φορολογικά με ακόμη περισσότερα κίνητρα σε αυτή την κατεύθυνση. Ανάμεσα τους και κίνητρα προκειμένου οι επιχειρήσεις να δώσουν μετοχές στους εργαζομένους”, ανέφερε χαρακτηριστικά.
Παράλληλα, αναφορικά με την επένδυση στο Ελληνικό τόνισε ότι από τις αρχές του 2020 περιμένουμε η εταιρεία να ξεκινήσει τις προβλεπόμενες εργασίες. Ο κ. Μητσοτάκης μίλησε και για την ψηφιακή διακυβέρνηση, σημειώνοντας πως θα υπάρξει ενιαίος αριθμός για τον κάθε πολίτη. “Με μία ψηφιακή κάρτα που θα μπορεί να σε πιστοποιεί θα μπορείς να κάνεις μία σειρά από ψηφιακές συναλλαγές με το Δημόσιο. Όταν θα ολοκληρωθεί αυτό θα μιλάμε για μία πραγματική επανάσταση στις σχέσεις του πολίτη με το Δημόσιο”, σημείωσε.
Ερωτηθείς για την έρευνα της Επιτροπής Ανταγωνισμού στις τράπεζες, ο Πρωθυπουργός τόνισε ότι “η δουλειά μου δεν είναι να παρεμβαίνω. Οι τράπεζες είναι ιδιωτικές επιχειρήσεις. Έκανα μία επισήμανση και ζήτησα από τις τράπεζες να εξετάσουν την πολιτική τους. Δεν το γνωρίζαμε και δεν έπρεπε να το γνωρίζουμε. Απεδείχθη πόσο δίκιο είχαμε όταν αντικαταστήσαμε την ηγεσία της Επιτροπής Ανταγωνισμού, η οποία θα λειτουργήσει ως Ανεξάρτητη αρχή. Ούτε η κυβέρνηση θα γνωρίζει τι θα κάνει ούτε και οι εμπλεκόμενες εταιρείες”.
Αναφερόμενος γενικά στην οικονομία, έστειλε το μήνυμα ότι “η κρίση τελείωσε”. “Δεν κοιτάω τις δημοσκοπήσεις. Αλλά κοιτάω τους πραγματικούς δείκτες που αποτυπώνουν την εικόνα στην αγορά. Έχουμε ένα υψηλό δείκτη εμπιστοσύνης. Η μισή οικονομία είναι η ψυχολογία. Έχουν λόγο οι πολίτες να πιστεύουν σήμερα ότι η κρίση τελείωσε”, τόνισε ο Πρωθυπουργός.
Ο Πρωθυπουργός σχολίασε και τον αντικαπνιστικό νόμο, υπογραμμίζοντας ότι οι έλεγχοι θα συνεχιστούν και από τη στιγμή που το μέτρο θα εφαρμοστεί οριζόντια, “θα πρέπει να γνωρίζουν οι μαγαζάτορες δεν θα υπάρχει η δικαιολογία της απώλειας τζίρου”. Εξέφρασε επίσης την αναγκαιότητα να μειωθούν τα τροχαία ατυχήματα. “Θα είμαι κάθετα αυστηρός στο κράνος στο δίκυκλο και δίνω και ένα μικρό κίνητρο μειώνοντας τον ΦΠΑ στα κράνη”. Όπως είπε, εφαρμόζουμε μία πολιτική με κίνητρα και αντικίνητρα.
Κληθείς να σχολιάσει τις τελευταίες εξελίξεις στην προανακριτική επιτροπή για τη Novartis, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε πως “έχω αποφύγει να εμπλακώ στην υπόθεση της επιτροπής για τη Novartis“, ενώ άφησε σαφείς αιχμές κατά του ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας πως “απορώ ποιος δεν θέλει να καταθέσει ο κ. Φρουζής“.
Για την επιχείρηση στην ΑΣΟΕΕ, την τρομοκρατία και το προσφυγικό
“Τελειώνουμε με τις γιάφκες των μπαχαλάκηδων και των κατασκευαστών μολότοφ και των διακινητών εντός των πανεπιστημίων και τα πανεπιστήμια αποδίδονται στους φυσικούς χρήστες τους” δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ερωτηθείς για την αστυνομική επιχείρηση, που έγινε σήμερα στην ΑΣΟΕΕ.
“Οι παρεμβάσεις γίνονται όταν είμαστε απολύτως σίγουροι για την επιτυχία της κάθε επιχείρησης”, τόνισε ο Πρωθυπουργός και συμπλήρωσε πως “αργά αλλά σταθερά αποκαθίσταται η ασφάλεια και η τάξη στη χώρα”.
Σχετικά με την χθεσινή επιχείρηση της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνεχάρη την υπηρεσία για την εξάρθρωση ενός επικίνδυνου επιχειρησιακού βραχίονα της νέας τρομοκρατίας στη χώρα, όπως είπε, και μίλησε για συστηματική έρευνα και δεμένη δικογραφία για τα στοιχεία της οποία θα αποφασίσει η Δικαιοσύνη.
"Όταν μιλάμε για ασφάλεια αντίστοιχες επιχειρήσεις λαμβάνουν χώρα σε όλη την επικράτεια. Οι Έλληνες και οι Ελληνίδες θα αισθανθούν και πάλι ασφαλείς. Αυτή η πολιτική δεν έχει ταξικό πρόσημο. Ασφάλεια ίσον ελευθερία και η ασφάλεια αποκαθίσταται στη χώρα”, τόνισε ο Πρωθυπουργός.
Αναφορικά με το προσφυγικό, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι η έξαρση του προβλήματος μέσα στο καλοκαίρι ήταν κάτι απρόοπτο. Η κυβέρνηση αυτή έχει άλλη πολιτική από την προηγούμενη για το συγκεκριμένο ζήτημα, είπε, και έστειλε το μήνυμα ότι "το σύστημα σφίγγει" καθώς όσοι δικαιούνται άσυλο, θα το παίρνουν και όσοι δεν δικαιούνται, θα επιστρέφουν, είτε στην Τουρκία είτε στις χώρες προέλευσής τους. Σημείωσε, επίσης, πως θα δημιουργηθούν κλειστά προαναχωρησιακά κέντρα και τις επόμενες μέρες θα ανακοινωθούν λεπτομέρειες.
Δείτε επίσης
-
Δεν υπάρχουν καταχωρήσεις
Σχετικά άρθρα
- Πως οι αρχαίοι ελαιώνες και οι χαρουπιές σώζουν την Κρήτη από την κλιματική αλλαγή
- «Είδαν με κακό μάτι τον “ξενομπάτη” που πάτησε πόδι και αποφάσισε να νοικοκυρέψει το νοσοκομείο»
- ΓΕΛ Τυμπακίου: Χρονιά Λογοτεχνικών Διακρίσεων-Συνέντευξη με τη Μαρία Κοκαράκη
- M.Πετειναράκης: Ο Τυμπακιανός καπετάνιος των Μινωικών Γραμμών ανοίγει την καρδιά του
- Στέλιος Σμυρνάκης: Συνέντευξη με έναν πρωτοπόρο κρητικό επιστήμονα